Artikler om Jobsamtale

Der er størst chance for, at I finder den rigtige kandidat til den ledige stilling, hvis I på forhånd har struktureret jobsamtalen. Skriv ned, hvilke spørgsmål I vil stille til samtalen, og hvem der tager sig af hvilke spørgsmål. Spørgsmålene skal afdække, om kandidaten har de kompetencer, I søger.

Gode spørgsmål opfordrer ansøgeren til at give eksempler og beskrivelser af arbejdssituationer, som I kan bruge til at vurdere om ansøgerens kompetencer matcher det, I efterspørger. Spørgsmålene til den enkelte kompetence kunne lyde sådan:

 • Situationen: Jeg vil gerne bede dig beskrive en situation, hvor du…
 • Tanker: Hvad tænkte du i den situation, du lige har beskrevet? Hvad forstår du ved…?
 • Følelser: Hvilke følelser forbandt du med…? Hvad gjorde det ved dig, at…?
 • Handling: Hvad gjorde du helt konkret? Hvad var din rolle, da…?
 • Relationer: Hvad tror du, andre tænker om det? Hvordan tror du, andre oplevede det, du lige beskrev?

På Lederweb finder du værktøjer og artikler om, hvordan du holder en god jobsamtale. • Jobsamtale
Viser 38 / 38
Ingen resultater.
 • 17 spørgsmål til ansættelsessamtalen

  Her finder du 17 klassiske spørgsmål til jobsamtalen og råd om, hvordan du stiller gode spørgsmål.

  Læs mere
 • Ansættelser: Do's and don’ts når du indhenter referencer

  Mange indhenter referencer, når de skal ansætte en ny medarbejder. Men hvordan stiller du gode spørgsmål, som kan kvalificere dit valg om, hvilken ansøger du skal ansætte? Og hvad må du egentlig spørge om? Læs mere her.

  Læs mere
 • 4 bjørnefælder du skal undgå, hvis du vil have den bedste kandidat til jobsamtalen

  Du risikerer at ansætte dem, der er gode til at gå til samtaler frem for den bedste kandidat, hvis du ikke er opmærksom på de fire bjørnefælder. Læs, hvorfor jobsamtalen snyder os, og hvad du kan gøre for at få den bedste kandidat.

  Læs mere
 • Guide til MUS, LUS, hyr og fyr

  Lederweb har samlet de bedste råd om, hvordan du holder en god samtale – hvad enten det er ansættelsessamtalen, MUS eller afskedigelsessamtalen, som du skal gennemføre.

  Læs mere
 • Spørgsmål til kompetencer hos ledere der lykkes

  Under ansættelsessamtalen er det vigtigt at få afdækket ansøgerens kompetencer. Ledere der Lykkes identificerer fem kernekompetencer, der bør lægges vægt på under ansættelsessamtalen med en lederkandidat.

  Læs mere
 • Intern eller ekstern rekruttering?

  Alle stillinger i den offentlige sektor skal slås op, men en intern kandidat kan godt ende med at få stillingen. Her får du bud på fordele og ulemper ved intern og ekstern rekruttering.

  Læs mere
 • Ny forskning afslører: Jobsamtalen virker ikke

  Du skal ikke finde den gode kandidat, men skabe hende. Ifølge ny forskning er jobsamtaler baseret på tre problematiske antagelser. Læs om, hvad der er galt med måden, de fleste organisationer gennemfører jobsamtaler på, og hvordan I sikrer, at I rekrutterer rigtigt næste gang.

  Læs mere
 • Det strukturerede interview

  Med det strukturerede interviewer det muligt at afdække ansøgerens kompetencer tilstrækkeligt grundigt. Læs mere om interviewformen her.

  Læs mere
 • Giftige medarbejdere: Ét råddent æble kan fordærve hele kurven

  Én effektiv medarbejder, der ikke kan samarbejde, kan skade hele arbejdspladsen. Det kan faktisk bedre betale sig at ansætte flere lidt mindre produktive medarbejdere, som til gengæld kan samarbejde. Det viser et studie. Men hvordan undgår du at ansætte en giftig medarbejder?

  Læs mere
 • Pas på psykopaterne når du ansætter

  Iveren efter at få fingrene i den bedste kandidat til lederstillingen resulterer ofte i en komplet ignorering af kandidatens negative sider. Det kan have fatale følger for organisationen, fordi de egenskaber, der normalt forbindes med lederrollen, kan have nogle problematiske bagsider. Ukeavisen giver råd om, hvordan du undgår at ansætte en leder med psykopatiske træk.

  Læs mere
 • Ansættelsesudvalgets rolle

  Et ansættelsesudvalg er et grundvilkår i mange offentlige organisationer. Her får du gode råd til ansættelsesudvalgets rolle i forbindelse med lederrekruttering.

  Læs mere
 • Gennemførelse af jobinterview

  Et godt jobinterview er en af de bedste metoder til at frigøre information. En vellykket rekruttering står og falder med, at ansættelsesudvalget formår at gennemføre sine interview så systematisk og professionelt, at den frigjorte information udgør et tilstrækkeligt grundlag for at vælge den rette kandidat.

  Læs mere
 • 3 ting der kendetegner den ideelle holdspiller

  Den ideelle holdspiller er både ydmyg, begavet og sulten. Og her handler det ikke om evnerne til at gå ombord i buffeten. Men om noget helt andet. Læs, hvilke tre dyder der kendetegner de dygtigste holdspillere, og hvordan du finder frem til dem.

  Læs mere
 • 8 råd: Få den bedste kandidat til jobbet

  Vil du gerne ansætte de bedste medarbejdere? Så er det ikke nok bare at spørge, om de kan det, I har brug for. Du skal også "sælge" arbejdspladsen. Her får du rekrutteringseksperternes tips til at skrive jobopslag og holde jobsamtaler, så de bedste kandidater snubler over hinanden for at komme til at arbejde hos jer.

  Læs mere
 • Ansættelser: Sådan finder du ledere der lykkes

  Hvad skal du spørge om, når du skal ansætte en ny leder? Og hvordan skal du spørge for at finde ud af om ansøger er god til fx at aktivere omgivelserne eller håndtere konflikter? Med udgangspunkt i de syv kompetencer, der kendetegner ledere der lykkes, får du her et spørgebatteri til ansættelsessamtalen.

  Læs mere
 • Ekspert erklærer død over jobinterviews

  Ansættelsesforløb kan være en givende proces for alle involverede, hvis du gennemfører dem rigtigt. Læs her, hvorfor en HR ekspert erklærer død over jobinterviews, og få et bud på, hvordan du i stedet skal rekruttere.

  Læs mere
 • Guide til ansættelsesforløbet

  Det kan mærkes på budgettet, når den forkerte medarbejder bliver ansat. En ny tidskrævende proces skal i gang, og produktiviteten daler. Det kan derfor betale sig at være grundig og forberedt under rekrutteringsforløbet. Her får du overblik over, hvad et godt rekrutteringsforløb skal indeholde for at spotte den rette kandidat til jobbet.

  Læs mere
 • Rekruttering - Hvordan spørger man til kompetencer?

  Når jobanalysen er på plads og de nødvendige kompetencer afklaret, er det væsentlig også at kunne afdække om ansøger besidder de nødvendige kompetencer. Dette kræver et struktureret interview.

  Læs mere
 • Ansættelsessamtalen - udfordringer og faldgruber

  Nogle gange bliver ansættelsessamtalen uventet svær, hvis interviewer og ansøger går skævt af hinanden. Læs om nogle af de mest almindelige udfordringer og få forslag til, hvad du kan gøre.

  Læs mere
 • Sådan rekrutterer I den rigtige til jobbet

  Det siges, at vi ansætter for det ansøgeren kan, og afskediger igen for hvem ansøgeren viste sig at være. Et fejlcast er både en dyr og ulykkelig situation for organisationen og den fejlcastede. Artiklen er en guide til, hvordan I finder den rigtige kandidat til jobbet med narrativ rekruttering.

  Læs mere
 • Interviewmetode

  Der er utallige metoder til at vurdere kandidater til en ansættelsessamtale. Læs her om udvalgte metoder og deres fordele og ulemper.

  Læs mere
 • To interviewrunder

  Efter første runde interviews skal udvalget indkalde to-tre kandidater til anden samtale.

  Læs mere
 • Jobanalyse og kompetenceprofil

  For at kunne ansætte den rigtige skal ansættelsesudvalget være klar på, hvad vedkommende skal kunne. Læs her om, hvordan I laver en jobanalyse og kompetenceprofil.

  Læs mere
 • Guide til lederrekruttering

  De fleste har erfaret værdien af dygtige ledere og god ledelse, men mange undervurderer konsekvenserne af at vælge den forkerte. Her er en guide med viden og værktøjer til at finde den rette leder.

  Læs mere
 • Hvad må du spørge om til ansættelsessamtalen?

  Mange ledere ved ikke, hvad de må spørge om til ansættelsessamtalen og kommer derfor til at jokke i spinaten. Her kan du læse, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på, og om de forpligtelser, ansøgere har i forbindelse med ansættelsen.

  Læs mere
 • Når du googler en potentiel medarbejder…

  Flere ledere tjekker ansøgernes profiler på de sociale medier og benytter sig af Big Data. Det kan både medføre et fravalg af en mulig kandidat, at der læses mellem linjerne, og etikken bliver sat på en prøve. Læs her, hvad du skal væreopmærksom på, når du googler en potentiel ny medarbejder.

  Læs mere
 • Interviewguiden

  Interviewguiden er ansættelsesudvalgets disposition og spørgeguide under interviewet. Den er typisk inddelt i en velkomst, ansøgerens præsentation, om jobbet, afdækning af ansøgernes kompetencer, ansøgernes og ansættelsesudvalgets forventninger og afrunding.

  Læs mere
 • Tjekliste: Hvem gør hvad under ansøgningsprocessen

  Af hensyn til såvel ansøgerne som organisationens omdømme bør ansættelsesudvalget sikre, at kontakten med ansøgerne fra første færd er imødekommende og professionel.

  Læs mere
 • Kompetenceprofilen

  Når jobanalysen er på plads, kan ansættelsesudvalget udarbejde en kompetenceprofil. Det vil sige en begrundet og prioriteret liste over de kompetencer, der er forudsætningen for at bestride jobbet.

  Læs mere
 • Rekrutteringsguide: Find den rigtige leder

  Det har store menneskelige og økonomiske konsekvenser at ansætte den forkerte leder. Men hvordan finder man det bedste match mellem opgave og person? Her får du en onlineguide baseret på Væksthus for Ledelses viden, råd og værktøjer til lederrekruttering.

  Læs mere
 • Jobanalysen

  For at kunne finde den rette til jobbet, skal I være klare på, hvilke rammer og opgaver, der kendetegner jobbet. Det kræver, at I laver en jobanalyse.

  Læs mere
 • Andre nyttige elementer i rekrutteringen

  Foruden de fem grundprincipper for lederrekruttering er en række andre delprocesser vigtige for et godt samlet forløb. Fælles for dem er, at der er mange forskellige måder at gribe dem an på. Her er en række praktiske råd om og eksempler på, hvordan det kan gøres.

  Læs mere
 • Hvad skal man ikke spørge om til samtalen

  Hovedreglen er, at alle spørgsmål skal have relevans for jobbet.

  Læs mere
 • Advarsel: Derfor må du aldrig lyve jobbet bedre

  Frygten for at den perfekte kandidat siger nej til jobbet, får mange til at undlade at fortælle om de knap så attraktive sider af jobbet. Læs, hvordan du skaber en ærlig rekrutteringsproces, der stadig sikrer dig den rette medarbejder.

  Læs mere
 • Metodernes forudsigelighed

  Man taler om "forudsigende gyldighed", dvs. hvor sikker hver enkelt metode er til at afdække ansøgernes handlinger og kompetencer.

  Læs mere
 • Interviewrapport

  Interviewrapporten indeholder spørgsmålene fra interviewguiden og der er mulighed for at notere til hvert spørgsmål samt en kolonne til en vurdering.

  Læs mere
 • 4 fejl du skal undgå til ansættelsessamtalen

  Initiativrig, robust og god til at samarbejde. Ønskelisten med krav til jeres nye medarbejder er lang. Måske også for lang? Og hvordan sikrer du, at du kan bruge de svar, du får til samtalen til at vurdere om medarbejderen har de kompetencer, I skal bruge? Læs om fire fejl, du bør styre uden om, når du skal ansætte en ny medarbejder.

  Læs mere