Så blev det hverdag. Telefonerne ringer, borgerne klager, og bunken med ubehandlede sager vokser sig større og større. Ubesvarede mails og urealistiske deadlines fylder dit hoved, når du drøner fra det ene møde til det andet.
Så hvis dine gode intentioner med dette ekursus har fået baghjul af møder, mails og svære sager, er det helt naturligt. Hvis der er noget, du ikke får foræret, så er det tid. Tid er noget, du tager dig.
Derfor skal du nu træffe en vigtig beslutning.
Nu skal du tænke dig om
Foran dig ligger måske tegningerne af dit ledelsesrums rammer og relationer eller slagplanen for, hvordan du vil udfordre dit ledelsesrum. Kort sagt: Al den viden, du har givet dig selv om dit ledelsesrum, og hvordan du kan påvirke det.
Arbejdet med at omsætte den viden begynder faktisk først nu, når virkeligheden melder sig. Når du reelt står ansigt til ansigt med de rammer og relationer, der begrænser dig.
Til gengæld slutter det aldrig. Omstruktureringer, ny lovgivning og besparelser er et vilkår for dig som offentlig leder. Dit ledelsesrum ændrer sig hele tiden.
Det kræver, at du er indstillet på at gribe mulighederne og at mestre dit ledelsesrum. Og det lovede du jo dig selv i lektion 1, hvor du svarede JA til tre forpligtende spørgsmål.
I sidste ende er det nemlig et spørgsmål om vilje og indstilling. Her får du en metode til at sætte kursen for dig selv på netop den front.
Metoden: Hav det rigtige mindset
Hvis du får røde knopper alene af ordet ’mindset’, så bare rolig. Det er faktisk ret enkelt. Og ret afgørende.
Det handler om en tankegang, det ikke kan betale sig for dig ikke at have. Den amerikanske forsker Heidi Grant Halvorson, har sat navn på tankegangen som et ’Get Better’-mindset. Modsætningen er et ’Be Good’-mindset. De får lige en kort forklaring hver.
Be Good
Langt de fleste mennesker har et ’Be Good’-mindset. De fokuserer på at vise og bevise, at de er gode til deres arbejde. Derfor bliver fokus ofte på konkrete resultater: Løse opgaver, nå deadlines og tjekke af på to-do-listen.
Det lyder jo meget fornuftigt, ikke? Men faktisk hæmmer denne tankegang os, når vi står over for noget svært. For hvis vi laver fejl, er det jo et udtryk for, at vi ikke er gode. Og det er ligegyldigt, om det er en krydsogtværs, du er ved at løse, eller et nyt sprog, du vil lære. På et tidspunkt bliver det svært, og så vil ’Be Good’-folket stoppe. Måske vil forklaringen lyde, at de ikke gad mere, men ofte er det risikoen for at fremstå inkompetent, der spiller ind.
Get Better
Denne tankegang handler ikke om bare at være god, men om at blive bedre. Har du et ’Get Better’-mindset, vil du hele tiden forsøge at forbedre dig selv og dine resultater. Du vil udvikle dine kompetencer i stedet for at bevise dem. Du accepterer ikke, at tingene bare er, som de er. Læring er dit udgangspunkt, og udfordringer er nødvendige for at blive bedre.
Og sammenhængen med ledelsesrummet? Den ligger lige for:
Som leder skal du konstant tilpasse dig og performe under nye omstændigheder og vilkår. Dit ledelsesrum er konstant i forandring, og ændringerne er dine muligheder for at forbedre det. Men det kræver et ’Get Better’-mindset.
Listen af fordele er lang:
- Du vil føle større interesse i og glæde ved dine arbejdsopgaver.
- Du vil udvikle en evne til at tænke dybere.
- Du vil blive mere kreativ.
- Du vil blive mere vedholdende.
Hør Heidi Grant Halvorson tale her: The Incredible Benefits of a Get Better-Mindset
Tjek dig selv: Har du et ’Get-Better’-mindset?
Heldigvis er det muligt at udvikle en ’Get Better’-tankegang. Du kan blive bedre til at lære og dermed udvikle dig. Det handler om attitude og vilje og om en indsigt i, hvordan du selv tænker.
Her får du et gratis og uforpligtende servicetjek af dit mindset – resultatet kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal arbejde med for at kunne mestre dit ledelsesrum.
Servicetjek af dit mindset
Hent servicetjekket ved at klikke her. Print det ud, og sæt kryds ved de udsagn, der passer bedst på den måde, du tænker. Du kan også blot notere dine valg på en lap papir uden at printe.
Længere nede på siden kan du hente en metode til at udregne dit resultat.
Husk at få resultatet af dit servicetjek. Det kan du beregne lige her, hvor du også får en uddybning af resultatet.
Tak for denne gang
Ja – testen af dit mindset slutter e-kurset af. Vi takker dig, fordi du har læst med, og vi håber, at du har sat pris på de ugentlige mails om dit ledelsesrum.
Og så håber vi selvfølgelig mest af alt, at du har kunnet omsætte e-kursets øvelser, tanker og forslag til noget konkret i din hverdag som leder.
Husk, at der er masser af viden, inspiration og artikler at hente på lederweb.dk.
Og hvis du kunne lide formen på dette e-kursus, vil vi anbefale dig at prøve vores to tilsvarende e-kurser, der også er lavet til ledere i det offentlige:
- Vejen til god ledelse gennemgår de centrale egenskaber hos succesfulde ledere og viser dig, hvad og hvordan du kan lære af dem. Tilmeld dig her.
- Den effektive leder har fokus på effektivitet og viser dig, hvordan du smartere og mere produktivt kan navigere i din travle hverdag som leder ved hjælpe af enkle og nemt omsættelige teknikker. Tilmeld dig her.