”Jeg er stolt af min arbejdsplads når…”
”Jeg oplever, at mine kolleger eller min leder forsøger at sætte mig og/eller min arbejdsmæssige indsats i et dårligt lys, når…”
”Jeg oplever, at vi er gode til sammen at undersøge hinandens motiver bag en umiddelbart uforståelig adfærd, når…”
Udsagnene kommer fra et dialogspil om psykologisk tryghed, og det er nogle af de udsagn, I kan drøfte og sætte flere ord på, hvis I på jeres arbejdsplads eller i jeres team, vil styrke den psykologiske tryghed, understøtte den faglige udvikling og styrke arbejdet med kerneopgaven.
Spillet er udviklet til regionale arbejdspladser, men kan sagtens kunne anvendes på kommunale og andre arbejdspladser.
Det kræver mod at tale om det svære
Det kræver et særligt mod for både lederen og medarbejderne at tale om det, der er svært. Dialogspillet hjælper deltagerne med at tale om emner, der kan være vanskelige at tale om, hvis der ikke er den fornødne psykologiske tryghed. Det kan fx være, hvis der er begået fejl, hvis der opleves inkompetence eller uvidenhed i teamet, hvis nogen, der ikke trives eller hvis der er en hård tone eller grænseoverskridende adfærd enten kollegerne imellem eller mellem medarbejdere og borgere.
Spillet kan gøre jer klogere på, hvornår I oplever psykologisk tryghed i jeres arbejde – og hvornår noget er utrygt. Spillet kan hjælpe med, at I udvikler en fælles forståelse af, hvad der kan være svært at tale om i arbejdet, og giver jer inspiration til, hvordan I lettere kan tale om det svære.
Målet med spillet er ikke at blive enige, men derimod at give alle deltagere mulighed for at fortælle om og spørge nysgerrigt ind til oplevelser, erfaringer og tanker om hvert udsagn på kortene.
Hvem kan have gavn af at spille spillet
Dialogspillet kan bruges der, hvor konfliktniveauet ikke er så højt, at det er svært at gå i dialog med hinanden. Der kan være steder, hvor et arbejdsmiljø er så belastet og konfliktniveauet er så højt, at det kræver nogle andre redskaber og en anden intervention. Her kan jeres MED og HR givetvis være behjælpelig.
I spillets vejledning finder du en figur samt et spørgeskema, der kan hjælpe jer med at vurdere, om dialogspillet vil kunne egne sig hos jer.
Hvis konfliktniveauet er i det turkise arbejdsmiljøfelt eller i et vist omfang det gule felt – dvs. at der kan opleves konflikter, men der er et fundament til at løse dem – kan spillet styrke jeres psykologiske tryghed. Hvis arbejdsmiljøet er i det orange/røde felt og opleves usikkert, er spillet ikke egnet.
Det er nemt at komme i gang
Spillet består af en række dialogkort, refleksionskort samt opsamlingskort. Spillet er gratis og lige til at printe. Der ligger en kort vejledning til spillet og et spørgeskema, I kan vælge at bruge, men ellers kræver det ikke nogen særlig introduktion, så man kan gå lige i gang.
Spillet kan spilles på et personalemøde. Det anbefales, at man afsætter 45 minutter til spillet, men det kan også tage længere eller kortere tid.
Få spillet her:
Dialogspillet er udviklet et samarbejde mellem Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet samt konsulent og forsker Mille Mortensen, som bl.a. har været tilknyttet Institut for Psykologi på Københavns Universitet.
Du kan også finde spillet og læse mere på Danske Regioners og Forhandlingsfællesskabets fælles hjemmeside: Opbyg tillid på arbejdspladsen – gennem dialog – Regionalt Arbejdsliv