Bedre samarbejde, øget innovation og styrket medarbejderengagement. Det er nogle af gevinsterne ved at bruge lærings- og ledelseslaboratorier.

Lærings- og ledelseslaboratorier er organiserede rum, hvor man arbejder systematisk med konkrete problemstillinger. Laboratorierne skaber mulighed for at transformere observationer til handling.

Forandringer formes og genformes

Arbejdet med udvikling og forandring viser sig typisk at generere overraskende og utilsigtede effekter, som både former og omformer det, der oprindeligt var tilsigtet.

For eksempel: En skoleleder indfører en ny teknologi til at forbedre lærernes samarbejde. Teknologien skal gøre det lettere at dele materialer og koordinere opgaver, men undervejs begynder nogle lærere at bruge teknologien som et evalueringsværktøj til at måle hinandens præstationer, hvilket skaber konkurrence i stedet for samarbejde.

Andre bruger platformen til at dele uformelle og kreative idéer, som styrker innovation på tværs af faggrupper. Teknologien viser sig også at kræve mere tid til administration, hvilket leder til frustration blandt nogle medarbejdere.

Disse effekter kræver også ledelse, men pointen er, at de kan være svære at få øje på med traditionelle evalueringsværktøjer og -tilgange.

Her kan lærings- og ledelseslaboratorier være en hjælp. Gennem konkrete observationer kan ledere og medarbejdere tage stilling til, om det de ser, også er det, de ønsker. Denne refleksion kan bruges som afsæt til at vurdere, om der er behov for nye eller justerede ledelsesmæssige beslutninger.

Hvad er lærings- og ledelseslaboratorier?

Ledelseslaboratorier er praksisorienterede rum, hvor deltagerne eksperimenterer med og reflekterer over praksis i et struktureret miljø.

I Holstebro Kommune er lærings- og ledelseslaboratorier en integreret del af forløbet Morgendagens leder, hvor de bruges til at kvalificere deltagernes observationer fra deres praktikforløb. HR faciliterer laboratorierne, hvor kommende ledere samles for at reflektere over konkrete ledelsesudfordringer, de har mødt i praksis. Gennem fælles analyse og sparring får deltagerne nye perspektiver og handlemuligheder, som de kan bringe tilbage i deres praksis.

Laboratorierne fungerer som et struktureret læringsrum, hvor deltagerne deler erfaringer, stiller nysgerrige spørgsmål og afprøver forskellige ledelsesgreb. Denne proces hjælper dem med at styrke deres forståelse af ledelse i praksis og udvikle deres egen ledelsesstil.

Laboratorium betyder et ”sted, hvor der arbejdes”, men der arbejdes ikke på en hvilken som helst måde, og laboratoriet er ikke et hvilket som helst sted. Laboratoriet er et midlertidigt aflukke fra en verden, og det er netop etableret med henblik på et efterfølgende mere kvalificeret engagement i den verden, der er midlertidigt afskåret fra.

Det er ikke en metode og struktur, der kræver kurser ude af huset, men handler snarere om at finde en tilgang til at fokusere på det aktuelle og lokale for på den måde at få blik for det igangværende. På en måde kan man se det som en art professionelt læringsfællesskab, hvis omdrejningspunkt er læring, videndeling og fælles analyser med henblik på praksisforandring.

Lærings- og ledelseslaboratorier kan organiseres i fem enkle trin:

  1. Identificer en konkret udfordring: Start med at vælge en relevant problemstilling eller forandring, som organisationen er optaget af og ønsker at arbejde med. Det kan fx være implementering af en ny teknologi eller forbedring af samarbejdsprocesser.
  2. Udvælg deltagere og observatører: Sammensæt et team med aktører, der har indsigt i udfordringen. Inkluder både ledelse og medarbejdere, og overvej at inddrage eksterne interessenter, hvis det er relevant. Udpeg en eller flere observatører, som vil registrere konkrete handlinger og interaktioner i organisationen.
  3. Foretag observationer: Dokumentér situationer fra hverdagen, der relaterer til udfordringen, og brug dem som grundlag for refleksion og dialog.
  4. Del observationerne og afhold laboratoriet: De indsamlede observationer deles med deltagerne forud for laboratoriet. Under laboratoriet diskuteres observationerne med fokus på spørgsmål som:
    • “Er det, vi ser, også det, vi ønsker?”
    • “Hvilke ændringer kan styrke vores praksis?”
  5. Tag beslutninger og implementér handlinger: Diskussionerne munder ud i konkrete beslutninger om, hvordan praksis kan justeres eller udvikles. Disse handlinger implementeres i organisationen og følges op ved senere laboratorier.

Midlertidige frirum

Lærings- og ledelseslaboratorier skaber et struktureret rum for refleksion og handling, hvor observationer og kritisk-konstruktive dialoger omsættes til konkrete løsninger.

Denne tilgang gør det muligt at oversætte komplekse organisatoriske udfordringer til handlinger, der styrker samarbejdet og hjælper ledelsen med at navigere i både planlagte og uforudsete forandringer.

Laboratorierne fungerer som et midlertidigt frirum, hvor deltagerne kan træde tilbage fra hverdagen og analysere deres praksis i dybden. Dette skaber en unik mulighed for at identificere tendenser og træffe mere kvalificerede beslutninger. Ved at fokusere på tendenser fremfor fejl fremmer laboratorierne en kultur, hvor deltagerne sammen skaber en fælles forståelse og retning. De giver samtidig indsigt i, hvordan standarder sætter rammer og åbner for nye muligheder, men også kræver løbende arbejde og kan sætte begrænsninger.

Lærings- og ledelseslaboratorier er en platform for praksisnær ledelse, der oversætter observationer til handling. De hjælper organisationer med at navigere i kompleksitet og skabe varige, bæredygtige forandringer.