Meditation er en effektiv og næsten omkostningsfri metode til afstresning. Undersøgelser viser, at meditation sænker blodtrykket, mindsker produktionen af stresshormoner og har en gavnlig virkning på immunforsvaret. Samtidig behøver det ikke tage mere en 15-30 minutter af din dag.
Og nej. En lur på sofaen er ikke afslapning. Er du stresset, vil du fortsat risikere at være det under søvnen.
Slap af mens du er vågen
Meditation er en metode til at opnå afslapning samtidig med at du er vågen. Målet er at slippe af med den mentale støj som du har i form af tanker og bekymringer og opnå en tilstand af indre ro.
Denne oplevelse kan du tage med i din dagligdag og på den måde blive bedre til at bevare roen og overblikket i krævende situationer.
Fokusér på din vejrtrækning
Vejrtrækningen er et måleinstrument til at tjekke din tilstand her og nu. Er du anspændt og stresset, vil din vejrtrækning være mere overfladisk og derved mindske din energi og dit velvære.
Ved at fokusere på vejrtrækningen i løbet af dagen og sørge for at den er rolig og dyb, vil du få mere sindsro og ligevægt dagen igennem.
Denne enkle meditationsmetode giver en stor effekt hvis den praktiseres regelmæssigt, dvs. en til to gange dagligt. Når du under meditationen fokuserer på vejrtrækningen, vil dine tanker gradvist falde til ro, og du bliver mere til stede i din krop. Dit sind falder til ro, og kroppen begynder automatisk at slappe af.
En enkel meditationsteknik
Afsæt 15 minutter.
- Find nogle rolige omgivelser hvor du kan sidde uforstyrret. Sid bekvemt og opret med lukkede øjne.
- Start med at blive opmærksom på din krop og din umiddelbare tilstand (et par minutter). Mærk hvordan du har det i kroppen, uden at prøve at lave om på noget.
- Tag to‐tre dybe vejrtrækninger (uden at forcere), og giv slip på dagligdagens forskellige bekymringer og gøremål.
- Lad derefter vejrtrækningen være naturlig uden at prøve at påvirke eller kontrollere den, men fortsæt uanstrengt med at følge vejrtrækningens egen rytme med din opmærksomhed. Lad opmærksomheden hvile på vejrtrækningen (maven, mellemgulvet eller brystkassen, der hæver og sænker sig ved ind‐ og udånding).
- Hvis vejrtrækningen ændres af sig selv – den kan fx blive langsommere eller mere forfinet – så bare observer det, og tillad det at ske. Slip dine forventninger, og prøv ikke at få noget bestemt til at ske. Hvis der kommer tanker, nye sindsstemninger eller anden mental aktivitet, så forsøg hverken at skubbe dem væk eller fastholde dem. Forsøg ikke at kæmpe imod tankerne. Bare registrér dem, og lad dem passere uden at gøre noget ved dem. Bring opmærksomheden tilbage til vejrtrækningen.
- Efter ca. 10 minutter: Kom langsomt ud af meditationen. Bliv siddende et par minutter med lukkede øjne, og begynd langsomt at bevæge hænder og fødder. Stræk arme og ben, åbn øjnene, og vend forfrisket og fornyet tilbage til hverdagens aktiviteter.
(Kilde: Meditationslærer Svend Trier, www.quantumseminars.dk)
FAKTA OM MEDITATION
- Meditation kommer af det latinske ord mederi, der betyder ”at hele.”
- Mennesket har mediteret i tusinder år, og meditation findes i en eller anden form i alle store religiøse og åndelige traditioner. Du skal dog ikke være religiøs eller spirituel for at høste de mange fordele ved meditation
- Forskere anslår, at der passerer ca. 60.000 tanker gennem vores sind hver eneste dag. Meditation er en metode til at skabe stilhed mellem tankerne
- Forskning viser, at meditation blandt andet kan forbedrer lederevner kan reducere stress, søvnløshed og nedsætte sygefravær.
Kilder: psykosyntese.dk, meditation.dk
STRESS I TAL
- Ca. 430.000 danskere – svarende til 10 – 12 % har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag
- Op mod hver fjerde sygemelding i Danmark skyldes stress. Det svarer til 35.000 sygemeldte danskere hver dag
- Mellem 250.000 – 300.000 danskere lider alvorligt af stress
- Stress koster Danmark 14 milliarder kroner om året i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet
- Stress betyder en million fraværsdage
Kilde: Stressforeningen