For mange ledere kan det måske være fristende at ordne alting selv, og hvis bunken med arbejdsopgaver har vokset sig for stor, bliver nogle på kontoret flere timer efter, at medarbejderne er gået hjem. Men den tilgang holder ikke i længden. For hvis du bliver ved med at overarbejde, fordi du gerne vil være mere produktiv, risikerer du at blive træt og udbrændt, hvilket kan mindske produktiviteten og øge dit stressniveau. 

I artiklen ”Leaders Shouldn’t Try to Do It All” i Harvard Business Review, skrevet af ledelsesrådgiverne A.G. Lafley og Roger L. Martin, præsenteres råd om, hvordan du kan blive bedre til at uddelegere. Men før du går i gang, anbefaler forfatterne, at du ser grundigt på dine opgaver: Hvilke kræver din involvering – og hvilke kan med fordel løses af en medarbejder? Det bør afgøres af opgavernes karakter, ikke af deres deadlines. Denne artikel tager udgangspunkt Lafley og Martins vigtigste budskaber. 

Komparative fordele

Hvordan plejer du at prioritere, hvilke opgaver der skal uddelegeres, og hvilke opgaver du selv skal klare? Mange ledere vil måske svare, at de umiddelbart vigtigste opgaver, med en snarlig deadline, er lederens opgave, mens de mindre vigtige kan uddelegeres til medarbejderne. Men selvom du måske uddelegerer de mindre vigtige opgaver, er det ikke ensbetydende med, at du har tid nok til at klare alle de opgaver, der haster. 

I stedet kan du prøve at uddelegere efter princippet om komparative fordele. Begrebet stammer oprindeligt fra økonomen David Ricardo og betyder, at et land bør eksportere de varer, som landet har en fordel i. Det betyder for eksempel, ifølge Ricardo, at Portugal hellere bør eksportere vin til England end til Italien, fordi Italien selv har forholdene til at producere vin, mens England ikke har. Og netop dette princip kan du hente inspiration fra, når du vil uddelegere. 

Ved at kigge på, hvilke opgaver du selv bør løse, og hvilke en medarbejder kan løse, kan du prioritere din tid ud fra et andet princip end hvad, der har den nærmeste deadline. 

Hvis du føler dig overvældet af opgaver, er her to trin, du kan følge for at skabe mere tid for dig selv. 

1. Inddel dine opgaver efter princippet om komparative fordele

Mange ledere sidder med en række opgaver, som lederen måske har siddet med i mange år, men som måske ikke behøver at blive løst af lederen. Ved at lave en oversigt over dine opgaver og inddele dem efter hvilke opgaver, du slet ikke har en komparativ fordel i, og hvilke du kun har en lille komparativ fordel i, kan du få et overblik over, hvilke opgaver du kan uddelegere til medarbejdere. Overvej også hvilke opgaver, du har en stor fordel i. 

De opgaver, du slet ikke har en komparativ fordel i – og hvor en medarbejder måske er endnu bedre til opgaven – kan du overveje helt at fjerne fra din opgaveliste. De opgaver, du kun har en lille fordel i, kan du også overveje at uddelegere til den rette medarbejder. Her kan det være relevant at give en lidt længere introduktion til medarbejderen, så vedkommende føler sig sat ordentligt ind i den. 

Det kan være nødvendigt at tale med din chef om uddelegeringen af dine opgaver – særligt hvis det har været lederens rolle i lang tid. 

2. Brug tiden på de opgaver du har en stor komparativ fordel i

Ved at uddelegere de opgaver du ikke har en særlig fordel i, kan du skabe meget mere rum til dem, som du er stærkest i. Det kan for eksempel være på områder, hvor du har en særlig autoritet eller handlekraft som leder eller områder, hvor du har en faglig fordel. 

Hvis du har mere tid til at løse de opgaver, som du selv har en komparativ fordel i, vil du måske opleve, at opgaverne bliver løst mere grundigt og under mindre tidspres. På den måde kan mængden af fejl blive mindre, og du vil måske opleve et lavere stressniveau. 

Der vil i de fleste organisationer også være opgaver, som kun lederen kan håndtere, og som du ikke kun har en fordel i. Og det er disse typer af opgaver, du gerne skal have mere tid til, så du ikke behøver at sidde med overarbejde flere dage om ugen, fordi bunken af opgaver har vokset sig for stor.