Innovation og teknologi er fokuspunkter i de kommunale og regionale topledelser. Det er også omdrejningspunktet i denne podcast fra Væksthus for Ledelse, hvor Karen Storgaard Larsen, der er direktør for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune, Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital (OUH), og Tina Øllgaard Bentzen, der er lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved RUC, drøfter, hvordan innovation og teknologi kan gøre arbejdet for ansatte i kommuner og regioner mere attraktivt.
”Vi kommer til at stå med rekrutteringsudfordringer i en årrække frem, så vi har brug for at finde de teknologier, som løfter de mest tunge opgaver fra vores medarbejdere”, siger Karen Storgaard Larsen, der har en oplevelse af, at medarbejderne også synes, at det er spændende at være med til at finde fremtidens løsninger, og at det hører med til at være på en attraktiv arbejdsplads.
Vær systematisk og risikovillig
På OUH er de også optaget af, hvordan ny teknologi kan hjælpe med at aflaste dem i deres dagligdag og gøre det nemmere og bedre at være patient, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen.
”Vi er meget fokuserede på behovstænkningen, på at finde den rigtige løsning og få den implementeret. Det bruger vi rigtig mange ressourcer på”, siger han.
Men hvad skal der så til for at få arbejdet med innovation og teknologi til at lykkes? Ifølge Karen Storgaard Larsen kræver det systematik og risikovillighed.
”Hvis man skal have en innovativ kultur, skal man have en risikovillighed i forhold til at satse på noget, man egentlig ikke er sikker på lykkes. Men man skal turde alligevel”, siger hun.
Men det kræver også involvering af medarbejderne, siger Tina Øllgaard Bentzen.
”Det er rigtig vigtigt, at man får lavet et godt rum, hvor man kan afprøve ting. Men hvor man også gør det legalt at rulle tilbage. Så man ikke får nogle situationer, hvor man kæmper med nye, innovative, spændende tiltag, som faktisk ender med ikke at give super god mening ude i opgaveløsningen”, siger hun.
Teknologien skal understøtte relationen
Når det gælder den økonomiske side af arbejdet med innovation og teknologi, siger Karen Storgaard Larsen:
”Det er helt afgørende for os, at teknologierne skal løfte på forskellige bundlinjer. De skal være til gavn for borgerne. De skal være til gavn for medarbejderne. Og de må gerne have et økonomisk potentiale for os, men det er vigtigt, at teknologierne understøtter den relation, der er mellem borgere og medarbejdere. Det er det, vores teknologi bliver målt på”.
Men hun er ikke blind for, at det økonomiske kan være en stopklods:
”Jeg har forsøgt at trække økonomien så meget ud af ligningen som muligt. For jeg er helt med på, at økonomi tit er det, der bliver den store barriere for en innovativ kultur”.
Det kan blive for dyrt
Samme erfaring har Bjarne Dahler-Eriksen gjort:
”Det er klart, at nogle teknologiske løsninger er dyre og kostbare, og det vil jo altid være sådan et trade off med, hvor stort er behovet for den her løsning, og hvordan inkorporerer vi løsningen? Hvor meget kan løsningen bruges i dagligdagen, og er det enkelt for os at bruge den? Og så stillet op mod, hvad koster den? Og nogle løsninger vil vi gerne have, men må simpelthen sige, at de er alt, alt for dyre, og dem kan vi ikke betale”.
Hvordan Karen Storgaard Larsen og Bjarne Dahler-Eriksen kommunikerer omkring teknologi og innovation og de forandringer, der følger med, fortæller de også om i podcasten, hvor Tina Øllgaard Bentzen fortæller, hvad hun i sin forskning har set fungere, når det kommer til topleders kommunikation.
Podcasten varer ca. 40 minutter
Medvirkende:
Karen Storgaard Larsen, direktør for Social og Sundhed, Aabenraa Kommune
Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør, Odense Universitetshospital
Tina Øllgaard Bentzen, lektor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved RUC
Vært, tilrettelæggelse og produktion: Tue Sørensen, Aloud Media
Podcasten er en del af et større projekt fra Væksthus for Ledelse om topledelse, rekrutteringsudfordringen og arbejdet med den attraktive arbejdsplads.
Der er bl.a. også lavet en publikation, ’Mangel på medarbejdere’, hvor du kan hente mere indsigt og inspiration. Den kan findes her: