Artikler om MUS

En medarbejderudviklingssamtale er en forberedt, struktureret og fremadrettet samtale mellem leder og medarbejder. Mange arbejdspladser har faste retningslinjer for, hvad der som minimum skal tages op i løbet af en medarbejderudviklingssamtale – også kaldet for MUS. Det kan for eksempel være opfølgning på tidligere samtale, nuværende og fremtidige arbejdsopgaver, personlige mål, samarbejde og kompetencer og ansvar.

Rigtigt brugt er MUS et vigtig redskab til at sikre udvikling af dine medarbejdere og organisationen. På Lederweb har vi samlet en række artikler, der giver dig inspiration til, hvad du skal spørge om i en MUS samtale, konkrete skemaer til MUS, råd om hvordan du håndterer forskellige medarbejdertyper til MUS, og hvordan du sikrer, at samtalen har en effekt. • MUS
Viser 34 / 34
Ingen resultater.
 • Skema til MUS-samtaler

  Strukturér samtalen med et enkelt skema.

  Læs mere
 • De 8 største MUS(e)-fælder

  Der findes masser af skemaer og anbefalinger til, hvordan MUS skal forløbe. Alligevel kan de fleste nikke genkendende til en MUS, der ikke gav værdi, eller som løb i en forkert retning. Lederweb har været igennem de forskellige udgivelser om MUS og samlet de otte største ”musefælder”, du som leder bør være opmærksom på.

  Læs mere
 • MUS-værktøj: Inspirationsspørgsmål og kompetencehjul

  KL's MUS-værktøj indeholder en række inspirationsspørgsmål og et kompetencehjul. Værktøjet skal sikre, at man kommer hele vejen rundt i samtalen. Og samtidig er det let at bruge. I artiklen er værktøjet gjort generelt, så det kan anvendes af mange arbejdspladser. Læs her om værktøjet og få inspiration til jeres næste MUS.

  Læs mere
 • Lad teamet træde nye trin med Belbin

  Ledere af teams finder en guldgrube af viden i Belbins teamrolleteori. Især offentlige arbejdspladser vinder økonomisk og menneskeligt ved at udnytte potentialet i teams bedre. Læs her hvordan I arbejder med teorien i fx MUS- og GRUS-samtaler.

  Læs mere
 • MUS-koncept: Kortene på bordet

  Tidskrævende og uden værdi. Sådan oplever nogle medarbejdere og ledere den årlige MUS-samtale. Et nyt MUS-koncept sikrer, at medarbejderne kommer mere på banen, at samtalen bliver mere fleksibel, og at den kræver mindre administration. Læs om konceptet og få inspiration til jeres næste MUS.

  Læs mere
 • Brug positiv psykologi i MUS samtalen

  ”Lad os komme ind til det centrale: Det, der skal gøres bedre, laves om, det der ikke er godt nok”, synes at være mange lederes tilgang til MUS. Men hvis målet er bedre resultater, skal leder og medarbejder sætte fokus på det, der allererede går godt, lyder det fra forfatterne til bog om positiv psykologi.

  Læs mere
 • MUS'en afslører dig

  Den måde, du håndterer medarbejdersamtalen (MUS) på, siger en masse om, hvordan du er som leder til hverdag. Hvis du synes, MUS-samtaler med dine medarbejdere er svære, tyder det på, at du skal i gang med at træne din daglige lederadfærd.

  Læs mere
 • 3 værktøjer der styrker MUS'en

  Udviklingshjul og skemaer, der skal udfyldes. MUS'en er en årlig udfordring for mange ledere. Få her et overblik over, hvordan du gør samtalen bedre med tre narrative værktøjer.

  Læs mere
 • Værdsættende medarbejderudviklingssamtaler

  Anerkendende respons har en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet. En værdsættende MUS tager udgangspunkt i det, medarbejderen kan, frem for det, som medarbejderen ikke kan. Læs hvordan du gør her.

  Læs mere
 • Håndter 7 forskellige medarbejdertyper til MUS

  Du kender dem sikkert. Den frusterede ildsjæl, der ikke får afløb for sine ambitioner, ham der er irriteret over sine kollegaers rod, og hende der griner nervøst og nikker under hele samtalen. Læs om, hvordan du bedst håndterer 7 karikerede medarbejdertyper til MUS.

  Læs mere
 • Teamudviklingssamtalen

  Teamudviklingssamtaler er et supplement til den traditionelle individuelle medarbejderudviklingssamtale (MUS). Læs om teknikker til teamsamtaler her.

  Læs mere
 • Gruppeudviklingssamtalen

  Målet med gruppeudviklingssamtalen er at udvikle både de konkrete arbejdsopgaver, gruppens og den enkelte medarbejders glæde ved arbejdet og samarbejdet samt det overordnede mål med gruppens arbejde.

  Læs mere
 • Skift M’et ud med O i MUS

  Medarbejderudviklingssamtaler er en ressourcemæssig stor omkostning, som ofte ikke skaber en tilsvarende organisatorisk værdi. Her kommer en række konkrete og strategiske bud på, hvad der kan gøre samtalerne til det strategiske ledelsesværktøj, det burde være.

  Læs mere
 • Dine tre greb til MUS med mål og mening

  Du er hverken livredder, psykolog eller præst. Du er leder. Også når du afholder MUS. Men det kan være svært at få hånd om den årlige samtale, som af mange praktiseres på måder, der giver næring til den udbredte forestilling om, at MUS-en er spild af tid. Det er ærgerligt. Få her tre greb til at holde MUS-samtaler, der giver mening og skaber værdi.

  Læs mere
 • Forført af MUS

  Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) skaber – når de er bedst – tryghed, åbenhed og værdi for både organisationen og medarbejderen. Men der er også risiko for at forføre både leder og medarbejder til betroelser, som ikke hører hjemme i en MUS, og som kan skade samarbejdet og trivslen. Læs hvordan du som leder undgår fortrolighedsfælden.

  Læs mere
 • MUS afskediger sig selv

  Hvad hvis MUS-samtalen selv skulle til MUS-samtale? Den ville tale over sig og afsløre, at den er den helt forkerte medarbejder i den forkerte rolle. Her ville det komme frem, at en hurtig afskedigelse er den bedste løsning for alle parter. Læs artiklen, som handler om en MUS-samtale, der er til MUS-samtale.

  Læs mere
 • Fordele og ulemper ved MUS kontra GRUS

  Der oplagt muligheder for at spare tid ved at gennemføre gruppesamtaler. Men i praksis kan det være nødvendig at supplere med individuelle samtaler, som giver mulighed for mere fortrolighed.

  Læs mere
 • Den svære MUS

  Hvordan holder du MUS med en medarbejder, som du ikke har mange rosende ord til eller pæne tanker om? Læs her, hvordan du sørger for at afholde en konstruktiv MUS med et fremadrettet fokus – også når samtalen er svær.

  Læs mere
 • Kendetegn ved den ambitiøse MUS-samtale

  Den årlige MUS-samtale nærmer sig, og nogle kritiske røster begynder igen at lyde. Og måske er der noget om snakken. Men MUS skal ikke afskaffes. Ambitionsniveauet skal bare op. Læs her, hvad der kendetegner den ambitiøse MUS, og hvordan du får mere ud af den ved at koble den til jeres strategi.

  Læs mere
 • 5 tips til at forbedre samtalen

  Nogle samtaler flyder naturligt, som når du taler med dine medarbejdere om fælles interesser. Andre samtaler, fx MUS, kræver grundigere overvejelse, inden de indledes. Her får du som leder fem simple og effektive råd, der kan gøre dig mere bevidst om dine samtaler, så du undgår ubehagelige situationer.

