1. Få overblik over jeres opgaver frem til sommerferien
Hvad har første og anden prioritet? Hvad har laveste prioritet? Og kan det eventuelt droppes, slettes eller udskydes? Lav sammen med medarbejderne en tydelig prioritering, og vær opmærksom på, at det, der skal nås inden sommerferien, skal være realistisk.
2. Lav en plan for, hvordan medarbejderne undgår at skulle tage arbejde med på ferie
Lav en plan for, hvordan medarbejderne undgår at skulle tage arbejde med på ferie. Med nedskæringer, fyringer, krav om øget effektivitet og andre store udfordringer i bagagen er det vigtigt at melde ud, at ferien er opfundet for at holde ferie, sove ud, restituere og nyde livet. Og ikke læse mails, klare arbejdsmæssige telefonsamtaler eller løse diverse opgaver, når man er på ferie. Hvis ikke I gør det i forvejen, kan I aftale, at man henviser til en anden kollega på email-autosvar og telefonsvarer.
I nogle organisationer aftaler man før ferien, om en kollega skal have adgang til ens mail, så de kan være grovlæst og få det akutte besvaret, inden man vender tilbage.
Det betaler sig ikke at arbejde halvvejs i ferien, hverken for medarbejdere eller ledere. Hvis I tager opgaver med på ferie, gearer hjernen ikke ordentligt ned og kroppen slapper ikke rigtigt af.
3. Skal medarbejderne have to dage til de løse ender?
Overvej, om det kan betale sig, at medarbejderne sætter autosvar på mailen et par dage før, de reelt går på ferie. Så er der tid til at rydde op, lave de sidste opgaver færdige, planlægge den første uge efter ferien etc. Overvej på samme måde, om I også skal have autosvar på mailen efter ferien. Det giver tid til at samle op på mails, post og indkomne opgaver, der skal håndteres, og det sikrer, at I kommer op i gear på rette vis.
4. Overvej, om I skal indføre tid til koncentreret arbejde
En af de væsentligste årsager til, at mange tager arbejde med hjem til om aftenen, i weekenden eller nu i sommerferien er, at muligheden for at arbejde koncentreret uden forstyrrelser er en udfordring mange steder. Overvej derfor, om det skal være tilladt at blokere nogle timer i kalenderen et par gange om ugen hvor der er tid til koncentreret og uforstyrret arbejde. Det gælder især dig som leder men også medarbejdere med udviklingsopgaver eller andre opgaver, der kræver tid til koncentreret arbejde uden afbrydelser.
5. Hold selv helt fri
Som leder skal du selv holde helt fri af to simple årsager. Sommerferien er den længste restitutionsperiode, vi har. Det kan anbefales, at du udnytter den til at skaffe ny energi og få det store overblik. Hvis dit overblik og overskud ryger, så ryger det også for resten af afdelingen. Du er rollemodel for dine medarbejdere. Hvis du viser dem, at du trænger til ferie, sender du et signal om, at de også med god samvittighed kan sætte hjernen på frihjul og holde ferie med god samvittighed.
6. Planlæg, så du selv har tid nok
Få et overblik over dine egne opgaver fra nu og frem til, du skal på ferie. Hvis der er for mange, så tal med din egen leder om prioritering af opgaverne. Arbejdslivet i dag er indrettet, så der altid er for meget. Der vil altid være noget, som kan gøres bedre, så du bliver i princippet aldrig færdig. Det er derfor nødvendigt med en aktiv beslutning om, hvad der skal laves, hvornår det skal laves m.m.
Det er en aktiv beslutning og et spørgsmål om prioritering, så der er tid til at geare ned og til restitution i ferien. Samtidig er det netop i de rolige perioder, de nye ideer dukker op. At holde fri handler altså ikke kun om at ligge i hængekøjen og slappe af, men også om at give hjernen så meget ro, at den får plads til at arbejde med nye og smartere måder at gøre tingene på.
Læs mere: