Jobsamtalen: Lyt efter det der ikke bliver sagt

Når jobsamtalen er i gang, retter du som regel stort fokus på det, kandidaten svarer på dine mange spørgsmål. Men er du også opmærksom på det, den potentielle medarbejder ikke fortæller? Læs her, hvorfor det er mindst lige så vigtigt at have fokus på det usagte som det sagte og få fem vigtige opmærksomhedspunkter, du også bør stille skarpt på.

Skribentinfo

En god interviewguide til jobsamtalen er guld værd, når du skal finde frem til den helt rigtige medarbejder. Den sikrer, at du får spurgt om det, du gerne vil, og den sikrer også, at samtlige kandidater bliver spurgt om det samme. Men hvad med alt det, kandidaten ikke siger? Alt det han eller hun ikke finder vigtigt at nævne eller er interesseret i? Bemærker du det?

Der kan nemlig også være masser af nyttig information i det usagte. Ledelseseksperten Emma Brudner opridser i en artikel på inc.com fem opmærksomhedspunkter, du med fordel kan tilføje til din interviewguide.

Læs også: Spørgsmålene der får ansøger til at afsløre sit sande jeg

1. Hvilket perspektiv har kandidaten?  

Mange interviewspørgsmål tester graden af empati og evnen til at anskue tingene fra flere sider. Og det giver god mening at have det for øje. Men her er det også vigtig at være opmærksom på, hvad kandidaten ikke svarer. Du kan fx bede kandidaten definere god kommunikation. Hvad lægger han vægt på i den sammenhæng? Hvis vedkommende primært har fokus på sig selv som afsender og taler om elementer som tydelighed og konsistens, så siger det meget om hans perspektiv. Det er selvfølgelig ikke forkert, at kommunikation i høj grad handler om tydelighed. Men hvad du i højere grad bør være opmærksom på er, om kandidaten anerkender, at kommunikationen i mindst lige så høj grad handler om den, der sidder på den anden side af bordet. Hvis svaret ikke rummer noget som helst om modtagerens forståelse, perspektiver eller synspunkter, bør det sætte gang i en lille alarmklokke hos dig.
 


2. Viser kandidaten interesse for arbejdspladsen? 

Der er god grund til, at dine alarmklokker så småt sætter i gang, hvis ansøger konsekvent har fokus på sig selv og ikke arbejdspladsen gennem samtalen. Arbejdspladsen bør være det primære omdrejningspunkt – også når han fortæller om egne evner. Disse skal sættes i relation til arbejdspladsens behov. Og hvis det ikke er tilfældet, er der god grund til at overveje, hvordan vedkommende tackler udfordringer. Hvordan prioriterer han, når han står overfor svære situationer? Er det med sit eget eller arbejdspladsens bedste for øje?


3. Fik jeg besvaret dine spørgsmål? 

Gennem hele samtalen bør du desuden være obs på, om vedkommende en gang i mellem sikrer sig, at du har fået svar på dine spørgsmål. Et simpelt: ”Besvarede jeg dit spørgsmål?” eller ”Var det det, du var på udkig efter?” indikerer, at vedkommende har en bevidsthed om, at denne samtale også handler om dig og dine forventninger. Samtidig sender det et positivt signal til dig om, at kandidaten er opmærksom på, hvorvidt hans præstation lever op til forventningerne. Det tager han med andre ord ikke for givet.
Det kan også give dig værdifuld viden, hvis du holder lidt øje med, om kandidaten tager ansvar for tiden eller bare taler derudaf. Kandidater, der proaktivt har et øje på tiden, fortæller dig nemlig samtidig, at de anser din tid for mindst lige så vigtig som deres. Igen har kandidaten flyttet fokus fra sig selv til sine omgivelser. 


4. Hvilke spørgsmål stiller hun ikke? 

De fleste spørgsmål til en samtale kommer selvfølgelig fra dig. Men dit fokus må i høj grad også være på de spørgsmål, kandidaten stiller dig - og i endnu højere grad de spørgsmål, han ikke stiller. Spørgsmål om flexmuligheder og arbejdslivsbalance er selvfølgelig vigtig information for kandidaten – det skal der være plads til. Men er dette det eneste, han fokuserer på, og stiller han ikke et eneste spørgsmål om fx kulturen på arbejdspladsen, miljøet, kollegaerne osv., så bør du dykke lidt mere ned i det. Måske har I været omkring det gennem samtalen, men hvis I ikke har det, så kan det være relevant at overveje, om vedkommende passer ind hos jer. Har han en interesse i at indgå i de sociale relationer, der også er en del af at arbejde hos jer?


5. Tak er kun et fattigt ord…

Man skulle tro, at det her giver sig selv, men mange glemmer alligevel at få vist noget taknemmelighed omkring samtalen. Et godt arbejdsmiljø og en god kultur på arbejdspladsen baserer sig på gensidig respekt. Så hvis du takker kandidaten for samtalen og for, at han har afsat tid til at mødes med jer, uden at han returnerer den tak, så er der god grund til at stille spørgsmål ved, om han har den nødvendige respekt og ydmyghed omkring at skulle arbejde hos jer. 

17 spørgsmål til ansættelsessamtalen

Her er en liste med nogle af de klassiske og mere generelle spørgsmål, der bliver stillet til en jobsamtale. Prøv hele tiden at spørge ind til konkrete eksempler. Det er ofte i detaljerne og eksemplerne, at der tegner sig et billede af ansøger.

  1. Fortæl lidt om dig selv
  2. Hvorfor søger du jobbet?
  3. Hvorfor skal vi ansætte dig?
  4. Hvad er dine væsentligste kvalifikationer i forhold til dette job? Kan du give et eksempel fra din nuværende stilling, hvor du har brugt den kvalifikation?
  5. Hvad er din største svaghed i forhold til dette job? Hvornår er den sidst kommet til udtryk og hvordan?
  6. Fortæl om din største succes i dit nuværende/tidligere job? Hvad skete der, og hvad gjorde du?
  7. Fortæl om en udfordring eller en konflikt, som du har stået overfor på dit tidligere arbejde, og hvordan du tacklede situationen?
  8. Hvad søger du i et nyt arbejde?
  9. Hvilke opgaver kan du bedst lide?
  10. Giv eksempler på, hvad du har oplevet som værende et godt arbejdsmiljø?
  11. Hvad motiverer dig?
  12. Hvad skete der sidst, du havde en god arbejdsdag – hvad gjorde den god?
  13. Hvordan får en leder det bedste frem i dig?
  14. Hvordan vil din leder og dine kollegaer beskrive dig?
  15. Hvad kan presse dig? Hvornår har du sidst oplevet det? Og hvordan reagerede du?
  16. Hvad kan du lide at lave, når du ikke er på arbejde?
  17. Har du nogle spørgsmål til os?

Læs mere i artiklen 17 spørgsmål til ansættelsessamtalen



Artiklen er frit oversat og redigeret fra denne artikel på inc.com: 6 things left unsaid in an interview that could indicate a bad hire

 

Skribentinfo

Kommentarer