”Jeg kan sove, når jeg bliver gammel” eller ”jeg springer frokostpausen over, der er lige noget, jeg skal nå” kan være to eksempler på det engelske begreb “toxic productivity”, der i denne artikel bliver oversat til giftig produktivitet, på arbejdspladsen. Ideen om, at arbejdet er vigtigere end basale behov som søvn og mad, kan føre til udbrændthed og dårlig trivsel blandt dig og medarbejderne, hvilket i sidste ende også vil påvirke selve produktiviteten. Du kan være med til at underbygge en kultur, hvor det at tage pauser og prioritere sin søvn bliver bifaldet, i stedet for en kultur, hvor det at have travlt eller være produktiv hele tiden bliver belønnet eller endda forventet af medarbejderne. Det kan du finde inspiration til i denne artikel. 

Alt det skriver ledelsesekspert Jennifer Moss om i artiklen ”Let’s End Toxic Productivity” for Havard Business Review.

Roden til giftig produktivitet 

Giftig produktivitet er et komplekst fænomen, der bunder i en blanding af psykologiske og samfundsmæssige faktorer. Produktivitetsnormer er dybt indlejret i vores underbevidsthed, fordi vi er vokset op i et samfund, der sætter lighedstegn mellem hårdt arbejde og dyd samt mellem hvile og dovenskab. 

Læs også: 7 råd: Sådan skaber du mikropauser der øger dit overskud

Hvile er hos mange ubevidst blevet et fyord, fordi hvile ikke bidrager til produktivitet. At være en helt betyder på mange arbejdspladser, at man altid går sent hjem, skipper ferier og arbejder i weekenden, hvis der er behov for det. Dermed kan ideen om en helt bidrage til at skabe et miljø, hvor hvile bliver set som en svaghed eller mangel på engagement. Så selvom vi ved, at vi har godt af ferie og pauser i hverdagen, så er vi dårlige til at prioritere det. 

Læs også: Derfor er pauser livsnødvendige – og sådan får I flere af dem

Overgør vi alting? 

Ideen om, at jo flere timer man arbejder, desto mere produktiv er man, er en antagelse, der i virkeligheden kan føre til dårlig trivsel og mindre arbejdsglæde hos medarbejderne. Der er i den forbindelse en tendens til at holde for mange møder og følge op på alt hele tiden. Med andre ord kan vi komme til at overgøre tingene. De overflødige møder fører til, at mange ikke når faste arbejdsopgaver, og det kan især være et problem hos ledere. 

Læs også: 10 grunde til at du aldrig skal holde et møde igen

Et studie foretaget af Slack’s Workforce Index peger på, at medarbejdere, som føler sig forpligtede til at arbejde over, er 20 pct. mindre produktive, dobbelt så stressede og generelt mindre tilfredse med deres arbejde. Samtidig viser et andet studie, at såkaldt ‘tidsfattigdom’, hvor medarbejderne har mere at lave, end de har tid til og dermed arbejder i weekender og ferie, fører til dårlig trivsel og højere risiko for opsigelser.

4 råd: Sådan kan du fremme en kultur uden giftig produktivitet 

Som leder har du et ansvar for at underbygge en kultur, som ikke fremmer den giftige produktivitet. Du kan ubevidst bidrage til giftig produktivitet, hvis du fx sender mails sent om aftenen og glorificerer overarbejde. Selvfølgelig kan overarbejde være nødvendigt en gang imellem, men det bør aldrig være normen. 

Du kan være en rollemodel for medarbejderne og selv skabe nogle sunde arbejdsvaner – også for dit eget helbreds skyld. Her er fire måder, du kan arbejde med en kultur, der bunder i giftig produktivitet. Du kan: 

  1. Vise, at det er vigtigt at hvile sig ved at tage regelmæssige pauser og holde ferie. Tal også gerne med medarbejderne om din ferie, så de oplever, at det er acceptabelt at holde fri. 
  2. Sætte en tydelig grænse mellem dit arbejdsliv og dit privatliv, så medarbejderne kan se, at overarbejde ikke er normen. 
  3. Udvise empati og lyt, hvis en medarbejder har svært ved at nå sine arbejdsopgaver. 
  4. Undersøge medarbejdernes arbejdsbyrde og tilrettelægge arbejdsopgaverne, så ingen medarbejder sidder med for meget. Det er altid en god ide at kigge på antallet af møder og se, om du kan skære ned på mængden – inddrag gerne medarbejderne i denne proces.