Én af de vigtigste forudsætninger for at kunne lede opad, er, at du placerer dig selv i rollen som din chefs hjælper. Din opgave er at komplementere din chef. Derfor skal du kende både egne og din chefs styrker og svagheder, og tage højde for dem i jeres samarbejde. Du skal være loyal overfor din chefs beslutninger uden at blive illoyal overfor for organisationen. Du skal klæde din chef på til at forstå de væsentligste områder på dit operationelle niveau, så din chef er i stand til at træffe de bedste beslutninger.
Det lyder sådan set let nok. Det er bare langt sværere i praksis. Læs her en top fem over de ting, du aldrig må gøre, hvis du vil lykkes med at lede opad.
1. Trække bukserne af din chef offentligt
På førstepladsen over de fem absolutte no-goes, og det du aldrig må gøre, finder du lederen, som udstiller sin chefs svage side for andre. At få trukket bukserne af offentligt, dækker over det at blive udstillet, og det bryder ingen mennesker sig om. Selvom du måske opnår, at andre ser, at din chef slet ikke er så dygtig, som de går og tror, så siger det mere om dig, at du vælger et så ufint trick.
Udover at du “sætter din chef på plads” er du med til at underminere hendes autoritet blandt de andre tilstedeværende. Det er ikke kun skidt for din chef, men også for dig, da det er hende, der skal hjælpe dig med at få de rigtige beslutninger truffet. Så ikke nok med at du har undermineret din chef, og gjort dit eget job langt sværere, har du også sikret dig en meget kort karriere i den pågældende organisation.
Hvis noget i din chefs ledelsesstil går dig på, skal du tage den med hende i enerum. Alle taber, hvis du tager den i plenum eller bag hendes ryg.
2. Være overdrevet loyal overfor din chef
På andenpladsen har vi den overdrevet loyale leder, som vil kæmpe for sin chef, om det så gjaldt hans liv. Du skal selvfølgelig være loyal overfor den organisation, som har ansat dig og som betaler din løn. Det betyder, at du skal være loyal overfor din chef, som er repræsentant for organisationen. Men din loyalitet overfor din chef, må ikke være så overskyggende, at du overser, hvis hans beslutninger går udover organisationens interesser.
Derfor har du en forpligtigelse til at råbe vagt i gevær, hvis din chef træffer uhensigtsmæssige beslutninger. Først overfor din chef – altid i enerum. Og hvis det ikke hjælper, skal du gå forbi din chef, og formidle din bekymring længere oppe.
Hvis du havner i den situation, er det en god idé først at forklare din chef, at du finder det nødvendigt at involvere hans chef. Måske endda invitere din chef med til et møde med hans egen chef.
3. Blande dit ego ind i ligningen
På tredjepladsen finder vi den beregnende leder, som konstant placerer sig selv der, hvor hun tænker, det er mest gunstigt for hende selv. Eller hende der laver selvpromoverende alliancer med dem, der lettest kan hjælpe hende til tops.
Alliancer kan være rigtig gode, hvis de er med til at fremme organisationens interesser, men hvis de bliver brugt som suboptimerende grupperinger, skal du holde dig langt væk fra dem. Årsagen til at du skal lede opad er netop, at du skal varetage organisationens interesser, og det gør du bedst ved at klæde din chef på, så hun kan træffe de bedste beslutninger.
Når du gør det rigtigt, placerer du samtidigt dig selv tættere på de strategiske beslutninger. Men det er en sidegevinst ved at lede opad. Hvis du leder opad med det primære formål selv at komme til se godt ud, og placere dig selv mere strategisk, er du på vildspor. For så har du sat dine egne interesser foran organisationens.
Der er ikke noget galt i et ønske om at komme tættere på de strategiske beslutninger. Men du skal være oprigtig og skrive dine egne personlige karrieremål ud af ligningen, når du leder opad.
4. Manipulere din vilje igennem
På fjerdepladsen har vi lederen, som manipulerer sin vilje igennem under dække af at “klæde chefen på”. Når vi taler om manipulation, er det passende lige at dvæle ved ordet et øjeblik. For manipulation er det, vi gør konstant, når vi interagerer med andre mennesker. Hver gang du kommunikerer, er du i gang med at flytte på noget, at påvirke holdninger og udvide horisonter. Du er i gang med at manipulere, og det er der intet problematisk i. Så længe du ikke gør det for egen vindings skyld.
Balladen opstår i det øjeblik, du begynder at manipulere for at få dine egne ting foran andres. Når du udelader væsentlige informationer, fordi de kan trække i den forkerte retning for dig. Eller når du pynter lidt ekstra på dine argumenter for at sikre, at dine mærkesager kommer forrest i køen.
Som leder skal du informere din chef om væsentlige muligheder og udfordringer, men det skal altid være med øje for din enheds og organisationens bedste – ikke din egen.
5. Fedte for din chef
På femtepladsen finder vi fedterøven. Det er lederen, som altid er enig med sin chef, og som kredser om dem, der er over ham i hierarkiet.
At være din chefs trofaste hundehvalp, som uden forbehold taler ham efter munden, er en virkelig dårlig idé. Det vil irritere både din chef, hans kollegaer, dine kollegaer og ikke mindst dine medarbejdere. Ingen bryder sig om en fedterøv, og hvis du udvikler dig til en, vil dine omgivelser miste respekten for dig.
Din opgave er at supplere din chef, og støtte der, hvor hun ikke er stærk. Din opgave er ikke at udvikle dig til en kopi af hende.
Så hvad skal du gøre, når du leder opad?
Udover at du skal holde dig langt væk fra de fem no-goes, skal du huske, at din rolle er at bygge bro mellem flere niveauer, at holde en vis neutralitet og ikke mindst at have det professionelle overblik. Du sidder nemlig i en gunstig position. Lige der midt i det hele.
Du skal være bindeleddet og sørge for, at der er sammenhængskraft i organisationen, og derfor kan ledelse opad ikke fungere uden ledelse nedad eller ledelse på tværs.
Men det er lige der, i krydsfeltet mellem de forskellige ledelsesretninger, at du som leder har din berettigelse. Og lige der hvor du, hvis du er rigtig dygtig, skaber stor værdi for din organisation.
Læs også:
Hemmeligheden bag at lede din chef godt