Hvordan sikrer man, at der er sammenhæng i ledelseskæden, både opad, nedad og til siden? Lyt med, når ledelsesambassadør og kommunaldirektør Jette Runchel drøfter chefens rolle somme limen i kæden med en direktør og en afgørende rolle i forhold til at sikre sammenhæng i ledelseskæden med en direktør og en chef.
Læs mere
Podcast: Corona krævede helt nyt kommunikationsgear
"Hvis vi ikke har kommunikation, når vi har kriser, så bliver vi udfordret på vores drift." Lyt med i seneste podcast fra Væksthus for Ledelse, hvor to chefer fortæller om deres vigtigste ledelsesopgaver, og hvorfor god kommunikation er afgørende i krisesituationer.
Læs mere
Podcast: Et stærkt relationelt fundament blev afgørende i krisen
I løbet af få dage skulle medarbejderne på Herlev Hospital indrette sig på den nye virkelighed med corona. Ingen vidste, hvordan den så ud. Ledende overlæge på Herlev Hospital Lisbet Ravn fortæller i denne podcast fra Væksthus for Ledelse om, hvorfor det har gjort mange ting mulige, at hun i forvejen havde et godt relationelt fundament og benyttede sig af styrken ved at have beslutningskraft.
Læs mere
Podcast: Nye samarbejder har vendt krise til optimisme
Sygehuset i Nykøbing Mors er lukket, og det har været svært at skaffe praktiserende læger. Men et samarbejde mellem Region Nordjylland, Morsø Kommune og Aalborg Universitetshospital har vendt en følelse af afmagt til fornyet optimisme og ikke mindst gjort det muligt at behandle patienterne på nye måder og endda gjort området så attraktivt, at der igen er begyndt at komme læger til. Hør i en podcast fra Væksthus for Ledelse om, hvordan en fælles indsats på tværs af sektorer har vendt udviklingen.
Forandringen betød store fordele for organisationen, men skabte til gengæld mistillid mellem medarbejdere og ledelse, idet medarbejderne ikke følte sig hørt og inddraget. Lyt med når Jonna Kastbjerg fortæller om de fejl, der blev begået og den læring, hun har fået ud af det i ny podcast fra Væksthus for Ledelse.
En stor fusion og medfølgende kulturændring er kun holdbar, hvis ens leder er insisterende og vedholdende – helt ned i de mindste detaljer. Tidligere administrerende direktør på Sygehus Lillebælt og nuværende ledelsesambassadør Dorthe Crüger fortæller i denne podcast om at sætte patienten først i både ord og handling og bevise, at drømmen ikke blot var en ny omgang ”operation morgenluft”.
Læs mere
Ny Syntese: Tænk stort og begynd forandringerne hvor du er
Vi bliver flere ældre, der lever længere, vi får teknologi, der giver nye muligheder, vi møder klimaforandringer, der ikke kan løses lokalt og vi er borgere, der forventer bedre løsninger. Det er komplekse udfordringer, der kalder på nye løsninger. Her kan ”Ny Syntese” bruges som inspiration til en bæredygtig velfærd. Hvordan det kan ske, kan du læse om i nyt magasin fra Væksthus for Ledelse.
Læs mere
5 råd: Et stærkt samarbejde mellem direktør og chef
Samarbejdet mellem direktører og chefer er en forudsætning for en velfungerende organisation. Men netop her i ledelseskæden, kan der let springe gnister, fordi politik og faglighed skal bøjes mod hinanden. En ny publikation fra Væksthus for Ledelse peger på fem fokusområder for et godt samarbejde mellem direktør og chef.
Din ledelsesstil er ikke noget, der følger naturligt med din titel som leder. Det tager tid, og det er en løbende proces, der faktisk ikke slutter, før du stopper som leder. Lyt til ny podcast, hvor Kurt Strand har inviteret formanden for Ledelseskommissionen, en direktør, en oversygeplejerske og en coach i studiet for at tale om, hvordan man udvikler sig som leder.
Læs mere
Podcast: Døren til dit ledelsesrum går op uden nogen banker på
Mange vil gerne blande sig og sætte retningen for din ledelse. Derfor er det ekstra vigtigt, at du selv udstikker en klar og tydelig vej for dine ledere og medarbejdere. Lyt til ny podcast, hvor Kurt Strand har inviteret tidligere formand for Ledelseskommissionen, en direktør, en oversygeplejerske og en coach i studiet for at tale om at sætte retning.
