I takt med at samfundet i stigende grad fokuserer på bæredygtighed, spiller ledere i sundhedssektoren en afgørende rolle i at integrere grøn omstilling i deres daglige arbejde.
En af de ledere, der har taget udfordringen op, er oversygeplejerske Lise Elsborg fra Region Midtjylland. Gennem 22 år som leder har hun udviklet en tilgang, hvor bæredygtighed er en naturlig del af hendes ledelsesopgave – både i forhold til økonomi, ressourceforbrug og medarbejderinvolvering.
Grøn omstilling som kerneopgave
Lise Elsborg ser grøn omstilling som en kerneopgave i sit lederskab. Fra begyndelsen af hendes karriere har hun haft en personlig interesse i ressourcebesparelse, hvilket gør det lettere for hende at inkorporere bæredygtighed i sit arbejde.
Det er ikke bare et spørgsmål om at følge med tiden – for hende er det en naturlig forlængelse af ansvarsbevidst ledelse. Lise Elsborg forklarer:
Jeg har altid haft fokus på forbrug, og hvad vi kan minimere. Det har måske altid ligget lidt i mit DNA, at det er den vej, vi skal gå.
Denne grundlæggende forståelse for bæredygtighed påvirker hendes tilgang til ledelse. Hun fortæller, at hun fokuserer på at minimere vareforbruget ved at stille spørgsmål som: Er denne vare nødvendig? Kan vi finde et billigere eller mere bæredygtigt alternativ?
Dette ledelsesprincip giver hende mulighed for at gøre grøn omstilling til en naturlig del af organisationens daglige drift.
Ledelsens ansvar i bæredygtighedsarbejdet
Som oversygeplejerske er Lise Elsborg ansvarlig for en række driftsmæssige funktioner, herunder ansættelser, afskedigelser, MUS og vagtplanlægning.
Men hendes rolle går langt ud over disse administrative opgaver. Hun er medlem af styregruppen for bæredygtighed på Regionshospitalet Randers, styregruppen for Bæredygtige Hospitaler og arbejder som national koordinator for HOPE-programmet, hvilket giver hende et stærkt fundament for at drive den grønne omstilling fremad i sit daglige arbejde.
Lise Elsborg forklarer, at det er afgørende for en succesfuld bæredygtighedsledelse at have ledelsens opbakning. På hendes hospital sidder hospitalsdirektøren selv i styregruppen for bæredygtighed, hvilket gør det lettere at få beslutninger truffet på højeste niveau.
Hun peger på, at denne organisatoriske støtte er essentiel for at kunne implementere grønne initiativer:
“Det gør en kæmpe forskel, at vi har ledelsen med, når vi beslutter nogle ting”, siger hun.
En anden central del af hospitalets strategi er at udpege bæredygtighedsambassadører i hver afdeling. Disse ambassadører fungerer som bindeled mellem ledelsen og medarbejderne, hvilket sikrer, at de grønne initiativer når ud til alle hjørner af organisationen. Ved at involvere medarbejderne direkte skabes der ejerskab og engagement omkring bæredygtighed.
Grønne initiativer i praksis
I sit daglige arbejde er Lise Elsborg konstant opmærksom på, hvordan hospitalet kan reducere spild og forbedre ressourceudnyttelsen. Et konkret eksempel er, hvordan hun har formået at reducere forbruget af blå sugende underlag, der blev brugt af på afdelingen. Hun opdagede, at mindre underlag kunne dække behovet, hvilket resulterede i økonomiske besparelser samt en reduktion af affald.
“Vi sparer noget på både indkøb og affald. Det har været forholdsvis nemt i vores afdeling, fordi medarbejderne er lydhøre over for de tiltag, der kommer”, siger hun.
Et andet initiativ handler om at erstatte engangskopper med flergangskopper, hvilket har været en vigtig del af deres grønne strategi. Selvom det kan synes som en lille ændring, har denne type justeringer en stor betydning, når de gennemføres i stor skala. Lise Elsborg fremhæver, hvordan de var blandt de første på hospitalet, der afskaffede engangskopper.
Ledelsesmæssige udfordringer
Selvom Lise Elsborg er en stor fortaler for grøn omstilling, erkender hun, at der er udfordringer forbundet med at implementere bæredygtige initiativer.
En af de største udfordringer ligger i at få alle faggrupper med på vognen. Hun peger på, at hun møder faggrupper, for hvem det grønne fylder mindre, og derfor er de mindre engagerede i omstillingsprocessen.
”Det handler i høj grad om, hvorvidt det grønne integreres i kerneopgaven”, forklarer Lise Elsborg. Men hun ser det som en del af sin ledelsesopgave at overbevise og skabe samarbejde på tværs af faggrupper.
Et andet område, hvor hun møder modstand, er hos leverandørerne. Mange af de produkter, hospitalet bruger, kommer i færdigpakkede engangssæt, som ikke er designet med bæredygtighed for øje.
Lise Elsborg forklarer, at producenterne ofte er modvillige til at ændre deres produkter, da det kræver store investeringer i deres produktionsapparat. Alligevel ser hun det som en langsigtet ledelsesopgave at være med til at presse leverandørerne til at udvikle mere bæredygtige løsninger.
Medarbejderinvolvering som nøgle til succes
En vigtig del af Lise Elsborgs ledelsesstil er hendes evne til at engagere og involvere sine medarbejdere i den grønne omstilling. Hun har etableret en kultur, hvor medarbejderne er med til at udvikle og implementere nye bæredygtige tiltag.
Jeg har over halvdelen af mine medarbejdere med på den grønne omstilling. Det er dem, der skal løfte opgaven, og jeg ser det som min opgave at skabe de rette betingelser for dem.
Lise Elsborg
Lise Elsborg understreger også vigtigheden af prøvehandlinger, dvs. små eksperimenter, hvor nye idéer testes i praksis. Hun fremhæver et eksempel, hvor de fjernede vægure med batterier fra kontorerne for at reducere batteriaffald. Forsøget viste sig dog at være upopulært blandt medarbejderne, og urene blev genindført.
“Det er vigtigt at huske, at man nogle gange fejler. Men så må man op på hesten igen og prøve noget nyt”, siger hun.
Grøn omstilling som en del af fremtidens sundhedssektor
Lise Elsborg ser fremtiden for grøn omstilling i sundhedssektoren som lovende. Hun forventer, at flere og flere af de produkter, hospitalerne bruger, vil blive erstattet af flergangsudstyr, og at leverandørerne vil være mere tilbøjelige til at udvikle bæredygtige løsninger.
“Om fem år tror jeg, at vi har meget mere flergangsudstyr end engangsudstyr. Jeg tror også, at vi vil have et tættere samarbejde med leverandørerne om at skabe bæredygtige produkter”, forudser hun.
For Lise Elsborg handler grøn omstilling ikke kun om økonomiske besparelser eller at følge politiske dagsordener. Det er en del af hendes værdigrundlag som leder og en central del af hendes ledelsesopgave. Hun arbejder målrettet på at skabe en kultur, hvor bæredygtighed er en naturlig del af hverdagen – ikke kun for hende selv, men for hele organisationen.