Brug din medarbejders halvmaraton, din kollegas tur til Cannes eller kunsten på væggen til at kommunikere mere overbevisende og styrke din troværdighed som leder. Hvis du er god til at improvisere, når du kommunikerer, kan du nemlig bruge de spontane input, der opstår til at skabe overbevisende kommunikations- og ledelsesøjeblikke. Og du behøver hverken det sorte bælte i retorik eller i at improvisere fuldstændig frit; improvisationens kunst ligger i detaljen.
3 gode grunde til at improvisere, når du kommunikerer
1. Du fremstår lyttende, når du improviserer
Du demonstrerer, at du lytter og er nærværende, når du improviserer. Derfor er det den bedste lakmusprøve på din tilstedeværelse som leder; om du opfanger de ting, der sker omkring dig. Og mindst lige så vigtigt; om du er i stand til også at handle på det, du ser.
Eksempel:
Afdelingslederen Line var i gang med sidste punkt på dagsordenen, da hun fornemmede, at medarbejderne mistede koncentrationen og rettede opmærksomheden ud ad vinduet. Hun stoppede op, gik hen til vinduet, åbnede og sagde: ”Dét er lyden af frihed. Lad os lige hive lidt af den energi med herind, inden I bliver sluppet fri for i dag”.
Når medarbejderne bemærker, at du får øje på de nye kaffekopper i kantinen eller studentervognen på gaden, vil de indirekte vide, at du nok også får øje på din medarbejder Mia, når hun har det skidt. Og hvis du er i stand til at gribe det uventede og samtidig drive din kommunikation fremad, så er du nok også både forstående og løsningsorienteret, når hun har brug for en hjælpende hånd.
Læs mere: 4 principper for god feedback
2. Du fremstår kompetent, når du improviserer
De fleste ledere vil gerne fremstå kompetente og have styr på tingene, når de kommunikerer. Derfor skurrer det måske også i ørerne at skulle bruge tid og energi på noget, der ved første øjekast ligger langt fra sagens kerne; for hvad har dine medarbejderes weekendplaner, det nye design på kaffekopperne eller en defekt fjernbetjening med sagen at gøre til et vigtigt møde? Ikke noget; med mindre du gør det til noget særligt.
Hvis du er i stand til at skabe en forbindelse mellem dit planlagte budskab og de små unikke detaljer og spontane input, der opstår i situationen, så kan Henriks fødselsdag eller den falske brandalarm være lige netop dét, der får dine medarbejdere til at høre og mærke dit budskab på den rette måde –og får dig som leder til at fremstå kompetent.
Eksempel:
Lederen Maria indledte det første fysiske personaleseminar efter coronanedlukning, da hun pludselig fik et voldsomt hosteanfald. En kollega tilbød hende en halspastil, og imens hun fumlede med papiret, så hun sloganet på pakken: ”We have so much to breathe for! Og sagde:
”Det kunne næsten være sloganet for i dag. For to års coronapandemi har helt naturligt sat sig i kroppen – og på stemmen! (host). Nu skal vi have pusten tilbage og minde hinanden om, hvad der er vigtigt. Og det kræver mere end en enkelt Halls-pastil. Heldigvis har vi et helt personaleseminar foran os”.
Medarbejderne vil tænke, at du besidder det overblik og det overskud, der skal til, for at lede dem sikkert igennem – hvad enten det er en krise, en præsentation eller starten på et personaleseminar.
Og hvis du kan forvandle et benspænd og gøre det til et bærende element, når du kommunikerer, er der også en god sandsynlighed for, at du kan formulere en klar plan for fremtiden og vurdere, hvad der er de rette beslutninger og den rette kurs for dine medarbejdere.
Det siger nemlig noget om dine kompetencer og din dømmekraft som leder, at du ikke lader dig bremse eller begrænse af de udefrakommende forstyrrelser, der opstår undervejs. Samtidig viser du, at du er i stand og villig til at sætte dig i dine medarbejderes sted – endda i en sådan grad, at du lader dem – og situationen – sætte rammen for din kommunikation. Det giver medarbejderen et indtryk af, at du leder med både hjerne og hjerte. Og på den måde kan ”udenomssnak” altså blive din direkte vej til at fremstå mere kompetent som leder.
Læs mere: Fang opmærksomheden med bedre præsentationer
3. Du fremstår sympatisk, når du improviserer
Det er ikke dét, du siger, det er måden, du siger det på. Omtrent sådan lyder en dansk popklassiker. Og netop når du improviserer, er det måden eller metoden, der er den afgørende – og afslørende.
Du fremstår nemlig helt automatisk sympatisk, når du improviserer og forsøger at gribe dét, der sker.
