ArtiklerViser 50 / 89
Ingen resultater.
 • 4 fejl du skal undgå til ansættelsessamtalen

  Initiativrig, robust og god til at samarbejde. Ønskelisten med krav til jeres nye medarbejder er lang. Måske også for lang? Og hvordan sikrer du, at du kan bruge de svar, du får til samtalen til at vurdere om medarbejderen har de kompetencer, I skal bruge? Læs om fire fejl, du bør styre uden om, når du skal ansætte en ny medarbejder.

  Læs mere
 • Konsulent til Væksthus for Ledelse

  Brænder du for ledelse i den offentlige sektor, ser du mulighederne i projektarbejde, og kan du begå dig i et felt med mange aktører og partsinteresser? Så er du måske vores nye kollega i Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • 3 spørgsmål der fortæller om ansøgers sande jeg

  Til en ansættelsessamtale vil du gerne hurtigst muligt danne dig et billede af, hvem ansøgeren er. Men hvordan stiller du spørgsmål, der hverken er for overfladiske eller filosofiske, og som får ansøgeren til at afsløre sit sande jeg? Her får du tre bud.

  Læs mere
 • Sådan laver I et stillingsopslag der får de bedste til at søge

  Forbavsende få stillingsopslag giver decideret læselyst og nysgerrighed på jobbet. Det kan undre, når selve formålet er at prikke til potentielle kandidater. Få råd om, hvordan I skriver et stillingsopslag, der giver kandidaterne lyst til at søge jobbet.

  Læs mere
 • Podcast: Kampen om arbejdskraften

  Der mangler hænder i det offentlige, og der vil mangle endnu flere fremover. Det kræver kontroversielle løsninger og et samarbejde på tværs af hele Danmark. Hvilken rolle spiller topledere i løsningen på at skaffe og skabe flere hænder? Og hvordan kan det gribes an? Lyt med når stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg diskuterer udfordringen med to andre topledere i ny podcast fra Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • Arbejdsseminar: Veje til topledelse – når afløseren skal findes

  Alle ønsker at have så stort og kvalificeret ansøgerfelt som muligt, når kommunen eller regionen skal ansætte en ny topleder. Men kan vi blive bedre til at spotte og hjælpe potentielle topledere på vej?

  Læs mere
 • 5 fejl du bør undgå når du ansætter

  Genbrug jobbeskrivelsen fra sidst, tal solen sort og kør ansættelsessamtalerne på rutinen. Læs her, hvad du skal styre uden om, når du skal finde den rigtige medarbejder, og få råd om, hvad du i stedet skal gøre.

  Læs mere
 • Den perfekte medarbejder: 9 ting du skal kigge efter

  Evnen til at samarbejde og arbejde selvstændigt. Læs, hvilke egenskaber du skal være på udkig efter næste gang, du ansætter.

  Læs mere
 • Derfor føles det rigtigt at ansætte den forkerte – og sådan undgår du at det sker for dig

  ”Jeg har uden tvivl valgt den rigtige”. Den tanke har formentlig strejfet mange ledere i ansættelsesrunder eller ved udpegning af ressourcepersoner. Forskningen peger dog på, at vi bliver påvirket af forskellige bias, der vildleder os, når vi skal beslutte, hvem vi ansætter. Læs her om 11 forskellige bias, og om hvordan du undgår, at de ’rammer’ dig.

  Læs mere
 • 10 ting jobansøgere hader at blive spurgt om

  Hvis du var en superhelt, hvad ville din superkraft så være? Hvor ser du dig selv om fem år? Nogle af de spørgsmål, der bliver stillet til jobsamtaler, er tæt på umulige at svare på, og kan slå selv den bedste kandidat ud af kurs. Her får du listen med spørgsmål, som jobansøgere hader mest.

  Læs mere
 • Ansæt den rette

  Hvordan laver du en god stillingsannonce og stiller de gode spørgsmål, der får ansøger til at afsløre sit sande jeg? Kompendiet her samler otte af de bedste artikler fra Lederweb og klæder dig på til at gennemføre en god ansættelsessamtale.

