Spænder du ben for dig selv?

Mange ledere har både drømmen om og talentet til at blive excellente ledere og nå op på de øverste ledelsestrin, men alligevel lykkes det aldrig. Tre ledelseseksperter giver her 5 bud på, hvorfor og hvordan ledere spænder ben for sig selv og deres udvikling som ledere

Skribentinfo

Alt for ofte bremses drømmen om at avancere i ledelseshierarkiet ikke af omgivelserne, men af én selv. Det konkluderer tre ledelseseksperter, der gennem årtier har studeret ledere i over 50 lande i forskellige typer organisationer. De har identificeret 5 indre barrierer, som forhindrer mange i at blive virkelig gode ledere og dermed kravle op ad lederstigen.

I Harvard Business Review fra februar deler de tre ledelseseksperter, Anne Morris, Robin J. Ely og Frances X. Frei, ud af deres erfaringer, og kommer med gode råd til, hvordan du bryder igennem de 5 barrierer.

1. Du fokuserer på dig selv frem for dine medarbejdere

Godt lederskab handler om at få andre mennesker til at blomstre op og gøre dem bedre frem for at fokusere på egne mål. Hvis du fokuserer for snævert på dig selv, ender du med at bruge al din energi på selvpromovering og på at overvåge konkurrenter. Det bidrager ikke til dine medarbejderes udvikling og succes, og det gør dig til en dårlig leder.   

 • Eksperternes råd: Du er nødt til at turde fjerne fokus fra din egen position, selvom det kan føles skræmmende, og i stedet bør du dedikere dig til ledelsesopgaven med at udvikle dine medarbejdere.


2. Du beskytter dit image frem for at udvikle dig

Som leder har du måske skabt et bestemt billede af dig selv som for eksempel en klog leder både i andres øjne og i din egen bevidsthed. Dette billede kan ende med at hæmme din evne til at lede. Hvis du for eksempel gerne vil ses som klog, er du mindre tilbøjelig til at stille spørgsmål og dermed lære nyt. Vil du for eksempel gerne være vellidt af alle, tør du ikke give de ubehagelige, men nødvendige beskeder. Med andre ord kan du meget let blive fanget af dit image og arbejdet med at opretholde det.

 • Eksperternes råd: Du er nødt til at smide idealbilledet i skraldespanden og turde være et menneske med fejl og mangler. Først dér bliver du en rigtig god leder.

 

3. Du skaber ensidige fjendebilleder

En almen menneskelig mekanisme er, at man reducerer folk, man ikke kan lide, til onde skurke. Man skaber med andre ord ensidige fjendebilleder, hvor man overser deres gode sider ,og kun fokuserer på deres dårlige sider. Denne mekanisme er en trussel mod dine lederdrømme, fordi det gør dig ude af stand til at vurdere virkeligheden objektivt, og får dig til at handle irrationelt. Blot fordi ens kollega har en anden dagsorden, betyder det ikke, at vedkommende er en fjende.

 • Eksperternes råd:  I stedet for at skabe fjendebilleder, skal du forsøge at forstå den andens motiver og se efter fælles interesser. 

 

4. Du kæmper alene

At vælge lederskabet er en krævende vej, hvor der er meget lidt tryghed i jobbet. Til gengæld er der hele tiden nye udfordringer, der kræver, at du bevæger dig ind på ukendt territorium. Derfor er det vigtigt, at du har et hold af personer bag dig i dit privatliv, der tror på dit lederpotentiale, og som støtter din drøm. De kan hjælpe dig med at se på dine problemstillinger med friske øjne.

 • Eksperternes råd: Find den gruppe af mennesker, der tror på dig og støtter din lederdrøm. Det kan både være familie, kæreste eller venner, men husk, at de ikke kun skal være rygklappere, men også være i stand  til at stille de kritiske spørgsmål, se nye perspektiver og komme med input til dine problemstillinger.

 

5. Du venter på tilladelse

Tålmodighed bliver normalt beskrevet som en dyd. Men for ledere, der gerne vil nå toppen, kan det også blive en barriere. Alt for mange slider og slæber og leverer de ønskede resultater. De knokler i sikker forvisning om, at chefen på et tidspunkt får øje på deres evner, og giver dem en lederstilling. Problemet er imidlertid, at verden ikke fungerer sådan. Ifølge de tre eksperter er alle exceptionelt dygtige ledere begyndt at lede, inden de havde fået den formelle magt til det. De brugte i stedet deres uformelle råderum til at gøre en forskel, og det førte dem i sidste ende hele vejen til det store hjørnekontor.

 • Eksperternes råd:  At du ikke venter på at få den officielle titel, men begynder at tage ansvar og lede med det samme.

 

Står du i vejen for dig selv?

Hvis du kan svare nej til disse spørgsmål, så er der tegn på, at du går i vejen for dig selv

 1. Bruger jeg det meste af min tid som leder på at tænke på, hvordan jeg får mine medarbejdere til at blomstre op og yde deres allerbedste?
 2. Er jeg villig til at komme til at stå i et dårligt lys, hvis det hjælper mit team eller min organisation?
 3. Opfører jeg mig selv på den måde, som jeg ønsker mine medarbejdere og andre i organisationen skal opføre sig? 
 4. Sker det kun sjældent for mig, at jeg føler mig defensiv, usikker og fordømmende? 
 5. Er mit arbejdsmiljø generelt fri for mennesker, jeg ikke kan holde ud?
 6. Har jeg folk omkring mig, som kan håndtere både mit vovemod og min usikkerhed?
 7. Deler med de vigtigste mennesker i mit liv min drøm om lederskab?
 8. Er det muligt for mig at gøre en forskel i min nuværende stilling?
 9. Har jeg kontrol over, hvornår jeg kan gøre en forskel?
 10. Kan jeg blive leder, før andre mennesker ser mig som leder?

 

Kilde:  Harvard Business Review (Januar/februar)


Læs også:

At træde i karakter - som menneske og som leder

Sådan bliver du bedre til at lykkes som leder

Ledere der lykkes - hvad er det de kan?

Skribentinfo

Kommentarer