Artikler om Rekruttere

At rekruttere handler om at finde medarbejdere med de kompetencer, der er nødvendige for at nå organisationens mål. Man kan både rekruttere internt eller eksternt. Det er ikke en let opgave, og det er en dyr affære at ansætte den forkerte. Både menneskeligt og økonomisk.

For at finde den rette medarbejder skal du vide, hvilke opgave, og kompetencer, jobbet kræver. Jo mere konkret du bliver, desto bedre vil du kunne lave stillingsopslag og gennemføre interviews og i sidste ende udvælge den rette.

På Lederweb finder du artikler og værktøjer, om hvordan du skriver gode stillingsannoncer, gennemfører samtaler, udvælger kandidater og får dem onboardet. Du finder også viden om, hvad du eksempelvis ikke bør spørge om til en jobsamtalen, hvordan du bruger personlighedstest, hvad du skal være opmærksom på, hvis du fx indhenter referencer og hvordan du introducerer den nye medarbejder til jobbet og arbejdspladsen. • Rekruttere
Viser 50 / 63
Ingen resultater.
 • Ansættelser: Do's and don’ts når du indhenter referencer

  Mange indhenter referencer, når de skal ansætte en ny medarbejder. Men hvordan stiller du gode spørgsmål, som kan kvalificere dit valg om, hvilken ansøger du skal ansætte? Og hvad må du egentlig spørge om? Læs mere her.

  Læs mere
 • Advarsel: 13 tegn på at din bedste medarbejder er på vej væk

  Hvis du vil beholde din bedste medarbejder, er det nogle tegn, du skal holde øje med. Læs her om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tror din bedste medarbejder er på nippet til at søge nyt arbejde, og om hvad du kan gøre for at undgå det.

  Læs mere
 • Opfølgningssamtalen

  Opfølgningssamtalen finder sted når en ny medarbejder har været ansat mellem tre og seks måneder, og tager udgangspunkt i de iagttagelser medarbejder og leder har gjort undervejs.

  Læs mere
 • Sådan laver du en jobanalyse og kompetenceprofil

  Et vellykket rekrutteringsforløb forudsætter, at man på forhånd har gjort sig klart, hvilke rammer der er om lederjobbet, hvad det kræver at blive betragtet som en succes på posten, hvilke kerneopgaver der skal løses - og hvilke kompetencer dét kræver.

  Læs mere
 • 5 egenskaber du skal kigge efter når du ansætter

  Hver gang du ansætter en ny medarbejder, træffer du en afgørende beslutning som leder. Her får du fem råd om, hvad du skal kigge efter, når du rekrutterer nye medarbejdere.

  Læs mere
 • Spørgsmål til kompetencer hos ledere der lykkes

  Under ansættelsessamtalen er det vigtigt at få afdækket ansøgerens kompetencer. Ledere der Lykkes identificerer fem kernekompetencer, der bør lægges vægt på under ansættelsessamtalen med en lederkandidat.

  Læs mere
 • 12 råd til vellykket rekruttering

  Vellykket rekruttering betyder øget kvalitet og effektivitet, bedre trivsel og færre røde tal på bundlinjen. Det sker dog ikke, hvis I bruger opslaget fra sidst, slår det op de samme steder som I plejer og dernæst vælger en kopi af jer selv. Få 12 råd til jeres næste ansættelsesforløb.

  Læs mere
 • Intern eller ekstern rekruttering?

  Alle stillinger i den offentlige sektor skal slås op, men en intern kandidat kan godt ende med at få stillingen. Her får du bud på fordele og ulemper ved intern og ekstern rekruttering.

  Læs mere
 • Ny forskning afslører: Jobsamtalen virker ikke

  Du skal ikke finde den gode kandidat, men skabe hende. Ifølge ny forskning er jobsamtaler baseret på tre problematiske antagelser. Læs om, hvad der er galt med måden, de fleste organisationer gennemfører jobsamtaler på, og hvordan I sikrer, at I rekrutterer rigtigt næste gang.

