Nonverbale signaler er en naturlig del af enhver samtale. Du smiler, nikker og gestikulerer. Du går ind og ud af øjenkontakten, og du justerer din kropslige respons, så dialogen hele tiden er så synkron som muligt.
Du siger også lyde, som ikke er stringent artikulerede, men som er lige så betydningsbærende, fx; ”nåeee”, ”ejjee” eller ”adrr”, som typisk bruges om hhv. hundehvalpe, festfyrværkeri og rosenkål.
Blandt de mange kontakt- og signallyde er der også lyde, som positionerer og nivellerer forholdet imellem de talende. Der er lyde, som i sig selv indikerer en forskel i status. Eksempelvis lyden ”hmmm”, som er en lyd med flere relationelle betydninger.
Mange ledere er dog uopmærksomme på og ofte uforstående overfor, når andre peger på deres (u)vane med at sige hmm. De tænker måske: Kan et sådant lille ”hmm” have en så stor betydning?
Lyden ”hmm” kan have mange forskellige betydninger
Hvis man siger ”hmmm” med en stigning i hastighed og tonalitet, ligger der et ”ja” eller ”nemlig” i lyden. Man kobler sig positivt til den andens mening eller fortælling. Og lyden signalerer: jeg er med, jeg forstår, sig noget mere.
Siger man derimod ”hmmm” med en nedadgående hastighed og tone, er det et signal om, at her er der noget, som kræver eftertænksomhed eller analyse. ”Hmmm” kan godt signalere behovet for en lille pause eller et retningsskifte i samtalen.’
”Hmm” kan afspejle en magtrelation
Endelig er der det helt korte ”hmm”. Denne lyd signalerer en konstatering, men også samtidig en negation. Når man udstøder sit korte ”hmm”, ligger der en potentiel utilfredshed eller en afstandtagen, men også en autoritetsposition. Det helt korte hmm kan faktisk fungere som en replik, hvor man tager sig retten til at problematisere eller tager kritisk stilling til det sagte.
For dem, som nørder TV-serien ”Matador”, er direktøren Mads Skjern en mester i at anvende det korte ”hmm”, når folk omkring ham mener eller siger noget, han er uenig i.
Det korte ”hmm” kan også iagttages i DR´s Deadline, hvor TV-værten ofte kommenterer og evaluerer gæstens synspunkt eller holdning ved netop at udstøde et lille ”hmm” efterfulgt af en kort kunstpause, som understreger den kritiske distance. Denne lille uartikulerede lyd er faktisk en kommentar.
Til forskel fra at ”rulle med øjnene”, ryste let på hovedet, sukke dybt osv. er det mere vanskeligt at konfrontere den anden med dennes ”hmm”. Man mærker måske den subtile devaluering eller distance, men det er svært at standse samtalen for at spørge til den andens ”hmm”.
En subtil magtudøvelse
Og måske netop derfor bruges lyden ”hmm” ofte som et subtilt magtmiddel. Man positionerer sig og antyder noget kritik. Samtidig er det svært for den, som får vurderet sit udsagn ved dette ”hmm”, at ”sætte fingeren på”, hvad der sker.
Når man først er blevet opmærksom på denne lille (autoritets-) ”hmm”-lyd, går det op for en, hvor mange gange man selv, ens chef, en kollega eller måske en samarbejdspartner får lov til at betvivle et udsagn eller en analyse ved simpelthen at udstøde denne lille hmm-lyd.
”Hmm” er en markør. En kommentar af potentiel autoritativ karakter, som kan have stor effekt, specielt når det indgår i et mønster.
Læs også: Signaler de rigtige værdier