Som læge er man toptrænet i at diagnosticere og behandle patienter, men ikke i at lede i et tværfagligt team. Når man går fra læge til leder ændres fokus fra det man er – dvs. læge – er til hvem, man er der for. Sådan skriver Søren Barlebo Rasmussen, Karen Poder og Line Hvilsted i deres nye bog ”Læger der leder”. En bog til læger, der bliver ledere i sundhedsvæsenet.

I bogen kommer de med en række råd og illustrative cases fra hverdagen som leder i sundhedsvæsnet. Rådene kommer hele vejen rundt om de konkrete ledelsesopgaver; at lede indad, til siden, opad og nedad og kommer ind på sammenhængen mellem driftsledelse, faglig ledelse, personaleledelse og strategisk ledelse.

Nedenfor er et uddrag af deres råd, som på mange måder er almengyldige for nye ledere i sundhedsvæsenet. Sygeplejersker, ergoterapeuter, jordemødre, fysioterapeuter og bioanalytikere med fordel læse med, hvis de skal prøve kræfter med ledelse.

Fokuspunkter for nye ledere i sundhedsvæsenet

Som ny leder er det vigtigt at have øje for, at ledelse ikke bare handler om at være leder for nogle medarbejdere. Du skal også kunne lede opad, til siden, på tværs og indad. Her er nogle af råd om de fire ledelsestilgange:

Led nedad: Skab overblik og lær din nye rolle at kende

Ledelse nedad handler om ledelse af medarbejderne og kollegerne. Som leder skal du sikre struktur og retning for dit team, så alle arbejder mod fælles mål i en travl hverdag, og for at kunne gøre dette er du nødt til at have et overblik over dine egne ledelsesopgaver og forstå din egen rolle i ledelseshierarkiet, så du kan prioritere og uddelegere effektivt.

Som ny leder i sundhedsvæsnet, lyder anbefalingen, at du:  

  • Skaber dig et overblik over dine ledelsesopgaver: Skab dig et godt overblik over, hvilke ledelsesopgaver du har ansvaret for inden for hver af de fire ledelsesdiscipliner, og hvordan du forventes at prioritere mellem dem. Afstem med din egen leder, så I ikke går fejl af hinanden.
  • Bruger andre til sparring og rådgivning og husk at uddelegere: Husk, at ingen leder klarer det hele alene. Brug kolleger og andre ledere til sparring og prioritering. Sørg for at skaffe dig den nødvendige support fra stabsfunktioner, og uddeleger opgaver, så du ikke selv skal stå for det hele. Husk, at investerer i at hjælpe andre med at løse de uddelegerede opgaver, da de kan være svære for andre, selv om de er lette for dig og omvendt.
  • Arbejder med dit mindset: Fagspecialister,, der bliver ledere, skal ofte arbejde med en transition af mindset fra at ”arbejde hurtigt alene” (’go fast alone’) til at tænke at målet er, at ’Nå langt sammen” ( ’go far together’). Du skal ikke gå fra det ene til det andet i alle henseender, men mere at du skal blive bevidst om de to mindset og kunne bruge dem begge strategisk i en travl hverdag som leder.
  • Skaber følgeskab, motivere og inspirerer: Ledelse handler om at kunne motivere, inspirere og skabe følgeskab. Husk, at det er forskelligt, hvad der motiverer mennesker. Involver andre, inden du kommer for langt i din planlægning. Hvis du fremlægger en næsten færdig plan, inden du beder om feedback, vil andre ikke føle sig involveret.
  • Balancerer din ledelse: Når du bliver leder, er du ikke en del af kollegerne som hidtil. De forventer noget andet af dig end hidtil. Vær opmærksom på ikke at underspille din ledelse, fordi du tidligere har haft en anden rolle i teamet, og omvendt skal du heller ikke overgøre din ledelse. Vær nysgerrig på andre, efterspørge feedback og hav både din egen og andres trivsel på sinde.
  • Tager hånd om konflikter: Uenigheder og konflikter kan ikke undgås. Undersøg altid de forskellige perspektiver i en konflikt og forsøg at forstå og imødekomme dem. Brug konflikttrappen, når du skal vurdere, hvor alvorlig en konflikt er blevet, og hvordan du skal gribe den an og prøv altid at se efter underliggende interesse- og behovsniveauer.
  • Arbejder med at skabe psykologisk tryghed: Psykologisk tryghed er en dynamisk størrelse, der ændres gennem vores adfærd og handlinger. Det er noget, vi skaber sammen. Vær obs på, hvordan du kan styrke den psykologiske tryghed både gennem adfærd og struktur i dit team, og husk selv at være en god rollemodel.
  • Tænker på procesretfærdighed i forandringsprocesser: Fagspecialister som læger har ofte en stærk identitet omkring at være fagligt dygtige. Derfor kan de reagere stærkt, hvis de bringes i situationer, hvor de ikke kan bruge deres faglighed tilstrækkeligt til at være dygtige, fx under forandringsprocesser. Brug SCARF-dimensionerne i modellen af David Rock som en tjekliste inden en konkret forandring, så du tager højde for, hvordan forandringen påvirker medarbejderne. Dette er kernen i den såkaldte SCARF-model – opkaldt efter de fem behov (Status, Certainty, Autonomy, Relatedness, Fairness).
  • Giver feedback til andre og dig selv: Du styrker din dømmekraft og bliver klar på dine egene ledelsesmæssige standarder ved at få sparring og feedback fra andre ledelseskolleger. Øg din ledelsesmæssige sikkerhed ved at bede andre om ledelsesmæssig feedback: både anerkendende , udviklende og evaluerende.