  Læs mere
 • Spørgsmålene der får ansøger til at afsløre sit sande jeg

  Du sidder med en bunke på syv ansøgere, der alle på papiret udgør den helt rette kandidat. Nu skal samtalen afsløre, hvem du bør ansætte. Det kræver et grundigt blik på ansøgerens personlige karakter. Her får du fem spørgsmål, der leder dig frem til den helt rigtige person.

  Læs mere
 • Pas på psykopaterne når du ansætter

  Iveren efter at få fingrene i den bedste kandidat til lederstillingen resulterer ofte i en komplet ignorering af kandidatens negative sider. Det kan have fatale følger for organisationen, fordi de egenskaber, der normalt forbindes med lederrollen, kan have nogle problematiske bagsider. Ukeavisen giver råd om, hvordan du undgår at ansætte en leder med psykopatiske træk.

  Læs mere
 • Undgå at din nyansatte smutter igen

  Der er et kæmpe gab mellem de ressourcer, der bruges på at rekruttere en ny medarbejder og de ressourcer, der bruges på at oplære og integrere den nye spiller på holdet. Men hvis den nye medarbejder ikke oplæres og integreres godt, er der risiko for, at hun opsiger sin stilling i utide.

  Læs mere
 • Ansættelsesudvalgets rolle

  Et ansættelsesudvalg er et grundvilkår i mange offentlige organisationer. Her får du gode råd til ansættelsesudvalgets rolle i forbindelse med lederrekruttering.

  Læs mere
 • 5 spørgsmål du ikke bør stille ansøger

  Dårlige spørgsmål giver dårlige svar. Og dårlige svar fører til en dårlig jobsamtale, som gør det svært for dig at ansætte den rigtige. Læs her, hvilke spørgsmål du skal holde dig fra, og få råd om, hvordan du i stedet skal spørge.

  Læs mere
 • Sådan kan kompetencer afdækkes i interview

  At udpege en ny leder er en af de vigtigste beslutninger, en organisation træffer. Det er et valg, der vil præge arbejdspladsens hverdag og udvikling i mange år fremover. Derfor er det vigtigt at være meget omhyggelig med at vurdere ansøgerne til stillingen.

  Læs mere
 • Gennemførelse af jobinterview

  Et godt jobinterview er en af de bedste metoder til at frigøre information. En vellykket rekruttering står og falder med, at ansættelsesudvalget formår at gennemføre sine interview så systematisk og professionelt, at den frigjorte information udgør et tilstrækkeligt grundlag for at vælge den rette kandidat.

  Læs mere
 • Rekruttering: 25 råd til ansættelsesudvalget

  Ansættelsesudvalget har et stort ansvar for, at interviewet dels giver et solidt grundlag for at vurdere kandidaterne, dels forløber på en fair og forsvarlig måde.

  Læs mere
 • Sådan spotter du et talent

  Som leder må du ikke lade dig forblinde af faglig dygtighed og resultater, når du skal spotte et talent. Handlekraft, situationsfornemmelse og passion er personlige egenskaber, som er lige så vigtige. Få inspiration til at spotte om du har at gøre med et talent.

  Læs mere
 • Ekspert: Sådan undgår du at ansætte den forkerte

  Det koster både tid og ressourcer, når du skal ansætte en ny medarbejder. Lederweb har spurgt rekrutteringsekspert Lars Lundmann, hvordan du bedst overvinder de centrale udfordringer i rekrutteringsprocessen, så du vælger den rigtige kandidat, og fastholder hende.

  Læs mere
 • 8 råd: Få den bedste kandidat til jobbet

  Vil du gerne ansætte de bedste medarbejdere? Så er det ikke nok bare at spørge, om de kan det, I har brug for. Du skal også "sælge" arbejdspladsen. Her får du rekrutteringseksperternes tips til at skrive jobopslag og holde jobsamtaler, så de bedste kandidater snubler over hinanden for at komme til at arbejde hos jer.

  Læs mere
 • 3 råd når du bliver leder for dine kollegaer

  En god ven på jobbet er vigtig. Men hvad sker der med dine venskaber, når du går fra at være kollega til at være leder for dine tidligere venner og kollegaer? Her er tre, ting du skal være opmærksom på.