  Læs mere
 • 4 råd: Undgå at blive nervøs når du holder jobsamtale

  Jobsamtalen er en anspændt situation. Ikke bare for ansøgeren – men for alle omkring bordet. Det er så afgørende at få stillet de rigtige spørgsmål, lytte til kandidatens svar og gennemføre en god samtale, som gør dig i stand til at vurdere om ansøgeren er den rette til jobbet. Læs her, hvordan du tackler din egen nervøsitet, når du skal gennemføre en jobsamtale.

  Læs mere
 • Giftige medarbejdere: Ét råddent æble kan fordærve hele kurven

  Én effektiv medarbejder, der ikke kan samarbejde, kan skade hele arbejdspladsen. Det kan faktisk bedre betale sig at ansætte flere lidt mindre produktive medarbejdere, som til gengæld kan samarbejde. Det viser et studie. Men hvordan undgår du at ansætte en giftig medarbejder?

  Læs mere
 • Medarbejderne bestemmer hvem der skal ansættes

  Medarbejdere ansætter de bedste medarbejdere. Det er erfaringerne fra Danmarks og Europas bedste offentlige arbejdsplads i 2019, Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret (JAC). Læs her, hvordan I kan lade jer inspirere af den succesfulde tilgang.

  Læs mere
 • Jobsamtalen: Lyt efter det der ikke bliver sagt

  Når jobsamtalen er i gang, retter du som regel stort fokus på det, kandidaten svarer på dine mange spørgsmål. Men er du også opmærksom på det, den potentielle medarbejder ikke fortæller? Læs her, hvorfor det er mindst lige så vigtigt at have fokus på det usagte som det sagte og få fem vigtige opmærksomhedspunkter, du også bør stille skarpt på.

  Læs mere
 • Hvad må du spørge om til ansættelsessamtalen?

  Mange ledere ved ikke, hvad de må spørge om til ansættelsessamtalen og kommer derfor til at jokke i spinaten. Her kan du læse, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på, og om de forpligtelser, ansøgere har i forbindelse med ansættelsen.

  Læs mere
 • Advarsel: Derfor må du aldrig lyve jobbet bedre

  Frygten for at den perfekte kandidat siger nej til jobbet, får mange til at undlade at fortælle om de knap så attraktive sider af jobbet. Læs, hvordan du skaber en ærlig rekrutteringsproces, der stadig sikrer dig den rette medarbejder.

  Læs mere
 • 3 ting der kendetegner den ideelle holdspiller

  Den ideelle holdspiller er både ydmyg, begavet og sulten. Og her handler det ikke om evnerne til at gå ombord i buffeten. Men om noget helt andet. Læs, hvilke tre dyder der kendetegner de dygtigste holdspillere, og hvordan du finder frem til dem.

  Læs mere
 • Spørgsmålene der får ansøger til at afsløre sit sande jeg

  Du sidder med en bunke på syv ansøgere, der alle på papiret udgør den helt rette kandidat. Nu skal samtalen afsløre, hvem du bør ansætte. Det kræver et grundigt blik på ansøgerens personlige karakter. Her får du fem spørgsmål, der leder dig frem til den helt rigtige person.

  Læs mere
 • 4 bjørnefælder du skal undgå, hvis du vil have den bedste kandidat til jobsamtalen

  Du risikerer at ansætte dem, der er gode til at gå til samtaler frem for den bedste kandidat, hvis du ikke er opmærksom på de fire bjørnefælder. Læs, hvorfor jobsamtalen snyder os, og hvad du kan gøre for at få den bedste kandidat.

  Læs mere
 • 17 spørgsmål til ansættelsessamtalen

  Her finder du 17 klassiske spørgsmål til jobsamtalen og råd om, hvordan du stiller gode spørgsmål.

  Læs mere
 • Det skal du ikke skrive i en anbefaling

  Det er god praksis, at du skriver en anbefaling, hvis en medarbejder beder dig om det, når vedkommende stopper. Men hvad skriver man i en anbefaling, og hvad skal du absolut ikke skrive?

  Læs mere
 • Lyt til brok og øg medarbejdernes motivation

  Brok behøver ikke være udtryk for en bagstræberisk adfærd. Det kan også være tegn på, at du som leder enten ikke har forklaret en opgave grundigt nok, ellerat du ikke rammer medarbejdernes motivationskilde. Få her fem trin til at styrke dine medarbejderes motivation og engagement.

  Læs mere
 • 11 råd fra jobsøgeren til lederen

  Der findes mangeråd om, hvordan du gennemfører en god rekrutteringsproces. Men hvordan ville rådene se ud, hvis du spurgte ansøgerne? Læs med her.

  Læs mere
 • Hvad skal man ikke spørge om til samtalen

  Hovedreglen er, at alle spørgsmål skal have relevans for jobbet.

  Læs mere
 • Gennemførelse af jobinterview

  Et godt jobinterview er en af de bedste metoder til at frigøre information. En vellykket rekruttering står og falder med, at ansættelsesudvalget formår at gennemføre sine interview så systematisk og professionelt, at den frigjorte information udgør et tilstrækkeligt grundlag for at vælge den rette kandidat.

  Læs mere
 • Ansættelsesudvalgets opgaver

  Gode råd til ansættelsesudvalget før, under og efter jobsamtalen.

  Læs mere
 • Andre nyttige elementer i rekrutteringen

  Foruden de fem grundprincipper for lederrekruttering er en række andre delprocesser vigtige for et godt samlet forløb. Fælles for dem er, at der er mange forskellige måder at gribe dem an på. Her er en række praktiske råd om og eksempler på, hvordan det kan gøres.

  Læs mere
 • Afklar løn og vilkår

  Det er en god idé allerede under det første jobinterview at få afstemt lønforventningerne nogenlunde. Det kan også anbefales, at der allerede i stillingsopslaget angives et lønniveau.

  Læs mere
 • Det strukturerede interview

  Med det strukturerede interviewer det muligt at afdække ansøgerens kompetencer tilstrækkeligt grundigt. Læs mere om interviewformen her.

  Læs mere
 • To interviewrunder

  Efter første runde interviews skal udvalget indkalde to-tre kandidater til anden samtale.

  Læs mere
 • Motivation og forventninger

  Her er eksempler på spørgsmål, der kan bruges til at afdække kandidatens motivation og forventninger.

  Læs mere
 • Kompetenceprofilen

  Når jobanalysen er på plads, kan ansættelsesudvalget udarbejde en kompetenceprofil. Det vil sige en begrundet og prioriteret liste over de kompetencer, der er forudsætningen for at bestride jobbet.

  Læs mere
 • Afdæk ansøgers kompetencer

  Det giver de bedste resultater at tage udgangspunkt i nogle af situationer, ansøgeren har stået i. Eksempelvis ved at bede vedkommende genfortælle en særlig kritisk situation - og hvordan han eller hun håndterede den. Det kan fx være, hvordan ansøgeren har reageret over for andre, der har optrådt uhensigtsmæssigt.

  Læs mere
 • En seriøs men afslappet ansættelsessamtale

  Som ansættelsesudvalg har man både et ansvar for og en interesse i at behandle alle ansøgere så fair og godt som muligt. Ligebehandlingen af ansøgerne er en simpel forudsætning for, at alle konkurrerer om jobbet på fair og lige vilkår – og dermed også at udvalget kan træffe den bedst informerede beslutning.

  Læs mere
 • Jobanalysen

  For at kunne finde den rette til jobbet, skal I være klare på, hvilke rammer og opgaver, der kendetegner jobbet. Det kræver, at I laver en jobanalyse.

  Læs mere
 • Sådan laver du en jobanalyse og kompetenceprofil

  Et vellykket rekrutteringsforløb forudsætter, at man på forhånd har gjort sig klart, hvilke rammer der er om lederjobbet, hvad det kræver at blive betragtet som en succes på posten, hvilke kerneopgaver der skal løses - og hvilke kompetencer dét kræver.

  Læs mere
 • Jobanalyse og kompetenceprofil

  For at kunne ansætte den rigtige skal ansættelsesudvalget være klar på, hvad vedkommende skal kunne. Læs her om, hvordan I laver en jobanalyse og kompetenceprofil.

  Læs mere
 • Interviewrapport

  Interviewrapporten indeholder spørgsmålene fra interviewguiden og der er mulighed for at notere til hvert spørgsmål samt en kolonne til en vurdering.

  Læs mere
 • Guide til lederrekruttering

  De fleste har erfaret værdien af dygtige ledere og god ledelse, men mange undervurderer konsekvenserne af at vælge den forkerte. Her er en guide med viden og værktøjer til at finde den rette leder.

  Læs mere
 • Vurdering af ansøgere

  Når ansøgningsfristen er udløbet, har ansættelsesudvalget forhåbentlig fået et tilstrækkeligt stort og interessant felt af ansøgere. I modsat fald må udvalget overveje, hvordan feltet kan udvides, fx ved et genopslag, en bredere søgeproces e.l.

  Læs mere
 • Tjekliste: Hvem gør hvad under ansøgningsprocessen

  Af hensyn til såvel ansøgerne som organisationens omdømme bør ansættelsesudvalget sikre, at kontakten med ansøgerne fra første færd er imødekommende og professionel.

  Læs mere
 • Tiltræk den rette kandidat til lederjobbet

  Der er mange måder at tiltrække de rette kandidater til et lederjob på. Fælles for dem er, at de bør bygge på en forudgående jobanalyse og kompetenceprofil. Man skal kort sagt vide, hvad man leder efter.

  Læs mere
 • Rekrutteringsguide: Find den rigtige leder

  Det har store menneskelige og økonomiske konsekvenser at ansætte den forkerte leder. Men hvordan finder man det bedste match mellem opgave og person? Her får du en onlineguide baseret på Væksthus for Ledelses viden, råd og værktøjer til lederrekruttering.

  Læs mere
 • Metodernes forudsigelighed

  Man taler om "forudsigende gyldighed", dvs. hvor sikker hver enkelt metode er til at afdække ansøgernes handlinger og kompetencer.

  Læs mere
 • Interviewmetode

  Der er utallige metoder til at vurdere kandidater til en ansættelsessamtale. Læs her om udvalgte metoder og deres fordele og ulemper.

  Læs mere
 • Brug af test i rekrutteringen

  Rigtigt anvendt kan test være et værdifuldt supplement til andre metoder, når man rekrutterer. Men testmarkedet er broget - og vælger man en dårligt dokumenteret eller direkte forkert test til formålet, bliver resultaterne også derefter.

  Læs mere
 • Ansættelsesudvalgets rolle

  Et ansættelsesudvalg er et grundvilkår i mange offentlige organisationer. Her får du gode råd til ansættelsesudvalgets rolle i forbindelse med lederrekruttering.

  Læs mere
 • Ansættelser: Sådan finder du ledere der lykkes

  Hvad skal du spørge om, når du skal ansætte en ny leder? Og hvordan skal du spørge for at finde ud af om ansøger er god til fx at aktivere omgivelserne eller håndtere konflikter? Med udgangspunkt i de syv kompetencer, der kendetegner ledere der lykkes, får du her et spørgebatteri til ansættelsessamtalen.

  Læs mere
 • Nye ledere: Læg kortene på bordet med det samme

  En række problemer kan undgås, hvis man gør forventningerne til den nye leder tydelige allerede i jobsamtalen. Det betaler sig i længden at lægge alle kortene på bordet, selv om det ikke altid er så let, som det lyder.

  Læs mere