Led indad: arbejd aktivt med dit eget lederskab

Ud over at lede andre skal du som leder også lede dig selv og sørge for hele tiden at udvikle dit eget personlige lederskab. Du skal med andre ord kende dig selv og blive endnu mere bevidst om dine styrker og udviklingsområder – ikke som fagperson, men som leder og menneske med følelser, tanker og et liv uden for arbejdet.

I bogen fremhæves tre pointer, der er centrale for selvledelsen og det personlige lederskab:

  • Skab tid til refleksion og styrk personlig resiliens; dvs. din evne til at møde udfordringer og lære af dem gennem refleksion og mikropauser
  • Vær bevidst om din forståelse af god ledelse; brug begreberne ’hero’ vs ‘host’ til at blive bevidst om din måde at være leder på i forskellige situationer:
  • Kend dig selv – dine styrker og udviklingsområder; bliv bevidst om dine styrker, faldgruber og personlige udfordring, så du kan arbejde med dem for at blive en bedre leder

Læs også publikationen ”Dit personlige lederskab” fra Væksthus for Ledelse. Du kan læse publikationen online og få den læst op her:

Led opad, til siden og udad: arbejd med relationerne

Ud over at lede nedad og udvikle din egen ledelsespraksis skal du som ny leder også mestre evnen til at lede opad, til siden og udad. Dvs. at arbejde med at lede op ad i relation til din chef og den organisation, du er en del af, og lede på tværs og skabe sammenhænge i forhold til interne og eksterne samarbejdspartnere

I relation til dette lyder nogle af rådene i bogen:

  • Afklar dit ledelsesrum: Find ud af, hvad du skal have fokus på i forhold til den form for ledelse, du skal udøve samt hvordan og hvad du koordinerer med andre afdelinger og sektorer.
  • Afklar dit mandat: Gør det klart over for dig selv og for andre, hvilket mandat du har og drøft det med din egen chef, så I har samme blik på dit mandat; Hvad kan du selv beslutte?, hvad kan du ikke selv beslutte?, og hvor er gråzonerne?
  • Forstå chefens position: Du er som ny leder en del af et større ledelsessystemer, og derfor skal du også kunne forstå chefens position, og hvordan verden ser ud fra chefens perspektiv. Når du er bevidst om dette kan I gensidigt hjælpe hinanden, og du kan være et godt bindeled mellem ledelsen og medarbejderne.

Aktuelle ledelsestendenser i sundhedsvæsnet

Ud over rådene til læger, der er nye ledere i sundhedsvæsnet, påpeger bogens forfattere, at de nogle af aktuelle tendenser, som alle ledere i sundhedsvæsenet skal arbejde med, som peger ind i alle de fire ovenstående ledelsesperspektiver, er:

  • Sammenhænge på tværs: Dvs. at lede tværfaglige teams og skabe sammenhæng på tværs. Det kræver både relationelle, faglige og strategiske ledelsesmæssige opgaver og påvirker driften.
  • Mangel på personale:  Manglen på arbejdskraft kræver nye måder at løse opgaver på og arbejdspladsen skal rumme både diversitet  og forskellige generationers forventninger og ønsker til arbejdslivet,  Denne udfordring kræver både personaleledelse, driftsledelse, strategisk ledelse og faglig ledelse.

Artiklen er baseret på bogen ”Læger der leder”.