Om der er tale om en børnehave, HR eller en sygehusafdeling er det afgørende, at du ikke ender med at være en flaskehals, der blokerer for medarbejdernes mulighed for selvstændig handlekraft. For hvis du sidder med alt for mange dag-til-dag beslutninger og oplever, at medarbejderne ofte skal spørge dig til råds, afhænger arbejdspladsen for meget af dig som leder.
Derfor bør du være opmærksom på, om du har udviklet dig til en flaskehalsleder, hvor alle opgaver venter i en kø, der leder direkte til dit kontor.
Dette beskriver ledelsesekspert Greg Alexander i artiklen “Are You a ‘Bottleneck Boss’?” fra Havard Business Review. Greg Alexander rådgiver blandt andet organisationer i at udvikle sig.
Hvad er tegnene på en flaskehalsleder?
Du kan undersøge, om du selv er en flaskehals på arbejdspladsen ved at stille følgende spørgsmål:
- Er min arbejdsdag fyldt op af to-do lister, små hverdagsdagsordener og en masse afbrydelser?
- Går medarbejderne og arbejdspladsen i stå, når jeg ikke er til stede?
- Efterspørger medarbejderne ofte min accept og bekræftelse på deres arbejde?
- Er der generelt en manglende udvikling blandt medarbejderne?
Hvis du kan svare ja til flere af spørgsmålene, kan det tyde på, at du er blevet en flaskehals, og at arbejdspladsen afhænger for meget af dig. Dette går både ud over produktiviteten og medarbejdernes motivation.
Selvfølgelig skal du være involveret i medarbejderne og den daglige arbejdsgang, men som leder har du også større dagsordener, som du skal forholde dig til, og derfor bør du overlade medarbejdernes opgaver til medarbejderne og sørge for, at de føler sig sikre nok i deres egne kompetencer.
Styrk medarbejderne
Hvis du ikke giver medarbejderne plads, værktøjer og tillid til at varetage opgaverne på arbejdspladsen, vil medarbejderne heller ikke blive sikre nok i at løse opgaverne selvstændigt og uden din indblanding. Derfor er første skridt mod en arbejdsplads uden en flaskehalsleder at give medarbejderne friere og bedre rammer at arbejde i. Her får du to råd, der kan åbne op for flaskehalsen.
1. Skab et overblik over medarbejderne
Hvis du får et overblik over, hvilke medarbejdere, der har potentiale til at få mere ansvar, kan du også få et overblik over hvem, der kan varetage nogle af de opgaver, du sidder med, og dermed skabe mere plads i din egen kalender. På den måde viser du også medarbejderne tillid, hvilket kan øge motivationen. Vær opmærksom på stadig at give den nødvendige støtte, kompetenceudvikling og værktøjer i starten, så medarbejderne ikke føler sig helt overladt til sig selv.
2. Uddeleger og prioriter dine egne opgaver
Punktet ovenfor skaber grobunden for, at du kan dele flere af dine egne opgaver med medarbejderne. For at få et overblik over hvilke opgaver, du kan give videre, kan du lave en liste over alle dine opgaver – både store og små. Hvilke opgaver der kan uddelegeres, kommer an på organisationen, og derfor vil det også være en individuel vurdering hos hver enkel leder. Men det gælder for alle flaskehalseledere, at de bør uddelegere en del af deres nuværende opgaver. Fokus bør være på bredere og mere langsigtede dagsordener, fremfor dem der kun forekommer i hverdagen, som medarbejderne sagtens kan overtage.
Læs også: 8 trin: Bliv bedre til at uddelegere
Tillid til medarbejderne skaber plads i din kalender
Den tillid du viser medarbejderne, når du giver dem mere ansvar, vil bidrage til den generelle selvstændighed og selvsikkerhed på arbejdspladsen, og du vil opleve, at medarbejderne efter et stykke tid ikke længere skal forbi dig, når de løser en helt almindelig opgave.
Læs også: Tillid i ledelse
De to råd kan være vejen til en arbejdsplads med mere autonomi og selvtillid blandt medarbejderne, hvor du samtidig får ryddet ud i din pressede hverdag og bedre kan fokusere på de opgaver, som kun du kan udføre.