Hun vidste det godt, skoleleder Helle Jeppesen. ”Vi har en del medarbejdere, der oplever vold eller trusler om vold,” fortæller skolelederen fra Bække Skole.

Med hendes store interesse for medarbejdernes trivsel, var medarbejdertilfredshedsundersøgelsens resultater det sidste skub, der skulle til, for at hun kunne ændre ved tingene.

For her stod det sort på hvidt: At en del medarbejdere ofte oplevede vold eller trusler om vold fra elevernes side.

Kort efter landede et link til uddannelsen ”Uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø” i Helle Jeppesens indbakke.

”Jeg er meget optaget af psykisk arbejdsmiljø, for jeg tror, det er vejen frem til at lykkes med vores kerneopgave. Og derfor var jeg sådan lidt nysgerrig,” fortæller Helle Jeppesen.

Derfor meldte hun sig til uddannelsen i foråret – og det satte skub i den forandring, der var behov for på skolen.

En værdifuld treenighed

Under uddannelsen oplevede skolederen effekten af skiftevis at have teoretisk undervisning, arbejde med det i praksis og få sparring fra den netværksgruppe, hun var en del af.

”Og det passer rigtig godt til mig. Jeg er optaget af nuet, og jeg er optaget af at få ny viden fx gennem uddannelse. Jeg kan være optaget af mange ting, men når jeg så kommer hjem og hverdagen kører, så kan det nye godt ryge lidt i baggrunden,” indrømmer Helle Jeppesen.

Men vekslen mellem teori, praksis og netværkssparring var lige den kombination, hun havde brug for.

”Det her med at blive fastholdt og udfordret på den her måde passer rigtig godt til mig. Det fik jeg bekræftet, da jeg startede på uddannelsen,” fortæller Helle Jeppesen og tilføjer i samme åndedrag:

”Oplægsholderne ved mega meget og er inspirerende at høre på.”

Hendes netværksgruppe var sammensat af ledere fra kommunale og regionale arbejdspladser over hele landet. Og det gav hende helt nye perspektiver.

”Vi kan godt være lidt fastlåst i, at: Vi gør det sådan her,” siger Helle Jeppesen.

”Men det, at vi var så forskellige, gav os nogle stærke indtryk, når vi så skulle ud i runderne med reflekterende team,” tilføjer hun.

Det var nemt for hende at vælge, hvad hun ville arbejde med under uddannelsen: Medarbejdernes oplevelse af trusler og vold på skolen.

Behov for en klar plan

Det fokuserede arbejde fra skolelederens side kombineret med de nye modeller, metoder og redskaber på uddannelsen gav hurtigt en ny indsigt.

”Det resulterede i, at jeg fik identificeret i hele den her proces, at medarbejderne faktisk manglede en konkret handleplan: Når der sker A, hvad gør vi?” siger Helle Jeppesen.

Og det blev hendes fokus på uddannelsen.

”I løbet af uddannelsen fik jeg så udarbejdet lige netop en helt konkret handleplan for, at når der sker en grænseoverskridende hændelse, så gør vi sådan, sådan og sådan,” fortæller skolelederen og peger på tre laminerede ark, der hænger på væggen ved siden af hendes bord.

Det er handleplanen, som har fået en fremtrædende plads på den hvide væg.

”Det har givet alle flere handlemuligheder. Vi har faktisk også sendt ud til forældrene, så de ved, at det er den måde, vi gør det på,” forklarer Helle Jeppesen.

Og der har allerede give positive tilbagemeldinger. Ikke kun fra forældrene, der nu ved, at der er en standardiseret procedure, der er ens for alle børnene på skolen.

Men især fra medarbejderne.

”De er meget glade for, at der er helt konkrete handleplaner nu,” siger skolelederen.

”Vi har ikke fjernet vold og trusler om vold. Det vil desværre nok altid være en del af vores hverdag. Men nu ved de selv, hvordan de skal håndtere det.”

Fokus på lederens trivsel

Men det er ikke det eneste, Helle Jeppesen tager med sig fra kurset i Aarhus.

Hun er også blevet mere opmærksom på, at både hun og de andre ledere på skolen skal have et godt psykiske arbejdsmiljø.

”Vi er nok mange ledere, der er gode til at løbe ekstra stærkt og løse den opgave, vi er ansat til. Og der er ikke ret mange af os, der kigger på arbejdstid eller psykisk arbejdsmiljø eller noget andet. Og det blev der faktisk sat fokus på. Det har givet stor grund til eftertanke,” siger Helle Jeppesen.

Øjenåbneren har også resulteret i, at hun og andre kolleger fra Vejen Kommune, der også har været på uddannelsen, nu er gået videre med temaet til deres egen chef.

”Vi leder opad til vores chef og siger: Vi har faktisk brug for, at det psykiske arbejdsmiljø for ledere kommer på dagsordenen. Så det er vi i gang med at sætte i gang på skoleleder-niveau i hele Vejen Kommune,” fortæller Helle Jeppesen og fortæller, at det bliver taget ualmindeligt godt imod blandt resten af skolelederne.

Bliver redskaberne brugt?

Med både handleplan på væggen og øget ledelse opad i systemet, ligner det jo en vaskeægte solstrålehistorie.

Men her skal vi også huske på det, Helle Jeppesen erkendte i starten af artiklen her: at hun, ligesom de fleste af os andre, hurtigt glemmer det, hun har lært på en uddannelse.

For når hverdagen kører, så er det altså svært at hive det værdifulde ringbind op og lige repetere teori.

Så 100-kroners spørgsmålet kommer her: Bruger hun de modeller og redskaber, hun fik på uddannelsen, i sin hverdag?

”Jeg har lige siddet til et møde med mit ledelsesteam i morges og sagt, at det her bare er sådan en uddannelse, man har fået ind under huden. Nogle af de her modeller sidder på rygraden,” siger hun med et stort smil.

Der er lige nu åbent for tilmelding til uddannelsen til marts i Aarhus og til januar i København, hvor pladserne bliver fyldt op efter først-til-mølle-princippet.

Og hvis du spørger skolelederen på Bække Skole, om du burde melde dig til, så har hun et meget klart svar:

”Det kan give helt konkrete redskaber, som højner både dit og dine medarbejderes psykiske arbejdsmiljø,” fastslår Helle Jeppesen.

”Det er en super relevant uddannelse, som jeg ville håbe, alle deltog i.”

Du kan læse mere om uddannelsen her.

Uddannelsen Ledelse af psykisk arbejdsmiljø

  • Uddannelsen er for dig, der er leder i kommunalt eller regionalt regi og har personaleansvar
  • Uddannelsen består af tre hele dage og tre halve netværksdage
  • Du kan tage uddannelsen i Aarhus og København
  • Uddannelsen starter 18. januar 2024 i København og 20. marts 2024 i Aarhus
  • Deadline for tilmelding til januar-holdet i København er 15. december 2023
  • Deadline for tilmelding til marts-holdet i Aarhus er 16. februar 2024
  • Uddannelsesdagene er kl. 9.30 -16.00 i Aarhus hhv. kl. 9 – 15.30 i København og netværksdagene er fra 9.30 – 12.30 eller fra 13.00 – 16.00.
  • Det første netværksmøde vil være fysisk, og de efterfølgende to netværksmøder vil være virtuelle
  • Prisen er 13.530 kroner og inkluderer en let morgenmad, frokost, kaffe, vand og kage
  • Læs mere og tilmeld dig her


Læs også artiklerne:
Kære leder: Har du et godt psykisk arbejdsmiljø
Stresstrappen: 5 trin du ikke bør gå ned af
Ny uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø