En seriøs men afslappet ansættelsessamtale

Som ansættelsesudvalg har man både et ansvar for og en interesse i at behandle alle ansøgere så fair og godt som muligt. Ligebehandlingen af ansøgerne er en simpel forudsætning for, at alle konkurrerer om jobbet på fair og lige vilkår – og dermed også at udvalget kan træffe den bedst informerede beslutning.

Skribentinfo

I det lys er det også en fordel, at interviewerne er forberedt på at skulle spørge til og vurdere kompetencer – uanset ansøgernes køn, alder eller etniske baggrund.

Jobinterviewet er ikke et forhør

Det gælder netop ikke om at ”fange folk på det forkerte ben”, ”få dem på glatis” eller fremtvinge hurtige konklusioner.

Jobinterviewet bør derimod foregå i en god og behageligt konstruktiv stemning, hvor der er den nødvendige ro og pause til refleksion. Denne forskel er det vigtigt fra starten at signalere til ansøgeren, der måske har forberedt sig på et ”forhør”, og som ellers let vil opfatte pauser i interviewet negativt.

I en udvælgelsesproces vil ansøgeren typisk være den svagere part. Derfor bør man som den stærke part drage omsorg for, at ansøgerne fra start til slut oplever kontakten med organisationen som professionel og behagelig. Det har den sidegevinst, at også de vragede kandidater efterlades som gode ambassadører for arbejdspladsen.

Ansættelsesudvalgets opgave er at holde sig på jobinterview-sporet, dvs. aktivt udforske ansøgerens kompetencer på en ordentlig og behagelig måde. Derimod hører en konfronterende stil – som i et skænderi eller forhør – ikke hjemme i et jobinterview.

Gå tilbage til Gennemførelse af interview

Gå til startsiden: Guide til lederrekruttering

Skribentinfo

Kommentarer