Der skal ske et opgør med snæversyn i forhold til, hvilke veje der fører til mest bæredygtig værdiskabelse i en tid, hvor målskiverne flytter sig med lynets hast. Dette er ikke en afskrivning af hierarkier eller erfaringens værdi.
Svaret er ikke i en ”pegen fingre” mellem erfaringsniveauer eller generationer, men i en ”kommen ind i kampen” uanset alder, position eller faglighed. Nysgerrig deltagelse er for alle og i særlig grad for fremtidens ledere.
Genbrug er ikke altid løsningen
Som en fast del af min sommerferie er jeg hvert år i juli frivillig på Nibe Festival. Her har jeg gennem mange år solgt fadøl ved hovedscenen. En bar, der selvsagt har en vis tiltrækning på tørstige kunder, alene ved sin beliggenhed.
I takt med en generel gennemgribende opdatering af festivalens øvrige barområder, opstod der på trods af et stabilt salg og den gode beliggenhed et ønske om en opdatering af fadølsbarens udseende. Et toptrendy (2017) surfbar-tema blev valgt, og indkøbslisten skrevet. Badedyr, farvestrålende (plastik-)blomsterkranse og kulørte lamper blev noteret og bestilt.
Skæbnen ville, at indkøbslisten blev syltet og baropdateringen udsat til året efter. Da der atter blev efterspurgt ønskede indkøb, blev den oprindelige liste fundet frem igen. I mellemtiden var billeder af havområder plaget af ophobet plastik og døende havdyr indhyllet i menneskets unedbrydelige efterladenskaber, blevet hverdag på de sociale medier.
Indkøbslisten havde ændret sig fra at være opskriften på en kulørt festfremmer til at blive en dybt klam opremsning af årsager til menneskets unaturlige og usunde indvirkning på biodiversitet og havmiljø. Det var en chokerende oplevelse at genlæse listen under ét år efter, den i bedste, festlige mening var blevet skrevet.
Læs også: Ledelse i 20’erne – Der sker store ting og de skal ledes
”Vi plejer” må dø
Ovenstående er ikke en beskrivelse af noget stort, men af noget småt og hverdagsagtigt, der uventet og hurtigt ændrede karakterer på grund af en global dagsorden, der med et fingerknips gav helt nye spilleregler for god og dårlig skik i en ellers så velkendt kontekst. Eksemplet her er ikke unikt og går ikke over i verdenshistorien, men det er et udtryk for en tid, hvor vi fejler, hvis vi uopmærksomt glaner ind i fortiden for at skabe løsninger til fremtiden.
Spillets regler er ændret og følger du ikke med, kan du komme til at bruge din indkøbsliste fra sidste år. Og det kan vise sig at være den værst tænkelige form for genbrug, der findes overhovedet. ”Vi plejer” må simpelthen dø.
Ledelse via deltagerskab
Helt ned i den daglige ledelse, ændrer kravene i forandring og klassiske ledelseskompetencer sig og erstattes af nye ubeskrevne discipliner. Følger du som leder ikke med, kan du uforvarende komme til at krænke. Grupper, køn, biodiversiteten.
Så hvad er mulighederne for nysgerrige ledere, der gerne vil gebærde sig tidssvarende og lykkes midt i de hurtigt skiftende agendaer. Et af svarende kan være Deltagerskab.
Deltagerskabet er kendetegnet ved tre gennemgående træk:
Relationen er symmetrisk – fælles bæredygtig værdiskabelse er vigtigere end magt og position. Det er ikke fjernelse af ansvar, men tilføjelse af ligeværdighed i ord og handling. Lyt til andre og lær af dem uanset deres position eller titel. Måske er deres finger på pulsen en anden end din.
Vi deler altid ekspertrollen – sammen er vi klogest, og ingen besidder sandheden alene. For at bibringe simple, nyttige løsninger har vi brug for sammen at navigere i den faglige kompleksitet. Ingen faglighed er længere nok i sig selv, så lyt og lær af de andre.
Fælles formuleret ambition – tager udgangspunkt i troen på, at vi bedst skaber udvikling og bæredygtige resultater via en fælles formuleret ambition om, hvor vi sammen vil hen. En frisættende, fælles retning bringer os længere end målbare mål. Bliv afstemt i den fælles retning, så I har frit bevæge- og handlerum. Også på egen hånd.
Min erfaring er, at de bedste resultater fremkommer, når vi åbent lytter til andres viden og refleksioner og villigt deler vores egne på vej mod et fælles resultat. Jeg tror på, at bevidst deltagerskab kan vise os ind ad de veje, vi skal betræde meget mere i fremtiden.
Mit råd til ledere og andre er: Kom ud af ledelsesrum og faglige søjler og bedriv mere Deltagerskab. Drop dit ego og accepter du er en del af noget større og følg med i, hvad det større er, og hvordan det aktuelt bevæger sig.