Der er travlt op til sommerferien. For at du kan tage på ferie med ro og overblik, skal du forberede ugerne frem til, at du går på ferie. Her er fem råd fra Lis Lyngbjerg, der er ekspert i ledelse og stress:
- Hold færre møder op til ferien: Se kritisk på dine møder og kommende mødeindkaldelser frem til sommerferien og se, om de er vigtige, eller om de kan erstattes af en telefonsamtale. På den måde skaffer du plads til at få overblik, rydde op, sortere i dårlige samvittigheder og giver også plads til, at der kan dukke nye og bedre ideer op.
- Gør status: Skriv en liste over, hvad du har opnået det seneste halve år. På den måde får du fejret dig selv, gjort status og er bevidst om, hvad du er værd, eller hvad du har bidraget med. Du kan dermed gå på sommerferie med fokus på det, du nåede, i stedet for det, du ikke nåede.
- Brug autosvar: Sæt autosvar på din mail to dage før og to dage efter ferien. På den måde skaffer du tid til at få de sidste ting på plads inden ferien, og du har to dage efter ferien til at komme i gang igen og til at få læst de mails, der er dukket op i løbet af sommerferien.
- Hold helt fri i ferien: Sommerferien er den længste restitutionsperiode, vi har. Det kan anbefales, at du udnytter den til at skaffe ny energi og få det store overblik. Du er rollemodel for dine medarbejdere. Hvis du viser dem, at du trænger til ferie, sender du et signal om, at de også kan sætte hjernen på frihjul og holde ferie med god samvittighed.
- Start roligt op efter ferien: Lad være med at kickstarte kroppen med en kæmpe udfordring lige efter ferien. Sæt tid af i kalenderen til restitution, til at tænke tanker og udvikle strategier. Sæt dage af der er forbeholdt MMS – ”møde med mig selv”, så du bevarer overblikket og evnen til at træffe de rigtige beslutninger i efteråret.
Læs flere af Lis Lyngbjergs råd her
TV-Lægen: Plej din mentale sundhed i ferien
Peter Qvortrup Geisling er kendt som TV-lægen på DR. Hans overordnede råd er, at du bruger sommeren på at mærke efter, hvordan du i virkeligheden har det. Udlever du dine egne drømme – eller er det alle andres, du er i gang med at udleve? Sommeren er en oplagt mulighed for at pleje sin mentale sundhed og få lagt den rette kurs for sit liv.
• Skru ned for ambitionerne
• Dyrk en anelse motion
• Vær sammen med mennesker, du har lyst til at være sammen med
• Fyld livet med ting, der giver mening
• Gør noget, der gør dig glad
Læs flere af TV-lægens råd her
Hjerneforsker: Hold ferie og hold din hjerne skarp
Det kan være svært at skifte direkte fra arbejdsgear til feriegear. Men din hjerne har godt af en pause. Ifølge hjerneforsker på Rigshospitalet, Troels Wesenberg Kjær, bliver din hjerne faktisk bedre af at komme på ferie.
Forklaringen er, at dit belønningssystem i hjernen påvirkes af signalstoffet dopamin. Du oplever aktivitet i belønningssystemet, når du fx tager beslut-ning. Når din hjerne er vant til at blive stimuleret, så vil den hele tiden have mere. Men for meget dopamin over længere tid giver mindre effekt i belønningssystemet. Derfor er det en god ide at skrue lidt ned, så belønningssystemet er mere well-tunet efter ferien.
Men selvom du burde holde helt fri, så kan det i praksis være umuligt. Her giver Troels Wesenberg Kjær dig følgende råd:
- Giv kun dit nummer til få, som kan få fat i dig, hvis det brænder på. Hvis der er brug for, at du skal have kontakt til arbejdet så sørg for, at det ligger på et tidspunkt og i en form, hvor det ikke generer familien.
- Lad opgaver ligge eller giv dem til andre. Der er opgaver, som kan vente, dem der måske kan vente og dem der ikke kan vente – men det går nok.
- Lad være med at ringe eller skrive mails til dine kollegaer eller medarbejdere i din ferie. Udover selv at opsøge arbejde, så sender du også et uheldigt signal til medarbejderne om, at man er tilgængelig i sin ferie.
Læs hele artiklen, hvor Troels Wesenberg Kjær giver råd om, hvordan du holder hjernefri ferie.
God sommer fra Lederweb
Læs også
Rust dine medarbejdere til dit fravær
Ryd op på dit skrivebord inden du går på ferie