Læs mere
Podcast: "Pludselig holdt de op med at tale med mig..."
Selv om man har læst mange bøger om ledelse, er det alligevel et stort skridt at sætte sig i lederstolen for første gang. Pludselig forpligter dine ord på en anden måde, blikkene rettes mod dig, og du står alene med beslutningerne. Lyt til podcast, hvor Kurt Strand har inviteret en kommunaldirektør og to chefer i studiet for at tale om det at blive leder.
Destruktiv sladder og løgne eller en kollega, ingen gider spise frokost med. Mobning ødelægger mennesker og arbejdspladser, og skal derfor til livs. Lyt med, når Kurt Strand har inviteret en leder og to arbejds- og organisationspsykologer i studiet for at drøfte mobning, og hvad lederen kan gøre for at komme det til livs.
Vil du give liv til din strategi? En ny publikation fra Væksthus for Ledelse giver inspiration til nye måder at arbejde med implementering og sikre strategien større chance for succes.
Hvad skal du spørge om, når du skal ansætte en ny leder? Og hvordan skal du spørge for at finde ud af om ansøger er god til fx at aktivere omgivelserne eller håndtere konflikter? Med udgangspunkt i de syv kompetencer, der kendetegner ledere der lykkes, får du her et spørgebatteri til ansættelsessamtalen.
En række problemer kan undgås, hvis man gør forventningerne til den nye leder tydelige allerede i jobsamtalen. Det betaler sig i længden at lægge alle kortene på bordet, selv om det ikke altid er så let, som det lyder.
Kan man forestille sig en offentlig sektor uden ledelse? Og hvordan holder man fokus på den enkelte borger, når man samtidig skal have styr på både økonomi og strategi? Lyt med, når tre topledere diskuterer disse og flere spørgsmål i studiet hos Kurt Strand.
De måler og vejer og opfylder strategier, men de skal også være mennesker, anerkende fagligheder og kunne stikke en finger i jorden. Lyt med, når tre topledere fortæller, hvordan de jonglerer med målstyring og værdibaseret ledelse i studiet hos Kurt Strand.
Et velfungerende lederteam er ikke kun et godt rygstød for den enkelte leder. Det er også en forudsætning for at håndtere stadig mere krævende og tværgående ledelsesopgaver. Men et lederteam fungerer ikke af sig selv. Det er et samarbejde, der skal arbejdes for. Læs om fem ting, der ødelægger muligheden for at skabe et succesfuldt team.
I Superligaen er trænerlunten kort, hvis der scores i det forkerte mål, og meget anderledes er det ikke for offentlige topledere, når jorden brænder under dem. Lyt med, når totopledere og en politiker debatterer resultatkrav, tillid og kontrol i studiet hos Kurt Strand.
Da du gik fra at være medarbejder til leder, føltes det sandsynligvis som et skridt ind i en helt anden verden. Du skulle træde i karakter som leder, vinke farvel til kollegiale relationer og veje dine ord på en guldvægt. Læs her om skiftet fra medarbejder til leder, og se om du kan genkende udfordringerne ved at blive leder for første gang.
Læs mere
Podcast: Samarbejde mellem embedsmænd og politikere
Findes der en ordentlig måde at skille sig af med medarbejdere på? Og er det lettere at fyre, hvis det sker som led en i sparerunde? Det drøfter to chefer og en psykolog sammen med Kurt Strand. Lyt til en ny podcast i serien "Ørerne i maskinen", som tager fat på en af de sværeste opgaver i lederjobbet.
Hvorfor er det ekstravigtigt, at du er ordentlig og troværdig, når du står i spidsen for en forandring? Og hvordan undgår du, at medarbejderne starter rygters bureau? Det drøfter to chefer og en psykolog sammen med Kurt Strand. Lyt til podcasten "Ørerne i maskinen" her.
Er ensomheden som leder et vilkår, eller kan man gøre noget ved den? Hvem går man til, når det brænder på? Kurt Strand har en direktør, en chef og en erhvervspsykolog i studiet for at snakke om ensomheden i lederrollen. Lyt til podcasten Ørerne i maskinen her.
Karisma, talegaver og selvsikker fremtoning er alle gode egenskaber for en leder. Men de er sjældent de vigtigste. Derimod er det de relationelle kompetencer, der er afgørende for at få succes. Det viser en ny omfattende undersøgelse, hvor der er taget et erhvervspsykologisk røntgenbillede af de særligt succesfulde ledere for at finde ud af, hvad det er, de gør, som gør dem gode.
