Hver dag trækker du på mange facetter af dine kompetencer og træffer mange forskellige beslutninger, hvor du skal tage hensyn til borgere, medarbejdere, chefer, politikere og eksterne interessenter. Det er ikke mærkeligt, at mange ledere føler sig pressede i hverdagen. Det kan derfor være nødvendigt at træde lidt til side og søge indad og tænke over, hvad der egentlig er retningen i dit lederskab, og her kan en vandretur give god inspiration. Det er der otte grunde til:
Sætte retning
En af dem handler om retning. Du går sjældent en vandretur uden at have en retning. Ellers ved du ikke, hvor du skal hen. Sådan er det også i lederskabet. Det er afgørende, at du kan sætte en retning, der fungerer både i og uden for organisationen. Derfor er det nødvendigt at udfordre dig selv på, hvor god du egentlig er til at sætte retning. For hvis ikke det er tydeligt for både dig selv og dine omgivelser, er det svært at komme fremad.
Tage bestik af de faktiske forhold
Samtidig er du som leder hele tiden nødt til at tage bestik af de faktiske forhold. Selv når der er lagt en plan og udstukket en retning, er du nødt til at håndtere det uforudsete og navigere i det. Derfor er det interessant at gå på opdagelse i, hvordan du navigerer og finder nye løsninger. Improviserer du? Tænker du logisk – eller lader du følelserne råde? Indeholder det uforudsete en række muligheder – eller er det bare med til at skabe besvær? Eller måske endda frygt? Evnen til at navigere behændigt er samtidig evnen til at overleve. Som leder og som organisation.
Udforsker
Vandring indebærer også, at du går på opdagelse og udforsker steder, du ikke har været før. Det er godt og sundt at gå på opdagelse, og rigtig mange ledere glemmer det i deres hverdag. Og så bliver tingene gjort på samme måde som i går. Det er vigtigt at gå på opdagelse og en gang imellem give sig selv mulighed for at blive ført nye steder hen. Din egen nysgerrighed kan i den forbindelse være en inspirationskilde.
Nysgerrighed
Nysgerrigheden er en af vores mest livgivende motivationsfaktorer. Vores nysgerrighed er ofte uspoleret som børn og unge, men som voksne glemmer vi den måske lidt i vores travle hverdag og lederliv. Hvor ofte tillader du dig som leder at være nysgerrig? I forhold til dig selv og det, du egentlig vil? I forhold til andre, og hvad de har af holdninger og ideer? Nysgerrigheden er vigtig, og sådan er det også med vores sanser.
Sanser
I vandringen bruger du dine sanser. Heldigvis, for ellers kan du lige så godt blive hjemme. Med sanserne åbne i det personlige lederskab bliver du bedre til at registrere, hvad der sker omkring dig. Og for at kunne forstå dine omgivelser, er du nødt til at udvikle og hele tiden skærpe dine sanser, så du ikke bliver hjemmeblind.
Refleksion
Vi vandrer – også for at få tid til at tænke os om. Refleksionen er den stille energikilde, der ofte gør, at du kan træffe de rigtige valg. Så selvom samtalen er vigtig, når man skal analysere sit lederliv, så er stilheden det også. Derfor kan det betale sig med tænkepauser. På den måde er der tid til refleksionen, som vi ofte mangler i hverdagen. Ved at lade tankerne vandre og tvinge os selv til at reflektere over, hvordan vi reflekterer, kan vi lære mere af os selv og dele vores erfaringer med hinanden.
Langsomhed
Fra din hverdag har du nok masser af erfaring med, at hastighed og det at rykke frem i sprint er vigtigt. Men langsomheden – på de rigtige tidspunkter – er det også. Har du gode erfaringer med ikke at handle lige med det samme, og i stedet lade tiden arbejde for dig? Når du vandrer, bevæger du dig roligt af sted, og det gør, at du opdager ting, du ellers ikke ville have oplevet. At arbejde med langsomheden som princip, kan være en provokation, men virkelig være med til at nuancere din beslutningsproces.
Beslutninger
Du skal selvfølgelig træffe beslutninger som leder. Du kan ikke bevæge dig uden at træffe valg. Du kan ikke lede uden at være beslutningstager. Men beslutninger kan tages på mange måder. Og ved at arbejde rundt om de forskellige værdier fra vandringen, kan du blive klogere på dig selv som beslutningstager.
Som i så mange andre facetter af livet, er der ikke andre, der for alvor kan eller har ansvaret for at flytte dig. Det skal du selv. Også som leder. Men du kan blive hjulpet på vej. For at være en stærk leder skal du ikke bare kende en masse ledelsesredskaber. Det er også vigtigt, at du finder din egen vej i dit lederskab.
Læs også: Ledelseskommission: Du skal formulere dit ledelsesgrundlag
Erik Harr og Line Posselt har sammen grundlagt lederprogrammet Din Camino – find vejen i dit lederskab, som foregår i naturen. Erik Harr er til daglig direktør i FADL – Foreningen af Danske Lægestuderende.