Eksempel:
Da Alex skulle indlede mandagens morgenmøde, var det med en planlagt løftet pegefinger: Der skal spares på brændstofudgifterne. Men inden han fik startet, væltede kollegaen Kasper sin kaffekop. Imens Alex assisterede med at tørre op, sagde han: ”Vi græder ikke over spildt kaffe. Men til gengæld skal vi begynde at være mere opmærksomme på, hvor meget vi bruger på brændstof. Tænk, før I tanker! ”
Medarbejderen vil tænke, at hvis du har tid til at dvæle ved udefrakommende ’forstyrrelser’, når du er i gang med en præsentation mandag morgen, så har du nok også tid til en seriøs snak på kontoret en fredag eftermiddag.
Det siger noget om din karakter og din ledelsesstil, at du er villig til at sætte din egen agenda og dagsorden til side for noget, der virker mere presserende i øjeblikket. Det vidner nemlig om, at du ikke bare som taler, men også som leder er udstyret med et velfungerende, moralsk kompas.
Og er du bange for at komme til at kludre i det, når du forlader det planlagte, så skal du vide, at en mindre vellykket improvisation er bedre end slet ingen improvisation. For overser du gang på gang de små detaljer og input, der opstår undervejs, risikerer du at fremstå distanceret, kølig og måske endda arrogant – med andre ord mindre sympatisk.
Bed derfor heller ikke dine medarbejdere om ikke at afbryde dig undervejs; det er et direkte selvmål. For selvom det ikke er alt, der skinner, der er guld – så er det guld værd med en leder, der er i stand til at håndtere de ting – store som små – der fylder undervejs.
Læs mere: Hvad afslører dit kropssprog om dig?
Sådan improviserer du
Det er sikkert ikke første gang, at du hører, at en velfungerende vejrtrækning og en groundet kropsholdning er afgørende for din kommunikation. Og det kan da heller ikke siges nok; at din krop og mentale balance påvirker din evne til at kommunikere og improvisere vellykket. Men derudover kan du sagtens øve dig på selve improvisationsteknikken. Det handler nemlig om at blive god til at skabe forbindelser. Og har du først den teknik på plads, så kan du jonglere med dine medarbejderes halvmaraton, ture til Cannes og kunsten på væggene uden at tabe tråden og miste din troværdighed.
1. Hvad har X til fælles med Y?
Tag to forskellige ting fra dine omgivelser og find så mange fællesnævnere som muligt. Hvad har fx en blyant til fælles med en kop kaffe? (arbejde, inventar på skrivebord, hjælpemiddel, præstationsfremmende, forarbejdet natur, høst, sort osv.)
2. Hvordan kommer du fra X til Y?
Tag to tilfældige genstande fra dine omgivelser. Skriv dem ned på et papir, så de udgør
to yderpunkter på et kontinuum. Nu skal du lave en associationsrække, der forbinder de to yderpunkter Bevæg dig fra den ene genstand over til den anden ved hjælp af associationer (køkkenrulle – papir – blyant – kuglepen)
Pernille ville gerne puste nyt liv i de ugentlige statusmøder, hvor den traditionelle rundbordssnak havde det med at trække tempoet og energien ud af mødet – samtidig med at de ikke rigtigt nåede ind til dét, der var kernen.
Hun besluttede derfor at give sig selv og sine medarbejdere et kreativt benspænd, der kunne bidrage til at slukke for automatpiloten og til at starte i et mere nysgerrigt, åbent og improviserende gear.
På midten af mødebordet lagde hun 10 billeder med forskellige motiver – en luftballon, mejetærsker, skov, antilope, glade ansigter, gletsjer osv. Derefter bad hun sine medarbejdere om at trække det billede, som de tænkte, passede bedst på det sted, hvor deres projekt befandt sig lige nu.
Improvisationsøvelsen satte gang i en hel anden statussnak, end de var vant til. Og der var plads til både grin og seriøse input. Samtidig bidrog det med energi og motivation til resten af samtalen, hvor der blev trukket tråde til de billeder og beskrivelser, der indledte mødet.
3. Find alternative måder at bruge X på
Vælg en tilfældig genstand og skriv det i midten af et stykke papir. Sæt et ur til 2 minutter. Skriv så mange alternative måder, du kan bruge fx et gardin på (dug, lagen, kjole, telt, spøgelseskostume, pudefyld osv.)
Disse tre øvelser træner din evne til at se forbindelser og følge din intuition, så du smidigt og sikkert kan bygge bro mellem dit planlagte budskab og de spontane input, der opstår, når du kommunikerer.
Få flere øvelser og konkrete værktøjer til improvisation i bogen ”Retorisk Improvisation” af Lis Raabjerg kruse, Hans Reitzels Forlag 2021.