  Læs mere
 • Sådan holder du den gode MUS

  Tidskrævende og uden værdi. Sådan oplever nogle medarbejdere og ledere desværre den årlige MUS-samtale. Men sådan skal det ikke være. MUS er et af dine vigtigste redskaber til at have en dialog om forventninger, kompetencer, opgaver og trivsel med dine medarbejdere. Se med her og få inspiration til den gode MUS.

  Læs mere
 • Gruppeudviklingssamtaler - alternativ til individuelle samtaler

  Mange ledere er ved at køre træt i det store tidsforbrug på udviklingssamtaler, sygesamtaler, disciplinærsamtaler og lønsamtaler. Gruppeudviklingssamtalen er et godt alternativ.

  Læs mere
 • Interaktivt MUS-skema

  MUS skal give mening og skabe værdi. Både du og din medarbejder skal forberede jer grundigt inden jeres MUS-samtale. Få her et komplet og interaktivt MUS-skema, som du kan skrive og redigere direkte i.

  Læs mere
 • MUS: En truet dyreart – eller et livskraftigt ledelsesværktøj?

  MUS er gået fra at være en snævert fokuseret uddannelsessamtale til et helhedspræget serviceeftersyn af samspillet mellem medarbejder, dennes job, lederen og de organisatoriske rammebetingelser. Men hvad er det så, der får nogle kritikere til at varsle MUS-samtalernes snarlige død? Professor giver sit bud her.

  Læs mere
 • Udviklingssamtalen skal passe til organisationen

  Mange arbejdspladser gennemfører medarbejderudviklingssamtaler (MUS) – men gruppeudviklingssamtaler (GRUS) kan måske bedre leve op til organisationens krav om videndeling og medansvar.

  Læs mere
 • Sådan holder du en virtuel MUS

  Da mange stadig arbejder hjemmefra, er det blevet essentielt at kunne holde samtaler og møder virtuelt. MUS-samtalen kan også holdes på afstand. Men det kan give anledning til både frustration og misforståelser, når man ikke kan mødes ansigt til ansigt. Få her råd om, hvordan du bedst holder den virtuelle MUS.

  Læs mere
 • Nyt visuelt LUS-værktøj: Strategiplakaten

  På Herlev og Gentofte Hospital foregår lederudviklingssamtalen, også kaldet LUS, over en plakat, som ledere og chefer tegner og skriver på under samtalen. Metoden hjælper til at fokusere samtalen, så den handler mere om den strategiske ledelse og mindre om lederens personlige egenskaber.

  Læs mere
 • Sådan forbedrer du MUS-samtalen med billedkort

  De samme spørgsmål giver ikke samme mening for alle medarbejdere. Sådan er det også til MUS-samtalen. Læs, hvordan du med billedkort kan åbne for en mere nysgerrig og åben MUS-samtale, der tager afsæt i arbejdsglæde.

  Læs mere
 • 7 no-gos når du holder MUS

  Der findes masser af gode råd og skemaer til, hvordan du med fordel kan holde MUS-samtaler. Alligevel oplever mange, at en MUS ikke giver den ønskede værdi. Vi på Lederweb har været igennem vores mange artikler om MUS og samlet de syv største no-gos, når du holder MUS. Få dem her, så du kan undgå dem og holde en god MUS.

  Læs mere
 • 9 råd: Sådan holder du en virtuel MUS

  Skal du holde årets MUS-samtaler via skærmen? Her får du ni råd som kan minimere nogle af de potentielt skadelige misforståelser, der nemt opstår, når I ikke kan holde MUS-samtalen ansigt til ansigt.

  Læs mere
 • Køreplan for rar og effektiv MUS med billedkort

  Gode medarbejderudviklingssamtaler kan være tidkrævende og stressende, både for lederen og medarbejderne. Læs her, hvordan du gennemfører en god MUS med dybdegående og huskevenligt resultat på bare én time inklusive den dokumentation, som gør MUS let næste gang.

  Læs mere