”Hvis der ikke kommer nogen og klapper mig på skulderen, efter jeg har taget ti ekstra patienter, hvorfor skulle jeg så gøre det?” Sådan siger en ung sygeplejerske i Væksthus for Ledelses magasin ”Ledelse af unge”. Det kan måske for de ældre generationer af ledere virke som en rød klud, da nogle ’public sector motiverede ledere måske vil mene, at offentlige ansatte bør have et kald, og at opgaven er meningsfuldt nok i sig selv.
Derfor har Væksthus for Ledelse inviteret Inge-Lise Knøfler, der er centervicedirektør på Hjertecentret på Rigshospitalet, Mia Nyborg Jørgensen, der er specialkonsulent og ungeekspert i Komponent og Emma Lehmann Steensen, som er pædagogstuderende og tidligere forperson i Pædagogstuderendes Landssammenslutning i studiet for netop at diskutere myter om ledelse unge medarbejdere og for at give deres bud på, hvad der er fup og fakta i forhold til de unge generationer på arbejdsmarkedet.
Inge-Lise Knøfler gør lytterne obs på, at det ikke skal være en fraktioneret debat, hvor vi taler om ’dem-og-os’. Hun opfordrer til, at arbejdspladserne i stedet taler om ’vi’.
”Vi skal i dialog med hinanden for at forstå hinandens perspektiver generationerne imellem, så vi kan udnytte de styrker og forskellighed, vi har,” pointerer Inge-Lise Knøfler.
De unge stiller krav men bidrager også gerne
”I dag er jobbet en rigtig stor del af dit liv som ung, og det er meget vigtigt at føle mening med det, jeg laver,” siger Emma Lehmann Steensen i podcasten.
”Der kommer også nogle generationer ud på arbejdsmarkedet nu, som stiller nogle andre krav, har andre forventninger og som faktisk også kan bidrage med nogle andre ting”, siger Mia Nyborg Jørgensen. ”Det er et arbejdstagers marked, så de unge kan måske også tillade sig mere,” fortsætter hun.
Samtidig får arbejdspladsen rigtig meget retur, for de unge er ikke så autoritetstro som tidligere generationer, så de kommer også meget gerne med konstruktiv kritik og ideer – også til vicedirektøren.
Tager ”sit-hele-jeg” med på arbejde
Lederne oplever unge medarbejdere både er selvkørende, selvsikre og ønsker udvikling, for så to timer senere at stå over for den samme leder og udtrykke deres usikkerhed og sorg. Det personlige fylder på arbejdet og i relationerne.
Spil Beer Pong med de unge – og flere gode råd
Lyt til podcasten her om de unge og hvorfor en leder valgte at blive på arbejde to timer ekstra og spille ’beer pong’ med de unge. Vil du have flere gode råd og refleksioner om ledelse af unge, så lyt med her:
Podcasten varer ca. 30 minutter.
Medvirkende:
Inge-Lise Knøfler – centervicedirektør på Hjertecenteret, Rigshospitalet
Mia Nyborg Jørgensen – specialkonsulent og ungeekspert, Komponent
Emma Lehmann Steensen – pædagogstuderende og tidligere forperson i Pædagogstuderendes Landssammenslutning
Vært, tilrettelæggelse og produktion: Tue Sørensen, Aloud Media