  Læs mere
 • Ansættelser: Sådan finder du ledere der lykkes

  Hvad skal du spørge om, når du skal ansætte en ny leder? Og hvordan skal du spørge for at finde ud af om ansøger er god til fx at aktivere omgivelserne eller håndtere konflikter? Med udgangspunkt i de syv kompetencer, der kendetegner ledere der lykkes, får du her et spørgebatteri til ansættelsessamtalen.

  Læs mere
 • En guide til rekruttering

  Hent råd og vejledning om rekruttering fra A-Z i Væksthus for Ledelses Rekrutteringsguide.

  Læs mere
 • Ekspert erklærer død over jobinterviews

  Ansættelsesforløb kan være en givende proces for alle involverede, hvis du gennemfører dem rigtigt. Læs her, hvorfor en HR ekspert erklærer død over jobinterviews, og få et bud på, hvordan du i stedet skal rekruttere.

  Læs mere
 • Guide til ansættelsesforløbet

  Det kan mærkes på budgettet, når den forkerte medarbejder bliver ansat. En ny tidskrævende proces skal i gang, og produktiviteten daler. Det kan derfor betale sig at være grundig og forberedt under rekrutteringsforløbet. Her får du overblik over, hvad et godt rekrutteringsforløb skal indeholde for at spotte den rette kandidat til jobbet.

  Læs mere
 • Sådan laver I et stillingsopslag der får de bedste til at søge

  Forbavsende få stillingsopslag giver decideret læselyst og nysgerrighed på jobbet. Det kan undre, når selve formålet er at prikke til potentielle kandidater. Få råd om, hvordan I skriver et stillingsopslag, der giver kandidaterne lyst til at søge jobbet.

  Læs mere
 • Brug af test i rekrutteringen

  Rigtigt anvendt kan test være et værdifuldt supplement til andre metoder, når man rekrutterer. Men testmarkedet er broget - og vælger man en dårligt dokumenteret eller direkte forkert test til formålet, bliver resultaterne også derefter.

  Læs mere
 • Mindre mave - mere hjerne

  Mange ansætter ud fra intuition og mavefornemmelse, men det er ikke godt nok. Stol mindre på mavefornemmelse og arbejd mere systematisk og målrettet med rekruttering af ledere, lyder det fra Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • Rekruttering - Hvordan spørger man til kompetencer?

  Når jobanalysen er på plads og de nødvendige kompetencer afklaret, er det væsentlig også at kunne afdække om ansøger besidder de nødvendige kompetencer. Dette kræver et struktureret interview.

  Læs mere
 • De 7 frivillighedstyper og hvordan du leder dem

  Du kan ikke motivere eller sanktionere frivillige gennem løn. De motiveres udelukkende af muligheden for at engagere sig. Alligevel har de behov for ledelse. Men for at kunne lede dem skal du kende deres drivkraft – og den varierer. Læs om de forskellige typer af frivillige og få bedre forudsætninger for at lykkes som leder af frivillige.

  Læs mere
 • Drømmer du om at blive leder?

  Har du en drøm om at blive leder? Her er 8 råd til, hvordan du kan gøre drømmen til virkelighed.

  Læs mere
 • Tjekliste: Ansæt den rigtige mellemleder

  Ansættelse af en mellemleder er svært. Sværere end ansættelser af medarbejdere og øverste chefer, idet mellemlederen skal fungere mellem to organisatoriske lag og samtidig agere i et politisk spændingsfelt. Derfor er det vigtigt at ansætte den rigtige. Læs om, hvad du skal fokusere på i samtalen.

  Læs mere
 • Sådan rekrutterer I den rigtige til jobbet

  Det siges, at vi ansætter for det ansøgeren kan, og afskediger igen for hvem ansøgeren viste sig at være. Et fejlcast er både en dyr og ulykkelig situation for organisationen og den fejlcastede. Artiklen er en guide til, hvordan I finder den rigtige kandidat til jobbet med narrativ rekruttering.

  Læs mere
 • Interviewmetode

  Der er utallige metoder til at vurdere kandidater til en ansættelsessamtale. Læs her om udvalgte metoder og deres fordele og ulemper.

