6 råd: En julefrokost for alle

Julen er hjerternes fest. Og det skulle gerne være sjovt at være til julefrokost uanset om du er mest til falafel, sild og snaps eller hawaiitema. Direktør i Lige Adgang Muneeza Rosendahl giver seks råd om, hvordan du holder en festlig og inkluderende julefrokost.

Skribentinfo

Corona-restriktioner har sat en stopper for mange julefrokoster de seneste år, men nu er det tid til fest. To år med aflyste julefrokoster har gjort forventningerne større hos de mest festtørstende medarbejdere, mens andre ikke har savnet festerne nævneværdigt. Og forventningerne til mad, drikke og koncept kan være lige så mange, som der er medarbejdere.

Heldigvis er der hjælp at hente, når du skal finde den svære balancegang mellem alle ønskerne. Direktør i Lige Adgang Muneeza Rosendahl giver dig disse seks råd med på vejen:

1. Tag ikke noget fra nogen

For at inkludere den veganske, den buddhistiske eller den gravide medarbejder er det ikke nødvendigt at lave alt om. Når du sammen med festudvalget skal finde balancen mellem klassisk julefrokost og andre ønsker, anbefaler Muneeza Rosendahl dig at holde dig til denne hovedregel: 

”Tag aldrig noget fra nogen, men tilføj i stedet noget. Det er helt ok at have traditionel julefrokostmad og drikke, så længe der også er noget, der inkluderer personer med andre spise- og drikkevaner, herunder dem, der ikke drikker alkohol af forskellige årsager,” siger Muneeza Rosendahl.

2. Spørg medarbejderne

Men hvordan finder du ud af hvilke behov medarbejderne har?

”I din iver efter at inkludere medarbejdere kan du hurtigt komme til at tage misforståede hensyn ud fra, hvad du tror, medarbejderne ønsker. Det undgår du ved at spørge medarbejderne, hvad de har af ønsker både i forhold til mad, drikkevarer og aktiviteter,” siger Muneeza Rosendahl.

”Husk at spørge alle medarbejderne, så du ikke kun spørger de medarbejdere, der skiller sig ud i forhold til hudfarve eller religion. Den tilsyneladende gennemsnitlige medarbejder kan lige så vel have et behov for alkoholfri vin eller et samtalerum, hvor der er skruet ned for musikken,” minder Muneeza Rosendahl om.

3. Fyld fadet med falafel og flæskesteg

Måske har I ikke nået at spørge medarbejderne, hvad deres ønsker er, eller du kender ikke et sted, der kan levere mad til adskillige behov inden for budgettet.

”Du kan altid helgardere dig ved at sikre, at der er den mere klassiske julefrokost-menu samt et vegetarisk og et vegansk alternativ, så alle uanset kostvaner kan spise med. Dog er det vigtigt, at I prøver at finde nogle smagfulde menuer, så vegetaren fx ikke sidder og tygger i kedelig icebergsalat med tomater,” siger Muneeza Rosendahl.

Når medarbejderne tilmelder sig julefrokosten, så giv dem mulighed for at sætte et kryds ud for den menu, de ønsker.

4. Tilføj alkoholfrie alternativer

Måske glæder en del af medarbejderne sig til at indhente de snaps, de ikke fik drukket sammen med kollegerne de sidste to år, mens andre foretrækker at hygge sig i ædru tilstand eller er nødt til at lade snapsen stå, fordi de er i bil. Så hvordan finder du balancen mellem de forskellige behov, når det gælder de våde varer?

”Folk skal selv have lov til at vælge, hvad de vil hælde i glassene. Her i Danmark har vi tradition for at skåle meget – især til julefrokosten på jobbet. For at sikre, at alle kan skåle med, kan man lave små alkoholfrie snaps eller juicer som et supplement til almindelig snaps,” foreslår Muneeza Rosendahl.

5. Drop Hawaii-temaet

Nogle af medarbejderne fortæller måske stadig historier om den fantastiske bierfestival-julefrokost, I holdt for år tilbage. De vil gerne gentage succesen, mens andre medarbejdere virker mindre begejstrede for idéen. Overvejer I at sætte et tema for julefrokosten, bør I gøre jer nogle overvejelser forinden. 

”Humor eller festligheder er skønt, men det er aldrig sjovt, hvis det er på andres bekostning. Som udgangspunkt er det derfor ikke særligt inkluderende at lade en bestemt national eller kulturel identitet være temaet. Det udelukker fx Hawaii- eller mexicaner-festen. Men I kan uden problemer holde en sjove-hatte-fest, hvor folk selv kan bestemme, hvilken hat de vil tage på, en ”spacefest” eller en julefrokost, hvor temaet er en bestemt tidsalder,” lyder alternative forslag fra Muneeza Rosendahl.

6. Forebyg krænkelser hele året

Når snapsen går i blodet og hæmningerne ryger, er der større risiko for, at nogle medarbejdere går fejl af hinandens grænser. Men arbejdet med at gøre medarbejderne opmærksomme på hinandens grænser bør foregå hele året.

Muneeza Rosendahl foreslår, at du i løbet af året involverer medarbejderne i at udarbejde et adfærdskodeks. Det skal dog ikke udpinde, at man fx ikke må fortælle jokes under bæltestedet. Det skal derimod beskrive, hvad medarbejderne kan gøre for at kende hinandens grænser.

”Sæt fokus på samtykke eller fælles forståelse. På en arbejdsplads har medarbejderne forskellige relationer. To medarbejdere kan sagtens joke, også under bæltestedet, og give hinanden en krammer, hvis de har en fælles forståelse af, at det er sådan, de agerer over for hinanden. Men den ene af de to medarbejdere kan ikke nødvendigvis gøre det samme over for en tredje medarbejder,” lyder rådet fra Muneeza Rosendahl.

Snaps og støvledans eller tidligt hjem?

Når du sammen med festudvalget har stablet en julefrokost på benene, som giver plads til medarbejdernes forskellige behov, så melder overvejelserne sig måske om din egen rolle i festlighederne. Bør du lade snapsen gå forbi og gå hjem inden, der går støvledans i den, eller kan du godt tillade dig at give den gas og deltage fuldt ud i festlighederne? Og hvad gør du, hvis en bedugget medarbejder fortæller dig et par sandheder?

Læs mere om det i artiklen her: Julefrokost: Abefest eller arbejdsdag?

Læs ogsåKom helskindet gennem juletiden

 

Skribentinfo

Kommentarer