Hvor godt et indblik har offentlige ledere i, hvad der foregår på gulvet? Kan og skalen leder kende til alt, hvad der sker i hendes organisation? Det diskuterer en direktør, en chef og en erhvervspsykolog sammen med Kurt Strand, som har inviteret dem i studiet. Lyt til podcasten Ørerne i maskinen her.
Jo højere du kommer op i ledelseshierarkiet – desto koldere bliver det. Det fortæller fire ledere på forskellige niveauer til Kurt Strand, der har inviteret dem i studiet for at drøfte deres skift fra et ledelsesniveau til et andet. Lyt til podcast om skift mellem ledelseslag her.
Det er en omvæltning at gå fra at være leder til at blive chef. Medarbejderne er ikke længere din primære relation, og du bevæger dig endnu længere væk fra din faglighed: Du bliver fuldtidsleder. Læs her om skiftet fra leder til chef, og bliv forberedt på, hvad chefjobbet kræver.
Læs mere
Lyt til ledelse: Spil bullshit bingo med Kurt Strand
Der er dækket op med bullshit bingoplader hos Kurt Strand i andet afsnit af podcasten ”Ørerne i Maskinen”, hvor det handler om ledelsessprog. Panelet taler blandt andet om forskellen mellem styringssprog og ledelsessprog, og om at bruge ord som alle forstår, da de ellers bliver døve over for dit budskab.
Overvejer du, eller står du midt i et skifte fra ét ledelsesniveau til et andet? Så er der hjælp at hente i en ny publikation fra Væksthus for Ledelse, som identificerer typiske opgaver, faldgruber og hvad der skal til for at lykkes på fire centrale ledelsesniveauer i kommuner og regioner.
Lyt med på Væksthus for Ledelses nye Podcast-serie ”Ørerne i Maskinen”, hvor Kurt Strand inviterer offentlige ledere og konsulenter till en snak om forskellige ledelsesudfordringer. Hør blandt andet en diskussion om, det er ok at påtale en medarbejders tøj, om hvad ledelsessprog betyder, og om hvordan det er at skifte ledelseslag.
Du er leder – måske for medarbejdere, der før var dine kollegaer. Selvom du føler dig, som den du altid har været, så ser andre dig nu som en autoritet. Du har fået en magt, som du forventes at udøve. Jens Arentzen giver blandt andet råd om, hvordan du tager den magt og autoritet på dig, som du har fået og samtidig bevarer dig selv.
Under ansættelsessamtalen er det vigtigt at få afdækket ansøgerens kompetencer. Ledere der Lykkes identificerer fem kernekompetencer, der bør lægges vægt på under ansættelsessamtalen med en lederkandidat.
Ansættelsesudvalget har et stort ansvar for, at interviewet dels giver et solidt grundlag for at vurdere kandidaterne, dels forløber på en fair og forsvarlig måde.
At udpege en ny leder er en af de vigtigste beslutninger, en organisation træffer. Det er et valg, der vil præge arbejdspladsens hverdag og udvikling i mange år fremover. Derfor er det vigtigt at være meget omhyggelig med at vurdere ansøgerne til stillingen.
Når man ser resultaterne fra ”Ledere der lykkes” og de kompetencer man helst skal mestre fremragende, hvis man vil være en virkelig succesfuld leder vil nogle af os opdage at der muligvis kunne være potentiale for forbedring.
Projektet har identificeret fem kernekompetencer hos den succesfulde leder. Det er ikke de eneste kompetencer, en god leder skal have. Men disse fem er så tydelige hos de udvalgte ledere, at de kan betragtes som et afgørende fundament for succesfuld ledelse.
En arbejdsplads kan bruge en række praktiske værktøjer til først at formulere sine mål – og derefter til at omsætte målene i konkret handling og udvikling.
Når jobanalysen er på plads og de nødvendige kompetencer afklaret, er det væsentlig også at kunne afdække om ansøger besidder de nødvendige kompetencer. Dette kræver et struktureret interview.
Et cafeseminar giver gode muligheder for at udveksle ideer, skabe dialog om meninger, fordybe sig i vigtige spørgsmål, udvikle og fastholde viden - samt at skabe nye måder at arbejde på.