  Læs mere
 • Undgå panik når en medarbejder stopper

  Når en medarbejder forlader arbejdspladsen, forsvinder vigtig viden og kompetencer ofte sammen med hende. Men du kan minimere tabet med en god offboardingproces. Her får du fem råd.

  Læs mere
 • To interviewrunder

  Efter første runde interviews skal udvalget indkalde to-tre kandidater til anden samtale.

  Læs mere
 • Tiltræk den rette kandidat til lederjobbet

  Der er mange måder at tiltrække de rette kandidater til et lederjob på. Fælles for dem er, at de bør bygge på en forudgående jobanalyse og kompetenceprofil. Man skal kort sagt vide, hvad man leder efter.

  Læs mere
 • 3 årsager til at du uddelegerer for lidt

  Det er en myte, at lederens personlighed gør, at hun ikke uddelegerer. Årsagen er typisk ydre omstændigheder som et for lille ledelsesrum og for få medarbejdere. Læs om årsagerne til, at mange ledere har svært ved at uddelegere og om, hvordan du bliver bedre til at slippe opgaverne.

  Læs mere
 • Når du googler en potentiel medarbejder…

  Flere ledere tjekker ansøgernes profiler på de sociale medier og benytter sig af Big Data. Det kan både medføre et fravalg af en mulig kandidat, at der læses mellem linjerne, og etikken bliver sat på en prøve. Læs her, hvad du skal væreopmærksom på, når du googler en potentiel ny medarbejder.

  Læs mere
 • 3 råd: Sådan leder du de digitalt indfødte

  Du har sikkert hørt det før; den digitalt indfødte er lyststyret og selvoptaget, og når hun endelig engagerer sig i noget, så er det for at tage en selfie. Men er det nu også en fair karakteristik af fremtidens medarbejdere? Og hvis det er - hvilken betydning har det så for den måde,du skal agere på som leder?

  Læs mere
 • Interviewguiden

  Interviewguiden er ansættelsesudvalgets disposition og spørgeguide under interviewet. Den er typisk inddelt i en velkomst, ansøgerens præsentation, om jobbet, afdækning af ansøgernes kompetencer, ansøgernes og ansættelsesudvalgets forventninger og afrunding.

  Læs mere
 • Sådan skaffer du fremtidens talenter

  Som offentlig leder kan det være en udfordring både at tiltrække og fastholde talent. Det er ikke længere tilstrækkeligt at rekruttere ved at skrive relevante jobopslag og deltage på jobmesser. Læs om, hvad du skal gøre for at tiltrække de bedste medarbejdere i fremtiden.

  Læs mere
 • Tjekliste: Hvem gør hvad under ansøgningsprocessen

  Af hensyn til såvel ansøgerne som organisationens omdømme bør ansættelsesudvalget sikre, at kontakten med ansøgerne fra første færd er imødekommende og professionel.

  Læs mere
 • Afdæk ansøgers kompetencer

  Det giver de bedste resultater at tage udgangspunkt i nogle af situationer, ansøgeren har stået i. Eksempelvis ved at bede vedkommende genfortælle en særlig kritisk situation - og hvordan han eller hun håndterede den. Det kan fx være, hvordan ansøgeren har reageret over for andre, der har optrådt uhensigtsmæssigt.

  Læs mere
 • Det er dyrt at ansætte den forkerte leder

  De fleste har erfaret værdien af dygtige ledere og god ledelse, men mange undervurderer konsekvenserne af at vælge den forkerte. Når rekruttering slår fejl, spilder arbejdspladsen både tid og penge på at skulle finde en anden leder. De direkte udgifter, der følger af at fejlrekruttere en medarbejder, kan i værste fald nærme sig en million kroner.

  Læs mere
 • Nye ledere: Læg kortene på bordet med det samme

  En række problemer kan undgås, hvis man gør forventningerne til den nye leder tydelige allerede i jobsamtalen. Det betaler sig i længden at lægge alle kortene på bordet, selv om det ikke altid er så let, som det lyder.

  Læs mere