Podcast: Hvordan spotter du ledertalenter?

Hvordan spotter du ledertalenter? Hvad kan du gøre for at understøtte og udvikle ledertalenter? Og er det overhovedet attraktivt at blive leder? Lyt med når HR chef, rekrutteringsekspert og nyspottet leder drøfter, hvordan man spotter ledertalenter i denne podcast fra Væksthus for Ledelse.

Skribentinfo

Der er desværre ikke nok ansøgninger til lederstillingerne i kommuner og regioner. Og det ser ud til, at det kun bliver endnu sværere. I en rundspørge foretaget primo 2023 af Konsulenthuset Ballisager svarer under en fjerdedel af de unge mellem 18 og 35 år, at de er interesseret i at blive leder i løbet af deres karriere. Det er cirka halvt så mange som for bare tre år siden.

Væksthus for Ledelse har inviteret Charlotte Mandøe, centerchef for politik og organisation i Fredensborg Kommune, Maria Nygaard, afdelingsleder for visitation voksen i Fredericia Kommune og Bjarne Voigt Hansen, chefkonsulent og rekrutteringsekspert i Komponent i studiet for at drøfte, hvordan man spotter ledertalenter.

Kig efter noget andet hos morgendagens ledere

”Der er mange medarbejdere, der måske ikke har overvejet at gå ledelsesvejen, men som har brug for lige at blive prikket. Det er den nærmeste leders opgave. Lederne står selv i lederjobbet og skal have øje for, hvad det kræver. Det er en helt naturlig del af ledelsesopgaven at spotte ledertalenter, siger Charlotte Mandøe, Fredensborg Kommune og fortsætter:

”I forberedelsen til i dag har jeg dykket ned i, om der var nogle kendetegn ved de fire personer, jeg i tidens løb har spottet som ledertalenter. Og det var der: De har alle vist engagement og drive, været nysgerrige på at lære nyt, og så har de har haft kapacitet til at ville noget andet og noget mere”.

Men Charlotte Mandøe er også opmærksom på, at man ikke nødvendigvis skal rekruttere det ledertalent, der ligner en selv – for morgendagens ledere skal kunne noget andet.

Det var Maria Nygaards daværende leder, der spottede hendes talent for ledelse. Marie har spurgt hendes daværende leder, hvad det var hun så i Maria.

”Hun beskrev det som, at det langt hen ad vejen er det menneskelige. Jeg er ikke teoretisk stærk, men jeg kan skabe følgeskab og kan kommunikere i det små. Og så spiller det en rolle, hvordan man møder ind på jobbet – det siger ret meget,” fortæller Maria Nygaard, Fredericia Kommune.

De tre i studiet er enige om, at den bias man naturligt har som leder – at man kigger efter nogen, der ligner en selv – skal man være opmærksom på. Bjarne Voigt Hansen giver et konkret råd i den forbindelse.

”Det er en god ide at trække på sine lederkolleger og lade dem være med inde over bedømmelsen af om den pågældende medarbejder har talent for ledelse eller ej. Så har man to perspektiver på medarbejderen,” siger Bjarne Voigt Hansen, Komponent. 

Hør også hvad de tre i studiet giver af gode råd for at skaffe flere kandidater til lederjobbene.

Du kan lytte til podcasten her

Podcasten tager ca. 23 minutter.

Medvirkende
Charlotte Mandøe - centerchef for politik og organisation, Fredensborg Kommune
Maria Nygaard - afdelingsleder for visitation voksen, Fredericia Kommune
Bjarne Voigt Hansen -  chefkonsulent og rekrutteringsekspert, Komponent
Vært, tilrettelæggelse og produktion: Tue Sørensen, Aloud Media

Find alle Væksthus for Ledelses podcast her

 

Skribentinfo

Kommentarer