Nye teknologier giver mulighed for at nytænke velfærdsløsningerne. Samtidig stiger både borgeres, medarbejderes og virksomheders forventninger i takt med, at de teknologier, de bruger i hverdagen, bliver smartere, mere fleksible og kan tilpasses individuelle behov.

Derudover har coronakrisen tvunget kommuner og regioner til at springe ud i innovative, digitale løsninger. Efterspørgslen på digitale omstillinger i organisationen er stor, og det er din opgave som topleder at bestemme, om og hvordan, I skal ride på den bølge.

”Coronakrisen har betydet, at kulturen nu er på plads til digital transformation. Vi har allesammen fået ændret vores mindset. Normalt kører vi med lange og tunge udviklingsprocesser. Men krisen har vist, at vi faktisk godt kan omstille os og implementere fx videomøder langt hurtigere, hvis vi bare kaster os ud i det og gør det. Det er nok den vigtigste læring, som vi skal holde fast i fremover,” siger Pernille Halberg Salamon, kommunaldirektør i Hørsholm Kommune.

Store muligheder og mange risici

Ledelse af digitale transformationer er vanskeligt og forbundet med mange ubekendte. Men det er stadig ledelse og ikke primært en IT teknisk disciplin.

Din vigtigste rolle som topleder er som altid at sikre de bedst mulige løsninger for borgerne i en effektivt drevet organisation. Det ændrer hverken digitalisering, ny teknologi eller coronakrise ved. 

”Er digital ledelse en særlig disciplin? Nej, det er bare ledelse. I Nyborg Kommune har vi et digitaliseringsudvalg, hvor jeg er den eneste, der ikke har forstand på digitalisering og it. Som formand for udvalget er min rolle derfor at stille alle de dumme spørgsmål og på den baggrund at give rødt eller grønt lys. Det må være topledelsens rolle,” siger Lars Svenningsen, kommunaldirektør i Nyborg Kommune.

De 9 råd

Væksthus for Ledelse har formuleret ni konkrete råd til din digitale transformation som topleder, når den nye hverdag indfinder sig på den anden side af coronakrisen. De ni råd opsummerer de vigtigste erfaringer og anbefalinger, som udvalgte topledere undervejs har givet til hinanden i væksthusprojektet.

1. Stil de dumme spørgsmål

Du skal sikre, at I har en holdbar business-case og løser et veldefineret borgerbehov, inden projektet sættes i søen.

2. Vurder din organisation

Det er dig, der skal vurdere, om en transformation kommer til at fungere i den nuværende kontekst.

3. Læg din transformationsstrategi

Sæt få, enkle mål, og sammensæt din overordnede portefølje for effektivisering, fornyelse og radikal fornyelse.

4. Vær risikovillig

Du skal være klar til at navigere i ukendt farvand – det kan kræve nye kompetencer, eller at du får inddraget andres blik.

5. Skab ejerskab i din organisation

Fokuser din forandringsledelse på at skabe en inddragende kultur, og få din organisation med ombord.

6. Skab en begejstrende fortælling 

Gør den digital transformation simpel i din rammesæt¬ning og kommunikation.

7. Vælg arbejdsformer efter formålet

Vælg det rigtige mix af organisations- og arbejdsformer.

8. Skab simple, værdifulde løsninger

Saml borgere, medarbejdere, leverandører og politikere i udviklingsarbejdet.

9. Brug din politiske ledelse

Der er flere ledelsesrum, du skal spænde over og koordinere.

Læs mere om de ni råd her

Vurder dig selv: Er du klar til at lede den digitale transformation?

Som topleder skal du træffe de rigtige strategiske beslutninger i forbindelse med den digitale transformation. I modellen her kan du prøve at vurdere, hvor langt du er med de nødvendige initiativer i den digitale transformation. Du skal vurdere din egen modenhed på en skala fra 1-5 for at synliggøre områder, der måske kræver en særlig opmærksomhed hos dig.

 

Bestil og download publikationen her

I publikationen kan du læse, hvad toplederens rolle er i de digitale transformationsprocesser og få perspektiver på, idéer til og viden om, hvordan du som topleder kan håndtere udfordringen.

Bestil og download her

 

Video: Topledelse af digitale transformationer

Se video der introducerer publikationen og topledelse af digitale transformationer