Alle kommuner har igennem de senere år sat sig klimamål og udarbejdet klimahandlingsplaner for CO2-udledningerne indenfor kommunens geografi.

Spørgsmålet er, om det dermed også er kommet på dagsordenen for lederne af kommunernes institutioner – fx på kommunernes plejehjem.

Lone Dybdal Madsen, daglig leder af plejecenter Orions Hus i Horsens Kommune, udfolder her sit blik på de daglige udfordringer, og i hvilken grad grøn omstilling er en del af ledelsesopgaven på plejecenteret.

Grøn omstilling – en del af kerneopgaven?

Lone Dybdal Madsen har været plejehjemsleder i et lille års tid og har flere års erfaring med ledelsesgerningen fra en formandspost for en lokal FOA Fagforening. Hun oplever ikke, at grøn omstilling er en del af kerneopgaven som leder af et plejecenter i Horsens.

Kommunen har en politik for affaldssortering, og kommunen står over for at skulle sortere i flere fraktioner end hidtil. Derudover har de en række ’vild med vilje’-projekter, både for private og institutioner.

Lone Dybdal Madsen har været opsøgende på, om Horsens Kommune har en klimapolitik i forhold til, at kommunen lejer sig ind i et boligselskabs bygninger, og hvilke krav der stilles i den forbindelse, men kan ikke umiddelbart finde en politik på området.

Grøn omstilling – en del af dagligdagen?

Lone Dybdal Madsen kan se, at der er flere forhold, der kunne gøres bedre, fx noget så enkelt som at få skiftet alle pærer til LED-pærer. Hun fortæller:

Lone Dybdal Madsen har ingen direkte indflydelse på, om faciliteterne driftes klimavenligt. Hun er dog i dialog med pedellen, som drifter bygningen i forhold til at få optimeret elforbruget i forhold til lys, køleskabe og frysere m.m. Det er en løbende dialog, efterhånden som hun opdager forhold i de gamle bygninger, som kunne gøres bedre.

Grøn omstilling – konkrete initiativer?

Der er i Horsens Kommune fokus på madspild og på grøn og økologisk mad. Lone Dybdal Madsen har i den forbindelse været i dialog med det storkøkken, som leverer mad til beboerne, for hun oplever, at der er meget madspild.

Derudover har hun søgt og fået penge til fuglebade og højbede med vilde blomster til plejecentrets to terrasser, og de er blevet etableret, blomstrer og skaber liv til glæde for plejehjemmets beboere.

Lone Dybdal Madsen har også fokus på at minimere den engangsplastik, der bliver brugt på plejehjemmet. Et eksempel er de engangskopper, som aktivitetsmedarbejdere medbringer på ture med beboerne hver uge.

Grøn omstilling – involvering af medarbejdere?

Afhængig af, hvad de har sat fokus på og arbejder med, har Lone Dybdal Madsen involveret TRIO-gruppen, MED-udvalget eller hele personalegruppen. Og hun oplever generelt en interesse blandt de fleste medarbejdere for at være mere bæredygtige og bidrage til den grønne omstilling.

Fx er medarbejderne opmærksomme på, at de smider meget mad ud i det daglige. Det har resulteret i, at de nu generelt bestiller mindre portioner til beboerne, og der er stadig rigeligt med mad til alle.

Grøn omstilling – barrierer?

En oplagt barriere er, som Lone Dybdal Madsen ser det, at det er et boligselskab, som ejer bygningerne og dermed ikke direkte underlagt kommunens klimapolitik.

Lone Dybdal Madsen vil gerne undersøge hvilke muligheder, der er for at påvirke rammerne inden for hvilke, boligselskabet drifter bygningerne. Hun overvejer forskellige muligheder: Kan kommunen genforhandle kontrakten med boligselskabet, eller har boligselskabet selv en klimapolitik, det kan holdes op på? Kommunen har jo sat mål for reduktion af sin CO2-udledning fra drift af egne bygninger, så hvordan forholder kommunen sig, når den lejer sig ind i boligselskaber, som måske ikke har et tilsvarende mål eller fokus?

Grøn omstilling – et fremtidsperspektiv?

Lone Dybdal Madsen ønsker også fremadrettet at arbejde med den grønne omstilling og er sikker på, at der er noget at hente både for samfundet, klimaet og miljøet.

Hun ønsker tillige at øge bevidstheden blandt medarbejderne, så dagsordenen også fremover bliver en fælles opgave at løfte.

Plejecenter Orion Hus er et frisat plejecenter, og Lone Dybdal Madsen kan se perspektiver i at arbejde med den grønne omstilling som et led i denne frisættelse og fx få defineret et par grønne prøvehandlinger, som bringer plejecenteret i en grønnere retning.

Læs også de øvrige fire interviews om lederen som klimaleder:

Tilbage til hovedsiden: