Forhallen på Vejle Sygehus ligner ikke forhallen på et hospital. Det ligner mere lobbyen på et hotel. Der hersker en rolig og behagelig – nærmest hyggelig – stemning med små caféborde, et koncertflygel og krystallysekroner. To kvinder står helt fremme ved svingdøren og hilser på folk, og hjælper fx kørestolsbrugere med at komme det rigtige sted hen.
Vejle Sygehus blev i 2008 fusioneret med fire andre sygehuse i området og blev en del af Sygehus Lillebælt. Det var vigtigt for Vejle Sygehus – og de øvrige sygehuse – fortsat at bevare sin egen identitet. Vejle Sygehus havde brugt mange år på at lave et brand. Det var vigtigt for ledelsen, at værne om det gode, som var tilstede på de forskellige matrikler. Her var især muligheden for at fastholde sygehusenes oprindelige identitet et vigtigt signal at sende.
“Noget af det man lægger mærke til er, hvor direktørerne holder til. Så hvis vi i direktionen kun boede på Kolding Sygehus, så ville de i Vejle være nervøse for om Vejle Sygehus skulle lukke. Vi lavede derfor en direktionsgang både i Kolding og i Vejle. Og vi fusionerede ikke afdelinger. Vi troede meget på nærhedsprincippet, og at lederne var synlige og til stede,” fortæller Dorthe Crüger, der også lagde vægt på, at medarbejderne ved fusionen ikke skulle være bange for, at de skulle møde ind nye steder.
“Lad dog tingene være som de er – og så arbejde med ledelsen i stedet for. Og lad være med at forstyrre medarbejderne i at gøre det, som de skal – nemlig at løse kerneopgaven,” udtaler Dorthe Crüger.
Du kan høre hele podcasten her.
Operation morgenluft
En af dem, der oplevede fusionen på nært hold, er ledende overlæge Ejler Ejlersen. Han beskriver stemningen på det fusionerede sygehus lidt ligesom i en sammenbragt familie, hvor der er mange brudflader og en masse frustration.
“Jeg kan godt huske følelsen af at være bekymret. Men det var Dorthe hurtig til at fjerne. Hun talte meget om, at hun havde en drøm. I begyndelsen tænkte jeg, om det her var operation morgenluft igen. Ville hun sætte noget handling ind på det,” fortæller Ejler Ejlersen, der er ledende overlæge på medicinsk afdeling.
At have en drøm
Da Dorthe Crüger blev en del af direktionen et par år efter den store fusion spurgte hun alle lederne, hvad de var stolte af. Blandt andet fik hun dem til at formulere en positiv vision for fremtiden. Resultatet blev, at Vejle Sygehus skulle være kendt for behandling af kræft. De skulle være ligesom Finsen var i gamle dage i København – et sted, hvor patienterne sagde: Jeg har fået kræft – jeg vil til Vejle”.
Bag drømmen ligger mantraet om at sætte patienten først. Det skulle understøttes på flere måder. Som en markør fik Dorthe Crüger sammen med resten af direktionen udarbejdet en lille blå pyramide af pap, hvor udsagnet om at sætte patienten først stod øverst.
Ikke en blød ledelsesstil
Ejler Ejlersen var skeptisk overfor papskiltet til at begynde med. Men hendes insisteren var afgørende for, at folk tog det til sig. Og det lille papskilt, der stadig står på Ejler Ejlersens bord, minder ham om, at de er patienternes sygehus.
Når man går rundt på gangene på Vejle Sygehus, afspejles det også i indretningen. Fx har man valgt at flytte lægernes kontorer længere væk for, at det er lettere for patienterne at komme i kontakt med fx præsten eller få taget blodprøver.
“Det her kan godt opfattes som en meget sympatisk dagsorden – en eller anden form for en blød lederstil. Men det er det ikke. Jeg kan være meget tydelig og vedholdende. Jeg er ubøjelig i forhold til at sætte patienten først – så det kan godt være lidt hårdt at have mig som chef,” slutter Dorthe Crüger.
Ledelse mod strømmen
Væksthus for Ledelse udgiver podcastene ”Lyt til Ledelse” til inspiration for dig, som er chef, direktør eller leder i en kommune eller region. I denne serie på tre podcasts med undertitlen ”Ledelse mod strømmen” undersøger vi historier og erfaringer fra chefer og ledere, der i ledelsesrollen er lykkes med at bryde gamle mønstre og skubbe til kulturen til gavn for både borgere og ansatte.
Lyt til podcasten her: