Ivan, som er leder for en stor børnehave, møder efterhånden oftere og oftere ind på arbejdet med ondt i hovedet. Han sover dårligt for tiden. Tankerne myldrer frem i det øjeblik, han lægger hovedet på puden. Han tænker på den sammenlægning, der ligger lige om hjørnet – som han i øvrigt ikke kan se fordelen ved, den opsigelse han netop har fået, og de børn han kan se, der har det svært. Og han ved snart ikke, hvordan han skal forholde sig til medarbejdernes ønsker om alt fra nedsat tid til ønsker om kun at arbejde i teams med bestemte kolleger. Han har ved et tilfælde også hørt, at nogle af medarbejderne har talt rigtig dårligt om ham. Ja og så vælter kravene ned fra oven.
Lederen har også behov for et godt arbejdsmiljø
Ivan står – som mange andre ledere i kommuner og regioner – i et krydsfelt af modsatrettede krav, høje følelsesmæssige krav, og et stort ansvar for trivsel og resultatskabelse på arbejdspladsen. En leder skal levere kvalitet ud fra en række fastsatte mål, pejlemærker og strategiske indsatser og bidrage til motivation, tilknytning samt udvikling og fastholdelse af medarbejderne.
At se på en leders psykiske arbejdsmiljø er derfor relevant, hvis lederen skal honorere alle de forskellige krav. Ofte rettes blikket mod medarbejdernes arbejdsmiljø, men man kan gøre meget for også at styrke ledernes trivsel. I et studie om lederens trivsel, peges der på, at relationer er afgørende for lederes psykiske arbejdsmiljø. Desuden er temaer som indflydelse og autonomi, psykologisk tryghed og tillid, behov for restitution og refleksion samt støtte til lederen faktorer, der kan styrke ledernes psykiske arbejdsmiljø (Heiberg Johansen, 2021).
På uddannelsen “Ledelse af psykisk arbejdsmiljø” rettes blikket bl.a. også på lederens egen trivsel og arbejdsmiljø. Bag uddannelsen står KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet. Den er skabt i samarbejde med LEAD og arbejdsmiljøforsker Malene Friis Andersen.
En leders trivsel gavner hele arbejdspladsens arbejdsmiljø
”Hvis vi som ledere bliver stressede og udbrændte, leverer vi dårlig ledelseskvalitet. Og det går ud over medarbejderne”. Sådan siger en leder, der har deltaget i uddannelsen “Ledelse af psykisk arbejdsmiljø”.
En leders psykiske arbejdsmiljø er vigtig i mere end en forstand. Det er ikke en selvisk handling at sætte ind på sit eget velbefindende.
Styrk dit og medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø med IGLO-modellen
At have en systematik og et vedholdende fokus på både dit og medarbejdernes arbejdsmiljø skal understøttes af din nærmeste chef og arbejdsmiljøorganisation. En god model til at strukturere arbejdsmiljøet er IGLO-modellen.
Arbejdsgiveren har det formelle ansvar for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Modellen viser de fire organisatoriske niveauer, der alle har et medansvar for det løbende arbejde med det psykiske arbejdsmiljø for arbejdspladsen: individniveauet, gruppeniveauet, ledelsesniveauet og organisationsniveauet. Ingen af de fire niveauer kan lykkes alene. De er gensidigt afhængige af hinanden.
Skal Ivan, som vi læste om indledningsvist, kunne lede og have en chance for at kunne forbedre sit og medarbejdernes arbejdsmiljø, er det nødvendigt, at han sammen med medarbejderne, den øverste ledelse og MED/arbejdsmiljøorganisationen/HR konkret arbejder med, hvem der hver især kan handle på de forskellige udfordringer.
Model: LEAD – Hvad gør vi med spændingsfelterne i ledelsen af det psykiske arbejdsmiljø?
For at styrke både Ivans eget arbejdsmiljø og arbejdspladsens, kan Ivan fx adressere de udfordringer, han ligger søvnløs over.
- Frustrationerne over den kommende sammenlægning kan han adressere opadtil i organisationen (organisationsniveauet).
- Han kan på arbejdspladsen (gruppeniveauet) sammen med medarbejderne sætte fokus på, hvordan de sammen kan styrke den psykologiske tryghed.
- Som leder (ledelsesniveauet) kunne han arbejde med sit personlige lederskab og arbejde med at understøtte og tydeliggøre den kultur, han gerne vil være bærer af og styrke sin faglige ledelse.
- Samtidig ville han arbejde for en kultur, hvor hver enkelt (individniveauet) er opmærksom på egen trivsel og søger hjælp hos sin leder, hvis man mistrives og fx ikke går og brokker sig i krogene. Og det samme ville gælde for Ivan. Han ville også skulle tale med sin nærmeste leder.
Styrket selvindsigt
Der er mange måder at styrke en leders arbejdsmiljø. Det handler bl.a. om at få styrket selvindsigt og forståelse for, hvordan egen ledelsesadfærd (værdier og ledelsesstile) påvirker det psykiske arbejdsmiljø.
Det handler også om at styrke deltagerens personlige lederskab. Du kan få inspiration til at kende og udvikle dig selv som leder i Væksthus for Ledelses publikation Dit personlige lederskab.
Læs mere om uddannelsen Ledelse af psykisk arbejdsmiljø her
Det får du og din organisation:
- Et sprog, der gør det lettere at tale om og handle på psykisk arbejdsmiljø.
- Viden og indsigt i jeres kultur og inspiration til, hvordan I skaber en bæredygtig kultur.
- Viden og værktøjer til at få øje på stress hos dig selv og dine medarbejdere og handle på det.
- Konkrete metoder til at styrke det psykiske arbejdsmiljø og forebygge risikofaktorer.
- Træning og feedback fra erfarne ledelseskonsulenter.
Tag uddannelsen ledelse i psykisk arbejdsmiljø, hvis du:
- gerne vil have greb om, hvordan du leder psykisk arbejdsmiljø
- er klar til at gøre noget andet, end du plejer
- vil åbne dit ledelsesrum og reflektere med andre
- er klar til at involvere din egen organisation og prøve din nye viden af i praksis
Uddannelsen er målrettet kommunale og regionale ledere med personaleansvar og består af tre hele dage og tre halve netværksdage. Du kan tage uddannelsen i Aarhus eller København i 2023 og 2024.