Væksthus for Ledelse har i denne podcast inviteret Lene Westergaard Birk, ledende socialrådgiver på Psykiatrisk Center København, som er en del af Region Hovedstadens psykiatri, og institutionsleder Malene Skaaning Larsen i dagtilbuddet Engtoften i Glostrup Kommune i studiet.
I samtalen kommer de bl.a. ind på, om det er en fordel med et systematisk onboardingforløb, eller om det er mere befriende at blive kastet ud på dybt vand.
Der var ikke lagt et systematisk introforløb for Malene Skaaning, da hun tiltrådte som institutionsleder. Hun oplevede, at onbaording tog afsæt i det, situationen kaldte på. Alligevel har hun fået et godt fundament:
”Jeg er blevet kastet ud på dybt vand. Men der var dannet en form for tømmerflåde, så jeg kan række ud i baglandet, når der kommer situationer – og det gør der jo – hvor jeg tænker, er det højre eller venstre her?” fortæller Marlene Skaaning.
Anderledes var det for Lene Westergaard Birk, ledende socialrådgiver, der har gennemgået et planlagt syv-måneders onboardingforløb, hvilket fungerede rigtig godt for hende.
Hvad kan den nye leder selv gøre?
Ekspert i onboarding og talentudvikling Hanne Lykke, chefkonsulent i Komponent giver råd om, hvordan alles perspektiver og positioner kan bidrage til at styrke onboadingen. Hun giver den nye leder følgende råd med på vejen i podcasten:
- Se og anerkend dig selv som leder. Det er en ny profession og ny identitet. Overvej hvad du vil kendes for?
- Fasthold og udbyg dit netværk. Du er ikke en del af medarbejderens netværk. Du tilhører andre netværk i organisationen.
- Hav løbende forventningsafstemning med nærmeste leder og medarbejderne.
Ensomhed i jobbet kan ifølge Lene Westergaard Birch ramme ledere, og hun mener derfor, at netværk betyder alt. Hun sparrer systematisk med en tidligere kollega og en tidligere studiekammerat. Her bruger hun transporttiden i sin bil til at holde faste møder to morgener om ugen.
Hvad kan organisationen gøre?
Ifølge eksperten Hanne Lykke, bør organisationen:
- Strække introprogrammet over længere tid og gøre det fleksibelt tilpasset den enkelte
- Bakke op med en buddy – både en faglig og måske også social og/eller et klippekort til en ekstern coach
- Vent med kompetencegivende efteruddannelse, til den nye leder er landet godt i jobbet.
Malene Skaaning Larsen fortæller, at hun blevet tilknyttet en mentor men: ”Jeg kan også bruge mit ledernetværk og min chef. Jeg har derfor følelsen af, at jeg stadig er i et introforløb, men sådan kan det også være, jeg har det om fem år, for alt er dynamisk og ændrer sig hele tiden.”
Lene Westergaard Birk er selv blevet mentor: ”Og selv om det er mig der skal være mentor for ham, så er det jo gensidigt. Vi bruger hinanden. Det er vigtigt, at selvom vi har travlt så bruger vi tid på det,” fortæller hun.
Lyt til hele podcasten her, hvor samtalen også kommer omkring, hvad du som kollega og hvad medarbejdere kan gøre for at få den nye leder godt om bord.
Medvirkende:
Lene Westergaard Birk, ledende socialrådgiver på Psykiatrisk Center København, som er en del af Region Hovedstadens psykiatri
Institutionsleder Malene Skaaning Larsen i dagtilbuddet Engtoften i Glostrup Kommune
Vært, tilrettelæggelse og produktion: Tue Sørensen, Aloud Media