Podcast: Det vigtige samspil mellem borgmester og kommunaldirektør

En borgmester og en kommunaldirektør åbnerdørene og fortæller, hvordan de får deres samspil til at fungere. Lyt med i podcasten og hør mere om, hvordan den øverste politiske og administrative leder finder den rigtige rytme i den politiske tango.

Skribentinfo

”Det er kun min kone, jeg er mere sammen med end Thomas”, siger den socialdemokratiske borgmester Holger Schou Rasmussen om kommunaldirektør Thomas Knudsen i Væksthus for Ledelses podcast. Vi befinder os på rådhuset i Lolland Kommune, hvor makkerparret fortæller om deres samarbejde. De lægger begge vægt på den uformelle dialog, hvor møderne også foregår andre steder end på kontoret: på gangene, på rådhuset, i bilen på vej til møder eller en spadseretur, hvis vejret tillader det.

Forholdet mellem politiker og embedsmand

Med et lille lydklip fra den engelske satireserie ”Javel hr. minister” bevæger samtalen sig ind på forholdet mellem politiker og embedsmand. Satirisk og sat på spidsen skildrer TV-serien den gensidige afhængighed, der er mellem politiker og topembedsmand.

”En toptunet Djøf’er, som har siddet mange år som forvaltningschef, og som opererer ind i driften, har jo en langt større indsigt, end jeg har som borgmester,” siger Holger Schou Rasmussen og fortsætter: ”Men jeg bestemmer trods alt, og når vi skal bestemme den store retning, så er det mig og politikerne, der bestemmer, hvornår vi skal dreje, hvornår vi skal køre ligeud og ændre hastigheden”.

I tv-serien er det embedsværket, der styrer foretagendet hen over hovedet på ministeren. Men i Lolland Kommune forholder det sig anderledes. Her fortæller både borgmester og kommunaldirektør, at det falder dem naturligt, hvordan arbejdsdelingen er. Samtidig prioriterer de at have samtaler om, hvordan det går, og hvordan afgrænsningerne og deres roller skal være.

God dynamik og stærk relation – dog ikke privat

Både borgmester og kommunaldirektør er afhængige af, at der er en gensidig tillid og en god relation.

”Jeg har det bedst med, at der er én person, jeg har fuld tillid til, og det har jeg lagt over på Thomas, og den tillid har han aldrig svigtet,” fortæller Holger Schou Rasmussen.

Dynamikken mellem dem og det, at de kan ”være i stue sammen”, er afgørende:

”At man kan holde ud at være så meget sammen, som vi er, og være så afhængige af hinanden, som vi er, det kræver, at der er noget relationelt, som fungerer. Og hvis ikke det fungerede, så var der brug for en anden kommunaldirektør,” siger Thomas Knudsen.

Parløbet kan dog blive for tæt.

”Holger skal have afstand nok til mig, så han kan fyre mig, hvis der er behov for det. Jeg tror, det vil være problematisk både at være private venner og professionelle,” siger Thomas Knudsen.

”Hvis Thomas og jeg ikke havde de positioner, vi har, så tror jeg, vi ville være personlige venner, og jeg ville nyde at være ven med Thomas,” afslører borgmester Holger Schou Rasmussen.

Hør podcasten

Lyt med i podcasten og hør, hvorfor det ikke er nok, at borgmesteren har set lyset, og hvordan det at have en god politisk forståelse er en af kommunaldirektørens vigtigste funktioner for at skabe mening for byrådet, hele organisationen og kommunens indbyggere.

Podcasten varer ca. 30 minutter.

Medvirkende:
Holger Schou Rasmussen - socialdemokratisk borgmester, Lolland Kommune
Thomas Knudsen - kommunaldirektør, Lolland Kommune
Vært, tilrettelæggelse og produktion: Tue Sørensen, Aloud Media

Lyt til alle Væksthus for Ledelses podcast

Skribentinfo

Kommentarer